שתף קטע נבחר

רבני אירופה: אל תתערבו לנו בגיורים

סוגיית הגיור עומדת במרכז ועידת רבני אירופה הנערכת השבוע בפראג, אולם הרב עמאר שנכח בוועידה נשלח לסיור בעיר בזמן הדיון. הנימוק: רבני אירופה רוצים לפעול בנושא באופן עצמאי. מנגד, מבהיר הרב הראשי בשיחה עם ynet: הגיורים באירופה חייבים להיעשות על-ידי רבנים מוכרים ברבנות

בעיית ההתבוללות, שאין כמעט רב בתפוצות שלא מתמודד איתה, תפסה את ראש סדר היום בוועידת רבני אירופה הנערכת השבוע בפראג. מה לא נאמר בוועידה על הנושא? שההתבוללות הגיעה למימדים של 60-70 אחוז בקרב הקהילות השונות; שיש הרבה זוגות מעורבים; שבשל ההתבוללות קהילות הולכות ומצטמקות; שבמקרים מסויימים הן אפילו נכחדות ונעלמות; שקשה לגייר כאשר אין תשתית לחיים יהודיים ולבני הקהילה, כל שכן לגרי הצדק שבה, אין אפילו מקווה לטבול בו או מניין להתפלל.

 

כל אלה הן רק חלק קטן מהבעיות הרבות שהועלו במהלך ימי הוועידה.  


ועידת רבני אירופה. פראג

 

בעיית ההתבוללות באירופה מורכבת וסבוכה, ונראה שגם הרבנים עצמם מתקשים למצוא לה פתרון הולם ואמיתי. מצד אחד, הביקוש הגובר לגיורים באירופה הוא עצום. מצד שני, מעטים מדי הם הרבנים והדיינים המוסמכים לגיור ביבשת. המציאות הזו פוערת מרווח בו פורחת "תעשיית גיורי הבזק", כפי שכינו אותה מספר רבנים שהשתתפו בועידה. "היה איזה רב שהגיע לריגה וביום אחד הוא עשה 23 גיורים. זה נראה למישהו רציני?", קבל אחד מהם על התופעה. אלא שגם הוא מודה שהבעיה נובעת מהיעדר מערך מסודר, ומסביר שמהימנות הגיורים משתנה ממדינה למדינה ותלויה בעיקר באיכותן של הקהילות. לדבריו, יש מדינות שהגיורים נעשים בהן רק בבתי דין מוכרים ומסויימים מאוד, ואילו במדינות אחרות, בהן הקהילות קטנות, לא ממוסדות ומפוזרות, מדיניות הגיורים אף "גובלת בהפקרות".

  

מי מכיר במי?

בנוסף, אם לא די בכך, גם הרבנות הראשית לישראל לא עושה חיים קלים לרבני אירופה. רבים מהגיורים שנעשים על ידם - אינם מקובלים על הרבנות בישראל ואין היא מכירה בהם. רק לדוגמא, בית הדין בפראג, העיר בה נערכה הוועידה, אינו זוכה להכרה על ידי הרבנות הראשית לישראל. אותם אלו שהתגיירו באמצעותו, יאלצו לעבור את תהליך הגיור מחדש, אם וכאשר יגיעו לישראל באחד הימים וירצו להיחשב כיהודים. אלא שגם ראשי ועידת רבני אירופה מעדיפים לבדל עצמם מסמכותה של הרבנות הראשית לישראל ולפעול בנושא באופן עצמאי.  


הרב לאו (במרכז) עם רבני אירופה

 

בדיונים שנערכו בנושאים כגון: "נישואים מעורבים וגיור" או "תפקידם של רבני הקהילות בקירוב רחוקים", הרבנים הראשיים נעדרו. את הראשון לציון, הרב שלמה משה עמאר, אשר הגיע לוועידה ונכח כל אותו היום בפראג העדיפו לקחת לסיור בעיר באותו הזמן במקום להזמינו לדבר בנושא.

 

כשנשאל מנכ"ל הועידה, הרב אבא דונר, במפגש עם עיתונאים לפשר אותה היעדרות הוא הסביר שעד לפני עשר שנים הרבנים הראשיים כלל לא היו מוזמנים לועידה, מאחר שמדובר בועידה אירופית הנוגעת לחיים באירופה בלבד. "לישראל יש את הבעיות שלה, שאנחנו לא מבינים ולא רוצים גם להבין... ולאירופה יש את הבעיות שלה", הסביר.  


טקס אזכרה לנרצחי השואה, בהשתתפות הרבנים דונר ולאו

 

באותה רוח, רבני הועידה גם היו מעדיפים שלא להיתקל בתופעה משגשגת נוספת הקשורה ברבנים ישראלים המגיעים לקהילות היהודיות באירופה כדי לערוך גיורים, זאת לנוכח הביקוש והצורך הגובר. "כששמענו שבאים רבנים מהארץ לגייר בגרמניה - הודענו לרבנים הראשיים שהישראלים שייכים לישראל וגרמניה שייכת לאירופה", אמר הרב דונר.

 

הרב עמאר: אנחנו לא מכירים בכל אחד

אלא שמשיחה עם הרב הראשי עמאר, נראה כי הוא אינו דבק באותו קו המנחה את נשיא הועידה האירופית. לדבריו, הגיורים הנעשים באירופה חייבים להיעשות אך ורק על ידי רבנים ודיינים המוסמכים ומוכרים לכך על ידי הרבנות הראשית. "בגלל הצורך בגירות ישנם כל מיני צעירים ועסקנים שעוסקים בזה ואנחנו לא מכירים בארץ בכל אחד ובכל מקום שעושה גיורים, לכן, חייבים לעסוק בכך, וגם בגיטין, רק אנשים המוסמכים לכך ושהרבנות הראשית מכירה בהם", הסביר הרב עמאר בשיחה עם ynet.

 

לדבריו, אותן בעיות בגיור צצו גם בארצות הברית והן נפתרו לאחר משא ומתן שהתקיים בין הרבנים המקומיים לרבנות הראשית ולבסוף נחתם הסכם פעולה המקובל על כל הצדדים.

 

בשיחה עימו, הודה הרב עמאר כי הרבנות הראשית אינה מכירה בכלל הרבנים המשתייכים לועידת רבני אירופה וגם לא בכל בתי הדין המופעלים על ידם, למעט בתי דין בודדים כדוגמת אלו הפועלים באנגליה ובצרפת. לגבי השאר, "אני שולח דיינים מהארץ והרבנים שלהם יושבים איתם ורק אז הם מגיירים. אנחנו מכירים באלו שאיתם אנחנו עובדים בצורה מסודרת", חתם הרב עמאר את דבריו והוסיף כי הוא מאמין ש"הרבנים וגם נשיאי הקהילות מאוד מרוצים".


וגם זה היה בוועידה. טקס פידיון הבן המרגש לבן הגר

  

את רעיון ההפרדה שביקשו ראשי הועידה לשרטט בין ישראל למתרחש באירופה דחו מקורביו של הרב על הסף. "הראשון לציון אינו רק רב ראשי של ישראל אלא של העולם היהודי כולו והוא גם זה שמתווה את הקו ההלכתי, ושאר הקהילות בעולם מקבלות ממנו ומכוחו", הסביר עוזרו של הרב, שמי פרוור.

 

אלא שלא בטוח שכולם בהכרח יהיו תמימי דעים עם פרוור בקביעתו זו. גורם בועידה הסביר ל-ynet שרבני אירופה נוטים להסתייג מדרכו של הרב עמאר בנושא הגיורים, זאת בשל היותו, בין השאר, ממלכתי וגם בשל רצונו להאיץ את קצב הגיור ולשחרר את השסתומים המעכבים בעדו. כהוכחה לדבריו הוא מספר שבועידה המתמדת האחרונה של רבני אירופה צידדו המשתתפים "פה אחד" בדיין הרב אברהם שרמן, אותו דיין, חבר בית הדין הגדול, אשר פסל את גיוריו של הרב חיים דרוקמן, זאת על אף שהרב עמאר אסר עליו לפסוק בתיק.

 

ומה קורה בשטח?

תחת רצונו של הרב עמאר לסנף את הגיורים תחת כנפיה של הרבנות הראשית מעדיפים רבני אירופה לעבוד באופן עצמאי. לפני כשנתיים ייסדה הועידה המתמדת של רבני אירופה בית דין נייד בראשות אב בית בדין בלונדון, הרב חנוך ארנטרוי, בעל הסמכות ההלכתית הגבוהה ביותר ברחבי היבשת. בית הדין הנייד שבראשותו, כך על פי התכנון, יקיים ממקום מושבו בבאזל גיחות לכל רחבי אירופה ויעסוק בענייני גיטין, גיורים, כשרות ושאר סוגיות הלכתיות.

 

"אנחנו יודעים שהרב עמאר היה מעוניין שאנשים מטעמו ישבו בבתי הדין באירופה ויציגו שם את עמדות הרבנות הראשית, אבל כמו שבישראל לא מכירים בכל הגיורים שנעשים בבתי הדין שלנו, כך גם בבתי הדין שלנו לא מכירים בכל הגיורים שהרבנות הראשית עושה", אמר יו"ר הועדה המתמדת של ועידת רבי אירופה ואב בית דין מוסקבה, הרב פנחס גולדשמיט. "בסופו של דבר", הוא מוסיף, "אם יהיה מצב שיהודי שמתגייר בארץ- גיורו לא יוכר בלונדון או פריז, ובישראל לא יכירו בגיורים הנעשים באירופה, זה רק יחליש את העם היהודי". דובר הועידה, משה פרידמן מחדד: "על אף חילוקי הדעות בין הצדדים, יש שיתוף פעולה, וכך אנו מעוניינים שימשיך להיות".  

 

כדי לבסס את עצמאותם של רבני אירופה בנושא הגיורים, הכריז נשיא הועידה, הרב יוסף חיים שתרוק אף כי "גיורים יעשו באירופה אך ורק על ידי דיינים מוסמכים בבתי דין אירופאים קבועים ומוכרים בשיתוף פעולה עם בית הדין באירופה תחת הנהגתו של הרב ארנטרוי". עוד קראו ראשי הועידה לנהוג ביתר אחריות וזהירות בכל נושא הגיורים כדי שלא תיווצר אנדרלמוסיה בישראל בעם היהודי.  

 

המודל המרוקני

ולמרות הדיונים בסוגיה, שהיה מי שהגדיר אותה כ"שטף דם דמוגרפי" וגם כ"שואה שקטה", נראה היה כי עוד ארוכה הדרך למציאת פתרון לבעיית ההתבוללות באירופה. הצעה מעשית דווקא הגיעה מכיוונו של הארגון האמריקני "נצח ישראל" הפועל בשנים האחרונות בארצות הברית למניעת התבללות ונישואי תערובת. הארגון מציע להקים מערך של תשתית קהלתית הכולל בתי דין ניידים, הקמת מוסדות לימוד ובניית מקוואות וכן קיום סמינרים לזוגות מעורבים. את הסנונית הראשונה הוחלט להשיק בוורשה, על אף שגם לגבי ניסיון זה היו לחלק מרבני הועידה ספקות.

 

"התחלנו לדבר על שיתוף פעולה, אבל אנחנו עוד לא יודעים אם זה יצליח או לא. עד היום זה פעל באמריקה והמנטליות באירופה היא שונה", הסביר הרב דונר. על הסתיגויות אלו הרב עמאר לא שמע במהלך הוועידה ודווקא הייתה לו הצעה לרבני אירופה - ללמוד מדרך הפעולה שהייתה נהוגה במרוקו, ארץ מוצאו.

 

"במרוקו הייתה רבנות מסודרת ורבנים מסודרים. כל שנה התאספו, אבל מראש היו הנקודות מסודרות כהלכה וידעו על מה הולכים לדון וקבעו מראש מי מדבר והיו עושים משא ומתן בהלכה והיו כותבים תקנות והוראות והנהיגו את הקהילה והייתה פריחה. קבעו איך להילחם על משמר הדת, איך לעמוד על הגירות, על הגיטין והיו פותרים בעיות בכשרות. צריך שתהיה במה אחידה ולשתף את כולם", הציע הרב עמאר למאות הרבנים שהשתתפו בארוחת הערב החגיגית שנערכה על ידי פדרציית הקהילות היהודיות של צ'כיה.

  

במסגרת דבריו אף עודד את הרבנים לפעול למען המטרה ולתכנן יעדים לפעולה: "אנחנו יושבים על כסא הרבנות בכל אתר ואתר אבל אלוקים ניצב עלינו ורואה אותנו בכל מקום. מה זה רבנים? שיהיה לנו כבוד, את זה אנחנו צריכים? אם לא ננצל את הועידה הזו ונסתפק בכיבודים - אז לא נתקדם לשום מקום. אל לנו להסתפק רק במה שיש לנו, אלא עלינו להוסיף. נעשה את הדברים באהבה וברצון וזה אפשרי".

  

בסופה של אותה ארוחת ערב התקיים אירוע מרגש במיוחד, ששימש כנקודת אור במכלול הקשיים שדובר עליהם במהלך הועידה. אל המלון בו נערכה הועידה הגיע תינוק בן ארבעה חודשים כשהוא מלווה בהוריו. אמו אלישבע יהודיה, ואביו שלמה גר צדק. הזוג הצעיר מתגורר בפראג ומזה שלושה חודשים הם מחכים שיגיע לעיר כהן כדי שיוכלו לערוך לבנם רעואל, את טקס פדיון הבן. בעריכת הפדיון התכבד הרב שמחה הכהן קוק, המשמש כרבה של רחובות שסיפר לזוג ההורים הצעיר שכבר שלושה חודשים הוא מתפלל על אותו רך הנולד - "בכל יום אני אומר, אמר להם הרב קוק- 'על הצדיקים ועל החסידים, ועל זקני שארית עמך בית ישראל, ועל פליטת בית סופריהם, ועל גרי הצדק ועלינו'". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב עמאר
צילום: דודי ועקנין
בוועידה
האכסניה. פראג
צילום: עדי ארבל
מומלצים