שתף קטע נבחר

עולים על המגלשיים: תכנון חופשת סקי

חופשת סקי כבר אינה תענוג לעשירים בלבד. אם גם אתם רוצים להבין על מה הרעש ולצאת לחופשת הסקי הראשונה שלכם, אנחנו נענה על כל השאלות בסדרת כתבות חדשה המוקדשת כולה לנושא. "העונה הלבנה" יוצאת לדרך!

אם החלטתם לצאת לחופשת סקי ולהבין אחת ולתמיד מהו השיגעון הזה שרבים מחבריכם נדבקו בו, סדרת כתבות זו מיועדת עבורכם. ננסה להבין: מתי כדאי לצאת? על מה חשוב להקפיד? ממה יש להיזהר? היכן יקר והיכן זול? ושאלת השאלות – כמה זה עולה לנו?

  

חופשת סקי, אם רוצים לתכנן אותה היטב, היא עולם ומלואו. מגוון היעדים הוא עצום, מבחר סוגי החופשות הוא גדול, וכך גם ההפרשים במחירים. כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורכם, ועבורכם בלבד, חשוב קודם כל להגדיר היטב מה אתם רוצים מהחופשה שלכם, וזה כולל מספר נושאים במקביל:

  1. מתי אתם רוצים ויכולים לנסוע.
  2. משך הזמן העומד לרשותכם.
  3. התקציב שאתם רוצים להקדיש לחופשה.
  4. מהו ניסיון ויכולות הגלישה שלכם.
  5. מה חשוב לכם בחופשת הסקי.

 

בואו ננסה יחד לפרוט כל אחת מהשאלות הללו, להבין את היתרונות אל מול החסרונות ולנסות להחליט מה הכי מתאים עבורכם.


בקרוב אצלכם (צילום: כרמית וייס)

 

1. מתי נוסעים?

איזו שאלה, בחורף כמובן, כשיורד שלג! לא מדויק. בואו נהפוך את כדור הארץ ונקבל שלג בקיץ. הקיץ שלנו, החורף שלהם.

אולם לנו, תושבי חצי הכדור הצפוני, החורף הוא העונה הטובה ביותר בה נקבל שלג במרחק לא גדול מכאן. אפילו בארצנו המדברית אנחנו נהנים ממעט שלג. אז יש לנו את החרמון שלנו. אבל בואו נודה, כל מי שביקר באתרי הסקי בחו"ל יאמר לכם: החרמון הוא אופציה נחמדה ליום אחד של גלישה, וגם זה עם לא מעט מגבלות וסייגים, אבל אם רוצים ליהנות באמת, אין ברירה, צריך לנסוע מעט רחוק יותר.

 

אתרי הסקי באירופה הם הקרובים אלינו ביותר, אבל תוכלו למצוא בחורף עוד אתרים רבים וטובים אם תרחיקו עד ארצות הברית וקנדה. באתרים של חצי הכדור הצפוני עונת הסקי מתחילה בדרך כלל בדצמבר ומסתיימת בתחילת אפריל. אתרים גבוהים מאד יכולים להתחיל את העונה אפילו בנובמבר ולמשוך אותה אל תוך חודש מאי. בתחילת ובסיום כל עונה (מה שמכונה "שולי העונה"), בכל אתר בהתאם לעונה שלו, קיים סיכון שכמות השלג ואיכותו יהיו פחותים. ישנם אתרים אחדים שלצדם מתנשא קרחון, עליו ניתן לגלוש, וזה מבטיח שלג גם בשולי העונה ובחלקם אפילו גלישה בקיץ, אם כי במרחב מוגבל מאוד.

 

גורם נוסף שעלינו לקחת בחשבון בבואנו להחליט מתי נוסעים, הוא מועדי חופשות החורף של המקומיים ותושבי המדינות השכנות. אלה נוהרים אל אתרי הסקי, מה שמקפיץ את המחירים (בעיקר מחירי הסקי פס והלינה), ועלול לגרום לעומס באתר ובכבישי הגישה אליו. לכן עדיף לא להגיע בחופשת חג המולד (אמצע דצמבר עד תחילת ינואר) ובחופשות החורף של האירופאים (התאריכים משתנים ממדינה למדינה, בדרך כלל בפברואר).

 

למי שלא יכול להתאפק במשך שנה שלמה בין חופשה לחופשה יש אופציה לגלוש בחצי הכדור הדרומי. זו אפשרות שתתאים גם למי שאינם יכולים לקחת חופש בחורף, או למי שנמצאים שם בטיול ורוצים לקפוץ לכמה ימי סקי. בחצי הכדור הדרומי נוכל ליהנות מאתרי הסקי של דרום אמריקה (ארגנטינה וצ'ילה), אוסטרליה וניו-זילנד. ואם יהיה שלום - נוכל אפילו לגלוש בדובאי...

 

2. כמה זמן צריך?

מרבית חופשות הסקי, שלנו הישראלים וגם של שכנינו באירופה, הן חופשות בנות שמונה ימים, משבת לשבת או מראשון לראשון. אנחנו נוכל לגלוש מתוך שמונת הימים הללו בשישה ימים, ואת שאר הימים ניאלץ להקדיש לטיסות, נסיעות והתארגנות באתר. גולשים זריזים ויעילים במיוחד, בעיקר אלה שיש ברשותם ציוד סקי, יצליחו אולי "לגנוב" עוד כמה שעות גלישה ביום הראשון או האחרון, אבל אל תבנו על זה יותר מדי. האירופאים בני המזל, שגרים במרחק נסיעה קצר מאתרי הסקי יכולים להגיע גם לשבעה או אפילו לשמונה ימי גלישה מתוך שמונת ימי החופשה שלהם. 

 

אותם מאושרים, שאין להם מגבלות תקציב וזמן, יכולים לצאת ליותר משמונה ימים. אבל כדאי לזכור ששישה ימי גלישה הם מאמץ פיזי לא קטן, שסביר להניח יותיר אתכם נטולי כוחות בסיומו. מרבית הפציעות, אגב, קורות בימים האחרונים לגלישה, כשהגוף כבר עייף והשרירים לא תמיד מגיבים כמו שהייתם רוצים. אם אתם נוסעים ליותר משישה ימי גלישה, יהיה נבון מצדכם לקחת לכם יום או חצי יום של מנוחה באמצע. לא מזיק להישאר עם טעם של עוד.

 

אלה שאינם יכולים לעזוב הכל לשמונה ימים, יכולים בהחלט לצאת גם לתקופות קצרות יותר של מספר ימים ואפילו סופי שבוע באים בחשבון. במקרים כאלו כדאי לשקול נסיעה לאתרים קרובים יותר אלינו, ואפשר גם להסתפק באתרים קטנים.


אם אין הרבה זמן וכסף - עדיף אתר קטן (צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

3. כמה זה עולה לנו?

כמו כל חופשה אחרת, חופשות סקי הן עסק לא זול - אבל ממש לא חייבים להיות בעשירון העליון בשביל לצאת לחופשת סקי. יעידו על כך רבים מגולשי הסקי, שחלקם חוסכים שקל לשקל (או אירו לאירו) כדי להגשים את חלומם.

 

חסכון בתכנון החופשה יכול לעשות את ההבדל הגדול וחשוב להבין שפערי המחירים יכולים להגיע לפי שניים, עבור אותה תקופה ואותו אתר בדיוק. אם יוצאים שני בני זוג או משפחה עם ילדים, כל חסכון יהיה משמעותי אף יותר. ילדים, אגב, מקבלים הנחות גדולות בסקי פס ובהשכרת ציוד. גם שכירת דירה יכולה להוזיל משמעותית את המחיר למשפחות גדולות (על כך ועל דרכים נוספות להוזיל את החופשה, תוכלו לקרוא בכתבות הבאות).

 

אם אינכם מוגבלים במזומנים (כיף לכם) יש להניח שתוציאו סכום של 2,000-1,400 אירו לחופשה של שמונה ימים באירופה, באחד הקלאבים הטובים או בקבוצת סקי מאורגנת עם הדרכה בעברית. אם תיסעו בדילים המוצעים על ידי מספר ספקי תיירות, תשלמו בעונת השיא 1,600-1,200 אירו (כולל הדרכה וציוד) או מעט פחות מחוץ לשיא העונה. בארגון עצמי של חופשה, תוך תכנון קפדני ובהתפשרות קלה על סעיף זה או אחר, תוכלו להוזיל עלויות ולהגיע לסכום של 1,100-900 אירו (כולל ציוד והדרכה).

 

כמה הערות: מחירים אלו מתייחסים לחופשות במערב אירופה. באתרים של מזרח אירופה, אנדורה וטורקיה, מחירי החופשות נמוכים יותר. אם יש ברשותכם ציוד סקי (נעליים ומגלשיים) ואם אינכם זקוקים להדרכה, תוכלו להוזיל עוד 200-150 אירו מהמחירים שלמעלה, והרי לכם מחיר שווה (כמעט) לכל נפש. ישנם אתרי סקי יוקרתיים, המושכים אליהם קהל אמיד יותר, והם יקרים בצורה משמעותית בכל הפרמטרים. אם אתם רוצים לחסוך, התרחקו מהם.

 

חופשה בקלאב

החופשות שבמרבית המקרים יהיו היקרות ביותר הן אלו של הקלאבים השונים (קלאב-מד, קלאב-וולטור וחבריהם), שהמחירים בהם נעים סביב 2,000-1,400 אירו, והכל כבר כלול. בשולי העונה, בדקה ה-90 ובקלאבים הפחות יוקרתיים אפשר למצוא גם מחירים זולים יותר. קלאב UCPA, למשל, הוא קלאב לצעירים (וצעירים ברוחם), בו המגורים הם בתנאי אכסניה והמחירים זולים משמעותית.

 

דילים

רבים בוחרים באפשרות זו מטעמי נוחות ו"ראש שקט", וגם המחירים יהיו בדרך כלל זולים יותר ממחירי הקלאבים. חלק מהדילים כוללים רק טיסה, העברות ולינה, חלקם כוללים גם סקי פס, וחלקם כוללים הכל. בחלק מהדילים יש מלווה מטעם החברה, שיכול מאוד לעזור לחסרי ניסיון או לאלו מכם שאינם דוברי אנגלית. כדאי שתהיו מודעים לכך שלפעמים המחיר הזול מושג על ידי נסיעה לאתרים קטנים ופחות מפותחים, לינה במלונות ברמה נמוכה, בעיירות מרוחקות מאתר הסקי, ועוד שלל טריקים, בעזרתם מגיעים למחיר הזול. במקרים אחרים המחיר הזול, אותו תראו בפרסומים, הוא רק הבסיס עליו תאלצו להוסיף הוצאות נוספות.

 

קבוצות מאורגנות

מספר חברות ישראליות מוציאות קבוצות מאורגנות עם הדרכה בעברית, שמתאימות במיוחד למשפחות עם ילדים שאינם דוברי אנגלית. קבוצות אלו יוצאות בדרך כלל בחופשות חנוכה ופורים, והן כוללות שמירה והעסקה של הילדים גם מחוץ לשעות הגלישה. בגלל ריבוי הילדים הן זכו לכינוי "קייטנות סקי". זוהי אופציה מצוינת, אם כי לא זולה, למי שחשובה לו הדרכה בעברית.


"גן סקי". אידיאלי למשפחות עם ילדים (צילום: כרמית וייס)

 

חופשה בתכנון עצמי

יותר ויותר גולשים מעזים לתכנן את חופשתם לבד, וכאן ניתן להגיע למחירים הזולים ביותר. זו אינה משימה מסובכת, אך היא בהחלט דורשת מעט ניסיון או לימוד מניסיונם של אחרים. לא ניכנס כאן לאיך עושים זאת, רק נאמר שניתן לחסוך בעלויות סכומים משמעותיים על ידי חיפוש והכנה מדוקדקים. התפשרות קלה על סעיפים שחשובים לכם פחות (לאחד זה יהיה אוכל, לשני לינה ולשלישי שניהם גם יחד), יכולה להוזיל משמעותית, ועדיין אתם עושים סקי. יציאה בדקה ה-90, אם מצאתם כרטיסי טיסה זולים, יכולה גם היא לחסוך רבות, אבל מתאימה רק לספונטניים שבכם.

 

שימו לב, בשלוש האופציות הראשונות, היזהרו מקניית חתול בשק. הקפידו לקרוא היטב את האותיות הקטנות ואל תהססו לרדת לפרטים הקטנים ביותר. כדאי גם לבדוק היטב כמה תשלמו במקרה של ביטול החופשה. אם אתם מתכננים את חופשתכם לבד, המרכיב היחיד עליו תצטרכו לשלם מראש הוא הטיסה ולפעמים גם הלינה, וזהו יתרון.

 

4. גולשים מתקדמים לעומת גולשים מתחילים

גולשים מתקדמים, שכבר צברו מספר שבועות של גלישה, יעדיפו בדרך כלל לגלוש באתרים גדולים. אתרים אלה מציעים מסלולים באורך כולל של מאות קילומטרים, או סקי פס משותף למספר אתרים, ומאפשרים גלישות ספארי כמעט ללא חזרה על מסלולים. הם גם יכולים לוותר על הדרכה (אם כי תמיד יש מה ללמוד ולשפר סגנון).

 

גולשים מתחילים יכולים בהחלט להסתפק באתרים קטנים יותר. בימים הראשונים הלימוד הוא על מסלולי לימוד, ורק לאחר מכן מתחילים בהדרגה לצאת למסלולים הכחולים. מתלמדים בעלי תפיסה מהירה וכושר גופני טוב יוכלו בסוף השבוע הראשון לטעום גם מהמסלולים האדומים. ועדיין ממש אין צורך בהרבה מסלולים. אתרים קטנים הם זולים יותר, ובקטגוריה זו בהחלט ניתן לשקול יציאה לאתרים הקטנים של אנדורה, צ'כיה, רומניה, בולגריה או סלובניה.

 

לגולשים מתחילים ממש אסור לוותר על הדרכה! רבים חושבים שאפשר לעלות ברכבל ו... "כבר נרד איכשהו עם כח המשיכה", אבל אז הם מגלים שכח המשיכה מושך חזק מדי... אל תוותרו על הדרכה עד שתגיעו לטכניקה טובה ותחושו ביטחון בתנועה.

 

5. מה חשוב בחופשת סקי

חשוב הסקי, כמובן, אבל לרובנו חשובים גם דברים נוספים. ופה סביר להניח נמצא את השונות הגדולה ביותר בין הגולשים: הצעירים, ולא רק הם, לא יתפשרו על אפרה-סקי תוסס, ואילו משפחות עם ילדים יעדיפו הדרכה טובה לילדים. חובבי הגורמה לא יתפשרו על ארוחות במסעדות, בעוד אחרים יהנו לקנות בסופר המקומי ולבשל לעצמם משהו קל. אוהבי הפינוקים ירצו מלון עם ספא, קרוב למרכז העניינים, ואילו אחרים יעדיפו דווקא דירה או חדר בעיירה שקטה. ויש את אוהבי הקלאבים, שם הכל נמצא תחת קורת גג אחת (וגם רוקדים "אגדו-דו-דו" כל לילה), והם נשבעים שבלי זה אי אפשר.

כאן אין חוקים, וכל אחד יעשה כטוב על ליבו ועל כיסו (או הכיס של אבא). לבחירות שתעשו תהיה השפעה מכרעת גם על תקציב החופשה כמובן. מי שמוכן לוותר על חלק מהפינוקים יכול לחסוך, והרבה.

 

יש עוד המון פרטים קטנים עליהם לא דיברנו, כמו למשל, האם רוצים גם לטייל בסביבה, להיכן יש טיסות זולות, מי נוסע אתכם, איך אתם אוהבים את הסטייק שלכם (סליחה, את זה המלצר כבר ישאל אתכם). על כך, ועל שאלות אחרות שבוודאי נשארו פתוחות, תוכלו לקרוא בכתבות הבאות.

 

כרמית וייס היא עורכת אירופה, צפון אמריקה וסקי באתר GoTravel .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים