העתיד של מיקרוסופט: מתקנים טעויות
בשבוע שעבר התברר כי הביקורת הנוקבת על Vista וההספדים על הפקרת האינטרנט לגוגל רק הלהיטו את מבערי מיקרוסופט. בשקט בשקט מכין אותה הצ'יף החדש, ריי אוזי, לכיבוש עתיד המיחשוב דרך הרשת: Windows 7, Azure, Office 14 - מפת דרכים
מיקרוסופט הוספדה כבר אין ספור פעמים. מה לא אמרו על חברת הענק הזו? שהמערכות שלה הפכו כבדות ומגושמות, שהיא לא מצליחה להתמודד עם התחרות מצד גוגל, שקיימות אלטרנטיביות חינמיות למוצרים היקרים שלה - מערכת הפעלה (לינוקס,( וחבילת יישומים משרדיים (OpenOffice למשל, וגם שירותי רשת שונים) - ש"הכל" עובר לרשת ושם כבר לא צריך אותה, ושאף- אחד לא זקוק עוד ליותר ממה שכבר יש (מערכת ההפעלה או חבילת ה-Office האחרונה.( אגב, טיעון כזה, שחוזר היום בהקשר למעבר מחלונות XP לוויסטה, נשמע גם בזמנו, כשאנשים דבקו בחלונות 98 ולא רצו לעבור ל.XP-
אבל מיקרוסופט לא מוותרת, אפילו לא חושבת בכיוון. נכון, לא הכל עובד חלק ולפי התוכניות, אבל עוצמת היידע, הנסיון והמאגר האנושי המעולה שהיא מחזיקה בידה מאפשרים להתמודד גם עם אתגרים אכזריים. יש לה מספיק אורך-רוח ודי כסף כדי לבלוע כישלונות כמו חלונות ויסטה, שאמנם הגיעה למאות מיליוני מחשבים אבל לא עמדה בציפיות, ולשעוט קדימה.
לא מרימים ידיים
בכנס המפתחים שערכה בשבוע שעבר הציגה מיקרוסופט, למעשה, את העתיד שהיא מתכננת לעולם המיחשוב, ובבת-אחת התברר שאף אחד ברדמונד לא הרים ידיים בשנה האחרונה, להיפך: המציאות החדשה בעולם הטכנולוגיה נלמדה שם היטב. שלוש הכרזות חשובות היו לחברה מרדמונד: מערכת ההפעלה הבאה שתחליף את חלונות, פלטפורמת פיתוח שנמצאת ב"ענן המחשוב," והגרסה הבאה של חבילת Office. המשותף לכולן: מיקרוסופט מתאימה עצמה סופית לעידן האינטרנט ומעבירה חלק נכבד מהפעילות שלה אל הרשת או ה"ענן."
בכל ההכרזות החדשות לקח חלק פעיל ריי אוזי, האיש שמונה ב2006- לתפקיד ארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט ובכך החליף את מייסד החברה, ביל גייטס. אוזי הוא האחראי על החזון הטכנולוגי של מיקרוסופט והרוח החיה שמאחורי המעבר של החברה אל הרשת ושירותי Live השונים - מהלך שכלל בין היתר את השינוי של הוטמייל ל,Live Mail- אבל גם השקת שירותים חדשים כמו ,Live Mesh שמסנכרן מחשבים ומכשירים שונים, אפילו בין מחשבי PC לMac– של אפל.
זה בסדר לחכות
כמו תמיד, המשימה בפניה עומדת מיקרוסופט עם מערכת הפעלה חדשה היא לא פשוטה - המתחרה העיקרית של מערכת כזו היא תמיד מערכת ההפעלה הקודמת. כלומר, מייקרוסופט נלחמת בעצמה. השקת גרסה חדשה מלווה לרוב במשפט: "זוהי מערכת ההפעלה הבטוחה/ היציבה/ הטובה ביותר שייצרנו."
הפעם המשימה קשה עוד יותר: כמעט שנתיים לאחר השקתה, חלונות ויסטה עדיין לא מצליחה להתרומם וחלונות 7 כבר נמצאת ממש מעבר לפינה. זהו מילכוד עבור חברה שמעוניינת להמשיך ולמכור מוצר שנמצא על המדפים. במיקרוסופט אמנם דבקים בהצהרה לפיה חלונות 7 תושק רק בתחילת ,2010 אבל בשבועות האחרונים מתרבים הסימנים לפיהם תהיה זמינה כבר במחצית השנייה של .2009
הקו הרשמי של מייקרוסופט הוא שלא כדאי לחכות לחלונות ,7 אלא לעבור עוד היום לוויסטה, אבל אפילו המנכ"ל סטיב באלמר נשבר לאחרונה ואישר את מה שרבים כבר הבינו: "זה בסדר לחכות לחלונות ."7 באלמר גם ניסה להסביר שחלונות 7 תהיה בעצם סוג של ויסטה משופרת - הסבר בעייתי, שרק מרתיע את מי שמצפה למהפכות בחלונות 7 ועכשיו תוהה אם לא מדובר רק בשדרוג קל.
מבחינת מראה או ממשק המשתמש, גרסה 7 אכן מזכירה את ויסטה (ואת ,(XP עם שיפורים קלים. סרגל המשימות שבתחתית המסך, לצד תפריט "התחל," השמין קצת ולתוכו שולב גם סרגל ההפעלה המהירה. סרגל הצד שנולד בוויסטה והציג יישומונים קטנים (Gadgets) בוטל, ובמקומו היישומים נמצאים פשוט על שולחן העבודה.
כמובן שהמערכת החדשה כוללת גם תכונות ויכולות חדשות. באלמר וגייטס הציגו לפני כחצי שנה את התמיכה של חלונות 7 במסכי מגע, כולל יכולות - Multi Touch כלומר, רגישות לנגיעה ולתנועה של כמה אצבעות במקביל. על-פי מייקרוסופט, תוכנות שעבדו עם ויסטה יפעלו גם בחלונות 7 וגם החומרה שהספיקה להפעלת ויסטה תספיק לחלונות .7 בנוסף, הגרסה החדשה תסתפק גם במחשבים חלשים כמו המיני-לפטופים החדשים, שלא הצליחו להתמודד עם הדרישות המחמירות של ויסטה. חלונות 7 תוכננה כמערכת קלה יותר, במטרה לקצר גם את זמני הטעינה והסגירה של המערכת.
חלק מהתוכנות שהושקו בתור תוספות לוויסטה יגיעו משולבות כבר בחלונות ,7 וכן, גם לה יהיו כמה גרסאות שונות. מייקרוסופט משלבת במערכת החדשה את תוכנת Bitlocker להצפנת המידע בכונן הקשיח ומציעה ללקוחות עסקיים גם גרסה של תוכנה להצפנת מידע שנמצא בכונן חיצוני או בהתקן דיסק און קי. המערכת תתמוך גם במעבדים חלשים אבל גם במחשבים עם 256 מעבדים, והיא מותאמת במיוחד לנצל מעבדים מרובי ליבות. וגם הווירטואליזציה כבר בפנים: חלונות 7 תתמוך בכוננים וירטואליים בפורמט VHD ללא צורך בהתקנת תוכנה ייעודית.
מייקרוסופט תשלב בחלונות 7 את החיבור לשירותי .Live הדבר ייעשה בעזרת חבילת חינם בשם ,Essentials Windows Live שכוללת בין היתר תוכנת דואר אלקטרוני, הצגת תמונות, ותוכנת מסרים מיידיים. התוכנות מתחברות ומשתלבות עם שירותי הרשת של .Live
רואים קשת בענן
הבשורה האחרת שיצאה מרדמונד השבוע היא חלונות ,Azure מערכת ההפעלה בענן. המערכת החדשה אינה מיועדת לצרכנים הביתיים, בשלב זה לפחות Azure - היא בעצם כלי למפתחים, שיכולים ליצור יישומים ותוכנות אשר יפעלו ישירות דרך שרתים של מייקרוסופט. על-פי ההערכות, ההשקה המסחרית תהיה בסוף .2009
במייקרוסופט מתכוונים להעביר גירסאות של תוכנות ומערכות שהחברה משווקת (כמו חבילת Office) אל ה"ענן" ולהציע אותן גם בתור שירות: התשלום יהיה לפי שימוש וצריכה. בנוסף, חברות יוכלו לפתח שירותים נוספים על גבי התשתית של - Azure לצרכיהן שלהן או כדי להציע אותם לחברות אחרות ולסתם צרכנים. מייקרוסופט תציע גם שילוב בין תוכנות לשירותים, כך שחלק מהמערכות יפעלו ממחשב שנמצא בארגון וחלק משרת מרוחק. נכון, קיים כבר שירות מתחרה, של אמזון, שמציע לחברות בעיקר כוח מחשוב פנוי בשרתיו, אבל שם המפתחים צריכים "להביא מהבית" את התוכנות שיפעילו את המחשבים והשרתים. Azure לעומת זאת, כוללת גם תוכנות וכלי פיתוח.
חידושים צפויים גם בחבילת Office הבאה, שמתחברת סוף סוף אל "הענן," אחרי שנים של הבטחות. בכנס המפתחים הציגה מייקרוסופט קווים ראשונים לחבילת Office 14 אך לא נקבה במועד ההשקה המתוכנן. גם כאן ההערכות מדברות על סוף 2009 או תחילת .2010
החידוש המעניין בחבילה הוא שירות ,Office Web applications שיכלול גרסאות "רזות," שיופעלו דרך האינטרנט, של תוכנות Word, Power Point, Excel ו.One Note התוכנות לא יציעו תחליף מלא לחבילה - מייקרוסופט לא מתכוונת לירות לעצמה ברגל - אלא אפשרויות בסיסיות ליצירת ולעריכת קבצים, שה"מנוע" להפעלתן תהיה התוכנה תואמת-הפלאש, סילברלייט. המטרה: להתמודד עם התחרות מצד שירות Docs של גוגל, חבילת היישומים של Zoho ועוד.
הענקית מתעדכנת
החבילה המקוונת של Office תושק, ככל הנראה, יחד עם Office 14 ותהיה זמינה בחינם למשתמשים פרטיים תמורת שילוב פרסומות, ובתשלום למשתמשים עסקיים. התכנון הוא לאפשר את הפעלת התוכנות גם דרך טלפונים סלולריים. מייקרוסופט כבר מציעה כיום את ,Live Workspace Office לשיתוף קבצים ועריכה בסיסית ביותר, אבל השירות החדש צפוי להציע אפשרויות נוספות.
הענקית מרדמונד מראה שוב שהיא יודעת להשתנות ולהתעדכן ובגדול. היא מציבה רגל יציבה בענן, אבל משאירה את השנייה בתחום התוכנה המסורתי. האם גם הפעם תצליח להשאיר את המשתמשים אצלה? אחרי ויסטה, כישלון נוסף פשוט אינו בא בחשבון מבחינתה.