שתף קטע נבחר

האשמים תמיד

המטה ללוחמה בטרור ריכך משמעותית את אזהרת המסע לירדן, והממלכה האשמית היא יותר מתמיד יעד אטרקטיבי למטייל הישראלי. הירדנים, מצידם, מאוד רוצים אותנו אבל גם מתלוננים על התנהגות המטיילים הישראלים

המטה ללוחמה בטרור ריכך בסוף השבוע משמעותית את חומרת אזהרת הנסיעה לארבע מדינות - ירדן, מרוקו, מצרים וקניה. לעדכון יש משמעות בעיקר לגבי מרוקו וירדן, שבהן מבקרים מדי שנה אלפי ישראלים. עד כה המלצת המטה הייתה שלא לנסוע לירדן, ולמי שנמצא בה לצאת לאלתר.

 

בעקבות מגעים בין גורמי הביטחון של שתי המדינות ולאחר שבישראל השתכנעו שהירדנים נוקטים צעדים ממשיים בתחום המלחמה בטרור ובהתרעות מפני פגיעה בתיירים, ההמלצה המרוככת היא עדיין להימנע מביקור בירדן, אבל אם אתם כבר שם - כבר לא קוראים לכם לחזור.

 

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדים שהשינוי הזה מתקבל בברכה. בין ינואר לספטמבר השנה חל גידול ממוצע של כעשרה אחוזים במספר היוצאים מישראל לירדן, כשביציאה דרך מעבר ערבה, מקום היציאה העיקרי עבור היוצאים לנופש, חל גידול של 65 אחוז לעומת השנה שעברה‭.‬

 

"ירדן יותר ויותר אטרקטיבית עבור הקהל הישראלי, ולא בגלל אזהרות המסע החמורות לסיני",‬ אומר שניאור חשין, מנכ"ל חברת ימבטבע. "השלטונות בירדן משתפים יותר פעולה בנושא הביטחון, ויש שם שילוב של אתרי נופש במחירים נוחים, מקומות לצלילה, טיולי ג'יפים והרבה מאוד אקזוטיקה. אם בעבר היו יוצאים לשם הרפתקנים, היום רואים שם את כל מגוון האוכלוסייה‭."‬ האתרים הפופולריים ביותר הם פטרה, ואדי ראם, ג'רש, נחל זרד, מדבא ותצפית הר נבו.

 

אבל מתברר שלא מדובר באידיליה. שלטונות ירדן הגישו באחרונה מספר תלונות רשמיות לשגרירות ישראל ברבת עמון בנושא התנהגות המטיילים הישראלים. בשבוע שעבר התקיים במשרד החוץ דיון מיוחד בנושא, בהשתתפות שגריר ישראל בירדן יעקב רוזן, מנהל מחלקת ירדן טוביה ישראלי, מנהל מחלקת ישראלים בחו"ל אמנון קלמר וכן נציגי משרד התיירות והמטה ללוחמה בטרור. "הירדנים קרובים לפיצוץ איתנו סביב העניין הזה‭,"‬ אומר בכיר במשרד החוץ.


ג'רש - אחד מהאתרים הפפולריים (צילומים: איוי לרר)

 

אוי, אנחנו בעיראק  

התלונות הירדניות, כפי שהוצגו בדיון, רבות. בין השאר הם קובלים על שהישראלים מפרים את החוק הקובע שקבוצה של יותר משישה תיירים חייבת בליווי של מדריך מקומי. כדי להימנע מכך, התיירים הישראלים נכנסים אחד אחד ומתקבצים לאחר חציית מעבר הגבול לשיירות של עד עשרים ג'יפים. היות שכל קבוצה ישראלית זוכה גם לליווי צמוד של שוטר תיירות ירדני, משמעות התחמון הזה היא שקבוצות כאלה מטיילות בעצם גם בלי אבטחה.

 

הישראלים גם מתעלמים בעקביות מהחוק המקומי המתיר טיול במקומות מוסדרים בלבד, טוענים הירדנים, ומתקרבים למתקנים צבאיים ירדניים ולשטחים צבאיים סגורים, ואפילו נוסעים לכיוון הגבול עם ערב הסעודית ועיראק. מדובר בבעיה ביטחונית קשה ביותר בשל החשש לחטיפה, הסביר בדיון נציג המטה ללוחמה בטרור. "תאר לך שאנשי אל קאעידה מזהים קבוצה ישראלית כזו ליד הגבול עם עיראק, איזה אסון זה יכול להיות‭,"‬ מוסיף גורם בשגרירות בירדן. "אין שם גבול מסודר, ובקלות אתה יכול למצוא את עצמך פתאום בסעודיה או בעיראק‭,"‬ מסביר השגריר רוזן. "פטרולים של צבא ירדן עוצרים לא אחת ג'יפים עם תיירים ישראלים ששועטים לעבר הגבול. עם מדריך ושוטר מקומיים זה לא היה קורה‭."‬

 

באופן לא מפתיע, הירדנים חוששים מאוד מאירוע פח"ע נגד ישראלים בשטחם. "הטענה של הביטחון הירדני היא שברגע שאין מדריך מלווה ואין תיאום ביטחוני, הם לא יודעים על הימצאותם של הישראלים בשטח ויש לזה גם השלכות ביטחוניות ובטיחותיות‭,"‬ אומר בכיר במשרד החוץ. "הם אמרו לנו, אתם לא הוגנים איתנו. מצד אחד אתם חושדים שקרה להם משהו ביטחוני, ומצד שני הם מסתובבים בלי תיאום‭."‬

 

עוד מתברר כי ישראלים רבים לא מקפידים לטייל בשבילים המסומנים, בין היתר במטרה להתחמק מתשלום על כניסה לאתרי תיירות, ולא אחת גם עוברים על החוקים המקומיים ונשארים ללון בשטחי פארקים לאומיים. הם גם נכנסים לאזורים ללא קליטה סלולרית וללא מפות שטח מעודכנות, וכשהם מסתבכים אין להם דרך להזעיק עזרה או להצביע על מיקום מדויק.

 

בכל מקרה כזה השגרירות פונה לכוחות הביטחון הירדניים, שמוציאים מיד צוותי חילוץ מקצועיים, כולל מסוק עם רופא ואנשי יחידות מיוחדות אם צריך. לא מזמן העמידה השגרירות הישראלית את הצבא הירדני על הרגליים לאחר ש‭15-‬ ישראלים לא יצרו קשר עם הבית. אחרי חיפושים נרחבים שנמשכו לילה שלם הם נמצאו, לגמרי בשאנטי, באחד הוואדיות, בלי קליטה. קבוצה נוספת נעלמה לפני כחודש בוואדי צפונית לפטרה. כשצוות חילוץ הגיע למקום התברר שהמטיילים עשו סנפלינג עם חבל קצר מדי, שלא תאם את גובה המצוק.

 

רק בשנה האחרונה היו 12 מבצעי חילוץ של מטיילים ישראלים שנקלעו למצוקה במהלך טיול בממלכה. בניגוד למדינות אחרות, הירדנים לא מעבירים לישראל את החשבון, שיכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים במקרה של פינוי מוסק.


השלטונות משתפים פעולה בנושא הביטחון ויוצאים מגדרם כדי לסייע לתיירים

 

הישראלים, בתמורה, מתנהגים באופן מחפיר למדי. לפני כמה שבועות נפצע בירדן צעיר ישראלי, והדיווח הראשוני היה שנשקפת סכנה לחייו והוא זקוק לפינוי מוסק. הירדנים סירבו לאפשר למסוק של חברת הביטוח לחצות את הגבול ושלחו למקום מסוק צבאי ואמבולנס עם צוות חילוץ. כשהגיעו לוואדי התברר שמצבו של הישראלי קל בהרבה משחשבו, אך הירדנים בכל זאת פינו אותו עד לנקודה שבה המתין המסוק. ואז, לתדהמתם, הפצוע סירב לעלות עליו - לפי גרסה אחת הוא טען שיש לו פחד גבהים, ולפי גרסה אחרת הוא חשש להיחטף. כך או כך, הירדנים פינו אותו באמבולנס עד למעבר הגבול, שם לקח אותו אמבולנס לבית חולים ישראלי.

 

מקרה נוסף אירע בספטמבר האחרון, כשצעירה ישראלית נעקצה על ידי חרק לא מזוהה. מבצע החילוץ נמשך 11 שעות: בתחילה הובא למקום חמור, אך זה התקשה לעבור בדרך הסלעית והמחלצים נשאו את הצעירה על הידיים. לאחר מסע מפרך העלו אותה על ג'יפ צבאי שהעביר אותה לאמבולנס. היא פונתה לבית החולים הצבאי בעיר טפילה, אך שם - נכון - היא סירבה לקבל טיפול רפואי והעדיפה להמתין עד לחזרתה לישראל.

 

הירדנים מייחסים חשיבות רבה לתיירות הישראלית ורואים בה נכס אסטרטגי וכלכלי, אבל את הפגיעה בכבודם ובמקצועיות שלהם קשה להם לספוג. לאחר התקרית הם העבירו מחאה לשגרירות הישראלית. "נכון, אז בית החולים הירדני לא נראה כמו איכילוב, אבל מדובר במקרה חירום. הירדנים יצאו כאן מגדרם כדי לחלץ אותה והיא מסרבת‭,"‬ אומר רוזן.

 

"נורא כואב לי שמציגים אותי כמו הישראלי המכוער. זה ממש לא היה ככה‭,"‬ אומרת הצעירה שעוררה את הסערה בתגובה לדברים. "הירדנים היו מקסימים ואדיבים, אבל התקשורת איתם הייתה מאוד קשה. כשהגענו לבית החולים נבהלתי. אתה לא היית מסכים לאשפז את הבן שלך בבית חולים כזה. צריך להבין את הישראלי שנמצא במדינה זרה, ערבית, בבית החולים ברמה פחותה מישראל. זה מפחיד. אתה יודע שאתה במרחק שעתיים מבית חולים ישראלי. צר לי שהם נפגעו. אולי אם לא הייתי בלחץ הייתי נותנת להם לטפל בי‭."‬

 

אנחנו עם של צ'פחות  

נפתלי רז, המלווה קבוצות תיירים בירדן כבר 14 שנה, חושב שהשגרירות בירדן קצת מגזימה בתיאור, אך מודה שלעתים גם הוא מתבייש בהתנהגות של ישראלים. "לצערי, כמה מהישראלים באים בתחושת אני ואפסי עוד והם קולניים מדי. אנחנו עם של צ'פחות - אם ישראלי פוגש ישראלי אחר ליד החזמה, שהוא המקום הכי מקודש בפטרה, הוא יכול להרביץ צעקה: 'מוישל'ה, איך המילואים‭'?‬ וזה מרגיז את הירדנים ובצדק. היציאה בקבוצות ללא מדריך היא חוסר אחריות כפול שלוש: הם גם מפרים את החוק הירדני, גם מפרים את הסכם השלום וגם מסתכנים‭."‬

 

גם כשיש מדריך מקומי, הוא קובל, קורה שהקבוצה הישראלית תובעת ממנו לשבת בשקט ולהקשיב למדריך הישראלי. "אני אישית מקפיד לתת כבוד למדריך הירדני ומאפשר גם לו לדבר, אבל יש אנשים שמשפילים את הכבוד הירדני בלי שום תשומת לב. לא אכפת להם מה זה עושה לישראל או לשלום‭,"‬ הוא אומר. עם זאת, הוא מוסיף, מדובר במקרים נדירים. רוב הקבוצות כן לוקחות מדריך מקומי ומפגינות נימוס, "או לפחות מנסות‭."‬

 

תופעה נוספת היא התמקחות אגרסיבית מדי בשווקים. "במזרח התיכון עמידה על המקח היא מסורת. כמעט מצווה. בדרך כלל עושים את זה בחיוך ויודעים מתי לגמור את זה יפה, אבל יש כאלה שרואים בזה קרב על החיים ועל המוות ומתווכחים בצעקות עם המוכר על חצי דינר, שלושה שקלים‭,"‬ מוסיף רז, אבל מדגיש שהוא בסך הכל אופטימי‭" .‬מוגזם לומר שהירדנים מאוד כועסים עלינו. השנה הובלתי חמישה טיולי ג'יפים ולא נתקלתי בפנים חמוצות. אני והקבוצות שלי מקבלים יחס יוצא מן הכלל‭."‬

 

"הירדנים מאוד מסמפטים את הישראלים ומאוד מעריכים את התיירות ואת הכסף שבצידה‭,"‬ אומר אוהד הרנשטט מחברת אקו טיולי מדבר. "אני נמצא בירדן לפחות שלוש פעמים בחודש ונמצא בקשר קבוע עם סוכן ירדני, וכל דבר חריג מתגלגל בסופו של דבר לאוזניי. זה שלא נתקלתי בזה לא אומר שזה לא קיים, אבל כן אומר שהתופעה לא מאוד נרחבת. אותי הידיעות האלה מקוממות, כי זה זניח‭."‬

 

גם חסן מרהג'י מחברת ימבטבע לא מתרגש. "לא מדובר בתופעה גורפת, למרות שהיו מקרים חריגים שישראלים טיילו לכיוון עיראק או ערב הסעודית. אסור לשהות בירדן ללא ליווי וללא אבטחה והרבה ישראלים מגיעים עם שקי שינה וישנים איפה שבא להם. בטורקיה או במצרים הם היו יכולים לבלות בכלא כמה חודשים, אבל הירדנים משתדלים לא לעשות רעש‭,"‬ הוא אומר. "בפטרה לפעמים מנסים להתחמק מתשלום כניסה והדרכה, אבל בסופו של דבר מעטים מנסים להתחכם‭."

 

במשרד החוץ, לעומת זאת, דווקא כן מודאגים ושוברים את הראש כדי למצוא פתרון, במיוחד לאחר עדכון אזהרת המטה ללוחמה בטרור, שבעקבותיו צפוי זינוק במספר הישראלים המבקרים בממלכה. "היחסים עם ירדן מאוד רגישים ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו התנהגות לא אחראית שתפגע בהם‭,"‬ אומרים שם.

 

שלוש דרכי הפעולה האפשריות שעלו בדיון הן הפקת עלון הסברה למטיילים הישראלים המסכם את הדרישות הירדניות מתיירים בממלכה; פנייה לסוכני נסיעות ולמפעילי טיולים של ישראלים בירדן כדי לוודא שהם מודעים להנחיות, מעבירים אותן למטיילים ושומרים עליהן; בדיקת האפשרות להפעיל סנקציות משפטיות או כלכליות על ישראלים שעברו על החוק בירדן, כמו למשל לדרוש מהם כסף על חילוץ גם אם יסרבו להתפנות. "דברים ילכו לחקיקה או שנמצא דרכים לחייב רישוי מיוחד ורישום למדריכי תיירים שפועלים בירדן‭,"‬ אומר בכיר במשרד החוץ.

 

"היחסים עם ירדן מאוד חשובים לנו וחבל ליצור נוגדנים לא רצויים‭,"‬ מוסיף השגריר רוזן. "בסופו של דבר זה עלול לפגוע בדימוי של ישראל בירדן ובמוטיבציה של הירדנים לחלץ ישראלים שנקלעו למצוקה, בייחוד לאור מקרים שמתפרשים על ידם כפגיעה בכבודם ובמקצועיותם. הירדנים מאוד מכניסי אורחים ואכפת להם מהתייר הישראלי, אבל סיפורים כאלה יוצרים רושם שאנחנו לא מכבדים את חוקי המקום. שוב ושוב ישראלים מסכנים את עצמם שלא לצורך והשגרירות כאן נותרת לאסוף את השברים ולתקן את הנזקים. חייבים להבהיר לישראלים שמי שנכנס לירדן חייב לכבד את החוקים המקומיים, שלא לדבר על כללי הנימוס".


חופשת סופשבוע במלון בעקבה

 

קום והתהלך  

למתגעגעים לסיני וגם לאלה שלא - ירדן היא אופציה מוצלחת וזולה יחסית לחופשה. קצת מחירים למתעניינים:

 

  • טיול ג'יפים של ארבעה ימים וחצי בפטרה ובקניוני מואב, כולל פנסיון מלא, הדרכה, כניסה לאטרקציות ולינה במלונות או בשטח בהתאם לתכנון הטיול, יעלה כ‭2,490-‬ שקל לאדם.

 

  • חופשת סופשבוע במלון פאר בעקבה, ברמת חמישה כוכבים דה לוקס, על בסיס חצי פנסיון, תעלה במבצע ‭1,700‬ שקל לזוג לשני לילות. וישנם כמובן גם מלונות קמפיסנקי ומובנפיק המפוארים מצידו הירדני של ים המלח, שבהם ניתן לראות את השקיעה בצד הישראלי של הגבול.

 

  • מי שיוצא לחופשת צלילה בעקבה, ומדובר באתרי צלילה מרהיבים ממש, יכול לרכוש חבילת צלילה הכוללת לילה במלון, שלוש צלילות ביום, כולל בלונים והדרכה, ויום טיול לפטרה כולל הסעות וכניסות - במחיר התחלתי של ‭1,199‬ שקל לאדם.

 

  • מי שמעדיף, לעומת זאת, את הטיול הקלאסי, יכול להירשם לטיול כזה כשהוא נופש באילת. טיול הכולל העברה מהמלון באילת למעבר ערבה, שני ימי טיול הכוללים לינה, ביקור בפטרה עם ארוחת צהריים, טיול ג'יפים ולילה במלון על בסיס חצי פנסיון, כניסה לאתרים ומדריך דובר אנגלית - יעלה 380 דולר לאדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטיילים בפטרה
צילום: איוי לרר
מומלצים