שתף קטע נבחר

84% מהישראלים: נצביע בבחירות הכלליות

עוד ב"מדד השלום והמלחמה": הנושא הביטחוני חוזר לככב בראש סדר העדיפויות של הבוחר, והרוב מצדיקים את ציפי לבני, שלא נעתרה לדרישת ש"ס בעניין ירושלים. ומה חושבים הישראלים על אובאמה?

מבחירות לבחירות מידרדר שיעור ההצבעה בישראל. אבל הפעם - אולי בהשפעת ההתלהבות מהבחירות ההיסטוריות בארצות-הברית - אפשר שהתמונה תתהפך: 84% מהציבור מתכוונים ללכת לקלפי ב-10 בפברואר. עבור 49%, המניע העיקרי בבחירת המפלגה יהיה המצע הרעיוני; רק 26% יצביעו בגלל זהותו של העומד בראש (15% מייחסים לשני הגורמים אותה חשיבות, ולשאר אין דעה ברורה בנדון).

 

הנתונים הללו עולים מהסקר שמרכיב את "מדד המלחמה והשלום", המתפרסם אחת לחודש ב-ynet. עוד מתברר כי עבור 47% מהציבור, עמדת המפלגה בנושאי שלום וביטחון היא שתהיה המכרעת; עבור 23% יקבעו נושאי חברה וחינוך; 13% יתייחסו בראש ובראשה לעמדת המפלגה בנושאי כלכלה וייצוב המשק. סולם עדיפות זה, מציינים עורכי ה"מדד", משקף חזרה למצב המסורתי שבו נושאי חוץ וביטחון עמדו במוקד הבחירה - וזאת בניגוד למדידות מהשנים האחרונות, מהן ניתן היה להסיק כי נושאי חברה וכלכלה עוברים למקומות הראשונים.

 

אבל על מה בעצם חלוקות המפלגות הגדולות בנושאי שלום וביטחון? 59% מהציבור מתקשים לזהות את ההבדלים בין העבודה לקדימה, לעומת 63.5% שמבחינים בפערים בין העבודה לליכוד, ו-56% שמזהים אותם בין קדימה לליכוד.

 

לאולמרט אין מנדט מול אסד

ה"מדד" בחן סוגיות נוספות, שכיכבו לאחרונה בחדשות וחלקן עוררו מחלוקת עזה. לפי שני-שלישים מהציבור, לאהוד אולמרט - כראש ממשלת מעבר - אין כרגע מנדט לקיים משא-ומתן עם הסורים, ועל המגעים עם משטרו של אסד להיפסק. רק רבע מהציבור תומך בהמשך השיחות, מחשש לאובדן התנופה.

 

50% מהציבור מצדיקים את יו"ר קדימה ציפי לבני, שסירבה לדרישת ש"ס במשא-ומתן הקואליציוני להתחייב שלא תדון עם הפלסטינים על ירושלים. 33% חושבים שטעתה (ל-17% אין עמדה ברורה בנושא). רק מיעוט - 25% - מעריכים כי עמדת ש"ס נבעה מדאגה אמיתית לאחדות ירושלים; 57% רואים בכך תירוץ, כדי שלא להצטרף לקואליציה של לבני (בקרב מצביעי ש"ס ויהדות התורה יש רוב לסבורים כי דאגתה האמיתית לאחדות ירושלים היא שהביאה את ש"ס לתבוע מלבני את ההבטחה בעניין).

 

עוד העלה הסקר, כי 54% מהציבור מתנגדים ליישום הנוהג הצרפתי, לפיו יש לדחות חקירה והליכים משפטיים נגד איש ציבור בכיר עד לסיום כהונתו. 40% תומכים בדחייה (לשאר אין דעה ברורה).

 

ולבסוף, מתברר שערב הבחירות לנשיאות ארצות-הברית, גם הציבור הישראלי האמין שברק אובאמה הדמוקרטי עדיף לאמריקנים מיריבו הרפובליקני, ג'ון מקיין (36% לעומת 29%). ואולם, כאשר מדובר באינטרסים של ישראל, הציבור היהודי העדיף בבירור את מקיין (43% לעומת 23%). בקרב הציבור הערבי-ישראלי התמונה שונה - כאן ההערכה הרווחת היא שאובאמה עדיף הן מבחינת האינטרסים של ארצות-הברית והן לאלה של ישראל.

 

מדד המלחמה והשלום ממומן על-ידי "מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום" ו"תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב. את הראיונות הטלפוניים ביצע מכון ב. י. כהן באוניברסיטת תל-אביב ב-3-5.11.08 והם כללו 598 מרואיינים/ות, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת היהודית והערבית בארץ (לרבות יש"ע והקיבוצים). טעות הדגימה למדגם בגודל זה היא כ- 4.5%. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מי שמצביע
צילום: עידו ארז
57%: ירושלים הייתה תירוץ
צילום: גיל יוחנן
אובאמה לאמריקה, מקיין לישראל
צילום: AFP
מומלצים