שתף קטע נבחר

סתיו של זהב

הסתיו כבר כאן, ואיתו הסימנים הקלאסיים - העצים בשלכת, התפוזים על העצים, השקיעות המאדימות והנרקיסים הפורחים. הנה כל ההמלצות לטיולים ברוח סתווית במיוחד, מצפון ועד דרום. שיהיה לכם יום כתום!

עלי שלכת נושרים לאט

ורוח ערב לוחש בלאט

לך נערה זו מנגינה של סתיו

שקיעה חולמת באור זהב

 

("ליל סתיו" / מילים: חיה כהן)

 

הגשם האמיתי אמנם מבושש לבוא, אבל סימני סוף הסתיו כבר כאן. לכל עונה צבע המאפיין אותה. לסתיו יש צבע של שלכת, תפוזים, שקיעות מרהיבות ונרקיסים. לכבוד תום הקיץ ובואם של הממטרים הראשונים, הכנו לכם מגוון המלצות לטיולים ובילויים במנעד של צבעים – כתומים, צהובים, זהובים ואדומים.

 

זהב שלכת בת חלוף

הימים המתקצרים הם אחראים להתמעטות הכלורופיל בעלים וכתוצאה מכך להיעלמות צבעם הירוק ולהופעתם של הצהוב והכתום. למעשה צבעים אלה היו בעלה גם קודם, אך לא נראו בגלל הכלורופיל. הגוונים האדומים נוצרים בעלים הודות לגלוקוז שנשאר בעלה לאחר שפסקה הפוטוסינתזה. השלכת היא מנגנון הסתגלותי, המאפשר לצמח לשרוד בתנאי החורף הקשים. אבל התופעה הטבעית הזו הפכה כבר לפני מאות שנים לאייקון תרבותי סביבו נכתבו שירים, הוסרטו סרטים ואפילו התפתחה תעשייה שלמה של "תיירות שלכת".

  

על אף שתופעת השלכת איננה נפוצה בישראל, יש כמה וכמה עצים שלוקחים חלק בחילופי צבעים - האלון, האלה, כליל החורש, הדולב, האזדרכת ועצי הפרי הנשירים (שקד, אגס, פקאן, תפוח, אפרסק, שזיף). גם הגפנים משילות עליהן בסתיו ועומדות עירומות כאשר מרבד של עלים אדומים וחומים מעטר את אדמת הכרם.


שלכת במטולה (צילום: חימק'ה הוד) 

 

איפה רואים?

  • בשמורת הבניאס גדלים עצי דולב מרשימים הצובעים אותה בצבעי שלכת חמים, העלים הגדולים נצבעים צהוב מנוקד בחום ולאחר מכן הופכים לאדמדמים חומים. בהמשך הנחל צומחים עצי שיזף המצטרפים לפעולת הנשירה. שמורת תל דן הסמוכה מתכסה בשלכת יפהפייה של צמחיית הערבה, הדולב, האלה, הער האציל והצפצפה ואל כתום העלים מצטרפות סלמנדרות כתומות שבעונה זו יוצאות לטיול וחוצות את כבישי השמורה בדרך אל מטעי האבוקדו של קיבוץ דן. רשות הטבע והגנים מזמינה את הציבור לסיור באווירת סתיו בשמורת הבניאס בשבת (29.11) בשעות: 11:00 ,13:00 ,15:00 ולטיול סתיו בשמורת תל דן בשבת (13.12) בשעות: 10:00, 12:00 ,14:00. הסיור בעלות כניסה לשמורה: מבוגר: 23 ש"ח, ילד: 12 ש"ח. לפרטים: *בטבע (3639*) 

 

  • יער ביריה הינו הגדול ביערות הגליל, אך אנחנו נגיע אליו בגלל סיבה אחרת - עצי הפיסטוק (בוטנה) ששתלה קק"ל ביער בשנת 1963. אותם עצים נמצאים כעת בשלכת אדומה ומשגעת, המעניקה לעמק מראה קסום ואירופאי, מן היפים שישנם בארץ. קק"ל הכשירה ביער ביריה דרך נוף באורך 12 ק"מ המאפשרת להתרשם ממראה היער והשלכת. איך מגיעים: נכנסים ליער מכביש מספר 886 (דרומית למושב דלתון) ומחניון עין זיתים ממשיכים בדרך הנוף מזרחה לכיוון עין גבר ולאחריו עמק הבוטנה העוטה שלכת.

 

  • בשמורת אלוני יצחק המשתרעת על 124 דונם יש ריכוז מרשים של אלוני התבור. הטיול הנינוח בשמורה מתבצע בשביל טבעתי באורך כקילומטר שהוסדר על ידי בני המשפחה והחברים של רוויטל, מתן ונועם אוחיון ז"ל, שנרצחו על ידי מחבלים בקיבוץ מצר. במהלך החורף מתמלא השביל עלי שלכת אדומים וחומים של עצי האלון, בינות להם מציצים שלל פרחי בר. איך מגיעים: כביש 653 לכיוון גבעת עדה. בגבעת עדה נוסעים עד צומת T. בצומת פונים ימינה, לכיוון אלוני-יצחק וכפר-גליקסון (כביש 6522). הכניסה לשמורה מצד ימין של הכביש.

 

  • מי שכמה לשלכת עירונית מוזמן להגיע לגן החיות התנ"כי בירושלים. הגן היפה אינו רק משכנן של חיות רבות אלא גם של שלל עצים נשירים כגון אלות, אלונים, דולב, כליל החורש, מילה סורית ועוד. ברחבת הכניסה נטועים עצי צפצפה ודולב עצומים, חלקם כבר מקשטים את הרצפה בעלי זהב. תוסיפו לזה את תוכנית החורף הכוללת מופעים מוזיקליים ברחבת הכניסה ואת מזג האוויר הצונן ותזכו בתחושה של ביקור בסנטרל פארק בניו יורק. ואם זה לא הספיק לכם, מהרו לחזות במופע השלכת היפהפה המתרחש כעת בעין כרם. כתובת: דרך אהרון שולוב, פארק מנחת, ירושלים, שעות פתיחה: ראשון-חמישי 17:00-9:00, שישי 16:30-9:00, שבת 17:00-10:00, כניסה: לילד מגיל 3: 33 ש"ח. מבוגר: 41 ש"ח. אתר הגן.

 

שקיעה נוגה

חובבי שקיעות מדופלמים טוענים כי השקיעות הכי שוות מתרחשות בעונת הסתיו, ותולים זאת הן בעננות שצובעת את השקיעה בצבעים אדומים וסגולים עזים, במיוחד לאורך החוף - והן בהצטברות האובך והאבק של הקיץ המשפיעים על יופיין של השקיעות במדבר.

 

איפה רואים?

  • אפשר להתמוגג משקיעה פראית בחוף החולי של חוף בצת הכולל מפרצונים, לגונות קטנות, שוניות סלע עם סרטנים וקיפודי ים וברקע בוהק בלובנו המצוק של ראש הנקרה. איך מגיעים: נוסעים צפונה בכביש מס' 4 עוברים את נהריה. דרומית לצומת בצת פונים מערבה לכיוון הים בכביש שמוביל לחוף.

 

  • לחילופין ניתן לתבל את השקיעה באבק ובצבע הארגמני של הרי אדום. בית ספר שדה חצבה מציע סיור שקיעה מודרך לגבעת פרסה, גבעה מרשימה של אבן חול אדומה, המתנשאת מעל עתיקות תמר המקראית ושמקיפה על המרחבי הערבה ויישוביה, הרי אדום ורכסי הנגב. לפרטים: 054-4261369.

 

  • שקיעה סתווית מיוחדת במינה אפשר לחוות באגמון החולה, זוהי שקיעה המלווה בציפורים נודדות, מאפיין נוסף של סתיו. אגמון החולה נחשב לאחד מאתרי הצפרות החשובים בעולם ומהווה בית חורפי חם לאלפי עגורים ושקנאים. בין שלל הסיורים הנערכים באגמון מתקיים גם סיור לקראת שקיעה המציג את חוויית הלינה של אותן ציפורים נודדות. בסיור רואים כיצד העגורים והשקנאים עושים סידורים אחרונים לפני שנת הלילה, מעופפים בלהקות ענק באור האדום של השקיעה מעל הרי נפתלי ודואים אל עבר מקום הלינה בצווחות קולניות. הטיול מסתיים בקבלת שבת והרמת כוסית "יין עגורים". מתי: בימי שישי בחודשים נובמבר ודצמבר, בשעה 15:30. מחיר כניסה: 50 ש"ח. לפרטים: 04-6817137.


שעת שקיעה באגמון החולה (צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל) 

 

בפרדס על יד השוקת

פעם היינו מעצמה של פירות הדר. היום מייבשים ועוקרים פרדסים על מנת לטעת במקומם וילות. למרבה המזל, נוף הפרדסים ממשיך עדיין לפאר את איזור השרון, השפלה ובעיקר הנגב המערבי שהפך בשנים האחרונות למרכז הפרדסנות הישראלי. בכל שנה בסתיו לומדים ילדי הגן על פירות ההדר ובסוף השבוע מבקשים מההורים לראות פרדס "אמיתי". בכמה פרדסים הבינו את הפוטנציאל הטמון והם מציעים חוויית בילוי וקטיף עצמי.


תפוח זהב (צילום: מאיר פרטוש) 

 

  • "שביל התפוזים" ליד קיבוץ גן שמואל הוא אתר הרפתקאות לילדים הנמצא בתוך פרדס. ככזה הוא משלב את נושא התפוזים לא רק בשם המקום אלא אף הלכה למעשה. במקום מתקיימים קטיף תפוזים, סחיטת מיץ ופעילות מודרכת בנושא התפוז. עוד במתחם: שפע מתקנים אתגריים עשויים חומרים ידידותיים לסביבה לצד שלל אטרקציות ממונעות. איך מגיעים: בכביש החוף יורדים במחלף קיסריה, לכיוון עפולה (כביש 65), אחרי 4 ק"מ בתחנת תדלוק "אלון" יורדים לדרך גישה עפ"י שילוט. מחיר כניסה: 35 ש"ל למבוגר, 55 ש"ח לילד מגיל שנה. שעות פתיחה: שבת, החל מ-10:00 בבוקר. טלפון: 04-6288806 054-4282884.

 

  • במושב חמד נמצא פרדס "מרים ומרדכי", בו מתקיים בכל שבת קטיף פומליות. בפרדס, בו גידול הפומליות הינו ללא דישון או ריסוס אלא על בסיס אורגני לחלוטין, מאפשרים להורים וילדים לחוות את החוויה של קטיף פרי הדר ובנוסף מארגנים לילדים פעילות מחנכת נוספת כמו סיור בפרדס מלווה בהסברים על גידול פרי הדר, זריעה/שתילה של ירקות חורף ופרחים ועוד. מיקום: כביש 412 לכיוון מושב חמד. לפני הכניסה למושב פונים שמאלה לעבר דרך חקלאית סלולה (במקום שלט הפניה לפרדס). וממשיכים דרומה עד הכניסה לפרדס. טלפון: 0505-257037. עלות: 30 ש"ח לאריזת קרטון שמכילה 15 ק"ג פרי.

 

  • המקום הכי דרומי בארץ (וגם כנראה בעולם) בו נטועים פרדסים הוא איזור הערבה. במסגרת סיור חקלאי המתקיים בקיבוץ אליפז מבקרים בפרדס הפומלות של הקיבוץ, בו אפשר, בעונה ובתיאום מראש, גם לקטוף פומלות היישר מהעץ. לפרטים: 08-6356230 או באתר. גם בקיבוץ יהל אפשר להשתתף בקטיף פומלות. הפרדס צמוד לגדר הגבול הירדני והסיור כולל קטיף מהעץ. מחיר: 15 ש"ח. לפרטים: 08-6357967/8.

 

  • מי שמתגעגע לפרדסים של פעם מוזמן לבקר בפרדס מינקוב ברחובות (מעצמת פרי הדר לשעבר). זהו פרדס מתחילת המאה שעברה שהפך בתהליך של שימור למרכז מבקרים המציע הדרכה הכוללת סיור בפרדס ובין המתקנים המשוחזרים והסבר על הפירות ותהליך הקטיף והאריזה. בתיאום מראש ובתשלום. כתובת: רחוב אבינועם נחמני, רחובות. טלפון: 08-9469197.

 

כבר פורחים נרקיסים

לא הספקנו להירגע מפריחת החלמוניות והנה פורח לו זהוב אחר, הלוא הוא הנרקיס מלך הביצה. הנרקיס המצוי הינו גיאופיט בעל בצל ממשפחת הנרקיסיים. לכינוי המחייב הוא זכה בשל כתר הזהב המעטר את ראשו הלבן. בעבר היה הנרקיס אחד מהפרחים הנפוצים ביותר בישראל ואחד האהובים בשל ריחו הנעים. אלא שאליה וקוץ בה, בעטיו של הריח הטוב (וגם בשל ייבוש מאסיבי של איזורי הגידול שלו) הוא נקטף והתמעט. הראשון לפרוח בתקופה זו הוא הנרקיס האפיל (סתווי), הקטן יותר מהנרקיס המצוי. ריכוזי פריחה יפים של הנרקיס האפיל נמצאים ברכסי הכורכר שמעל למישור החוף. בה בעת מתחיל לפרוח הנרקיס המצוי, תחילה פורחים נרקיסי ההר, הנמצאים בין חרכי הסלעים ובכיסי קרקע.


נרקיס נרקסיסטי (צילום: אביהו שפירא) 

 

איפה רואים?

  • ריכוזי פריחה יפים של הנרקיס האפיל נמצאים ברכסי הכורכר שמעל למישור החוף, כמו למשל בשמורת טבע נחל תנינים: בשמורה היפה, הנמצאת על אדמות ביצת כבארה, שני מוקדי משיכה עיקריים, האחד נחל תנינים, ומפעל מים מרשים במרכזו סכר רומאי שיצר אגם ששטחו כ-6,000 דונם. את מקבצי הנרקיסים, הפורחים לצד שלל סתווניות, נמצא בגבעה שגובלת עם בריכות הדגים של מעגן מיכאל ומשקיפה אל הנחל. איך מגיעים: מכביש 4 פונים לכיוון בית חנניה וממשיכים בכביש העובר מעל כביש החוף לכיוון ג'סר א-זרקא עד לפנייה לשמורה. טלפון: 04-6265151. מחיר: 18 ש"ח למבוגר ו-8 ש"ח לילד.

 

  • את הנרקיס המצוי אפשר למצוא בין היתר בכרמל. יער קרן כרמל: היער נמצא בין צומת אליקים ליוקנעם. מחניון שער הכרמל אשר ביער יוצא שביל סימון אדום (הנכנס ליער ומוביל למוחרקה) במהלכו ריכוז גדול של נרקיסים. ריכוזי נרקיסים פורחים גם בפתח נחל יגור הסמוך (מסלול שיורד מעוספיא לעמק זבולון). עדיין בכרמל, נצפו נרקיסים גם בנחל ספונים (מצומת בית אורן שעל כביש 4 ממשיכים צפונה כ-3 ק"מ עד לשלט המפנה לתחילת מסלול נחל ספונים).

 

  • נחל כיסלון ויער הקדושים: מגיעים מכביש ת"א-ירושלים פונים במחלף שער הגיא לכיוון בית שמש, נוסעים 5 ק"מ ופונים שמאלה לפי השילוט ליער הקדושים ומערת בני ברית (הפנייה 300 מ' צפונית לכניסה למושב אשתאול). דרך סבירה לכל רכב לאורך 2 ק"מ עוברת בנחל כסלון ומגיעה למערת בני ברית - מערה טבעית שהורחבה והפכה לאתר התייחדות עם זכר קורבנות השואה. ממול למערה גשרון עץ ולידו ריכוז נרקיסים.

 

  • נחל אשלון ליד דימונה: נכנסים לדימונה ליד תחנת "פז", נוסעים ברח' הרצל עד לתחנה המרכזית ופונים שמאלה לרח' גולדה מאיר. נוסעים בו כקילומטר, פונים ימינה ברח' התפוצות, ונוסעים עד לקצהו המזרחי של הרחוב. מכאן יוצא שביל מסומן בכחול בכיוון מזרח. לאחר 800 מ' מגיעים לריכוז הנרקיסים בכיסי קרקע בנחל.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלי שלכת
באדיבות ארכיון הצילומים, קק"ל
ילדים בפרדסים
שקיעה ישראלית
צילום: עדי יחיאלי
מומלצים