שתף קטע נבחר

למה דמי ניהול קופות הגמל לא יורדים?

למרות שמתחילת השנה הפסידו קופות הגמל לחוסכים סכומי עתק, דמי הניהול נותרים גבוהים ומסתכמים במאות שקלים בשנה. אז למה הם מרשים לעצמם?

משה (שם בדוי), עמית בקרן ההשתלמות אנליסט כללית ב', רותח מכעס. הסיבה: מתחילת השנה הוא הפסיד כ-25% בקרן שלו. ההפסד גבוה מסך ההפקדות שלו השנה, ואם לא די בכך – אנליסט גבתה ממשה 1.6% דמי ניהול, המסתכמים בעוד כמה מאות שקלים. כעת הוא גם לא מצליח להשיג את המוקד של אנליסט בשביל להבין למה בעצם לוקחים לו דמי ניהול על הפסדים.

 

 

עד לפני מספר שנים קופות הגמל הגדולות נוהלו בבנקים, והבחירה של הקופה נעשתה לרוב בהתאם לסניף הבנק בו ניהלנו את החשבון או לפי החלטת המעסיק שלנו. בעקבות הרפורמות בשוק הגמל, הועברו קופות הגמל מהבנקים לבתי ההשקעות. השינוי העלה את רמת התחרות, אך במקביל הועלו דמי הניהול בקופות. בנוסף, חלק מבתי ההשקעות אינם ערוכים לתת שירות טלפוני לקהל הרחב בדומה לבנקים.

 

דמי הניהול בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות זינקו בשנתיים האחרונות פי 2, ולעתים פי 3. דמי הניהול הממוצעים זינקו ל-1.4% מהיקף הנכסים בשנה, כאשר חלק מהקופות גובים מהעמיתים דמי ניהול מופרזים של עד 2%. רק לפני שלוש שנים עמדו דמי הניהול על רמה ממוצעת של 0.5%. הזינוק החד בדמי הניהול אינו עניין שולי: דמי ניהול של 1.5%, למשל, לתקופה של 10 שנים מורידים לחוסכים 16% מנכסיהם.

 

ברוב קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שנרכשו מהבנקים הועלו דמי הניהול באופן משמעותי, ביניהן: קופת הגמל תגמולים שנרכשה על-ידי בית ההשקעות דש, חלק מקופות הגמל של בנק לאומי ובנק הפועלים שנרכשו על-ידי פריזמה, קופות הגמל של בנק מזרחי-טפחות שנרכשו על-ידי אקסלנס, קופת הגמל תמר שנרכשה על-ידי כלל ביטוח, קופת הגמל גדיש שמנוהלת על-ידי פסגות, וקופות הגמל שרכש בית ההשקעות הלמן אלדובי מבנק יהב.

 

אז מדוע דמי הניהול גבוהים כל כך? לא ברור

רוב קופות הגמל הגדולות בישראל הן במסלול כללי. במסלול זה כספי הקופה מושקעים לפי שיקול דעתו של מנהל הקופה. לרוב, קופות אלו משקיעות עד 30% מנכסיהן במניות, ושאר הכסף מושקע באיגרות חוב ממשלתיות ובאיגרות חוב של חברות.

 

אף שמדובר בכספים שאמורים להיות מושקעים בתמהיל השקעות שמרני, התחרות בין הגופים בשוק ההון גרמה להגדלת החשיפה למניות והשקעות מסוכנות. בזמן גאות בבורסה מתפתים מנהלי קופות הגמל להגדיל את רכיב המניות כדי להשיג רווחים גבוהים, אך כאשר המגמה מתהפכת ומתחילות ירידות בבורסה, לא כולם מספיקים למתן בזמן את החשיפה למניות.

 

מתחילת שנת 2005 ועד היום השיגו קופות הגמל במסלול כללי תשואה ממוצעת ריאלית נטו אפסית. מדובר על תשואה נטו, כלומר בניכוי דמי ניהול והאינפלציה. ואלו עוד נחשבו שנים טובות בשוק ההון: סביר להניח כי מי שהיה מפזר את השקעתו על פני איגרות חוב ממשלתיות ותעודות סל על מדדים מרכזיים היה משיג תשואה דומה או טובה יותר.

 

מנהלי קופות הגמל טוענים כי לאורך זמן קופות הגמל מניבות תשואה גבוהה, וכל מה שצריך זה קצת סבלנות. בפועל, האמת קצת שונה. מי שיש לו קופת גמל נזילה, שניתן למשוך ממנה כספים, והשכיל להוציא את הכסף בתחילת המשבר – ניצל מהפסדי עתק. הנתון שמדיר שינה מעיני מנהלי קופות הגמל הוא שכ-70%-60% מקופות הגמל נזילות, כלומר ניתן להוציא את הכסף בכל עת. בשוק ההון הסוד הגלוי ביותר הוא שניהול קופות גמל זה כסף בטוח. העמיתים משלמים דמי ניהול – גם אם קופת הגמל מרוויחה וגם אם היא מפסידה.

 

בתחילת השבוע, לדוגמה, פורסמו דו"חות בית ההשקעות אקסלנס. בית ההשקעות הפסיד לעמיתיו בקרן ההשתלמות אקסלנס השתלמות 19.77% מתחילת 2008, אך רשם הכנסות מניהול קופות גמל, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה בהיקף של 179 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים. הרווח הנקי מדמי הניהול של העמיתים הגיע ל53- מיליון שקל בתשעה חודשים.

 

בשבועות האחרונים עומד שר האוצר רוני בר-און תחת לחצים של מנהלי קופות הגמל להתערב במשבר ולהבטיח לעמיתים תשואה בכספי הממשלה. מנהלי קופות הגמל מבקשים למעשה מהממשלה להשתמש בכספי משלם המסים לכיסוי - ההפסדים שהם עצמם יצרו.

 

בשבוע שעבר השתתפו מנהלי קופות הגמל בדיון בוועדת הכספים בעניין הפסדי קופות הגמל וקרנות הפנסיה. אחד ממנהלי קופות הגמל ניסה ללחוץ על בר-און להתערב, ואמר כי לדעתו הוא לא הפנים את עוצמת המשבר. בתגובה ענה בר-און: "ומה אתם עשיתם בעניין זה? האם הורדתם את דמי הניהול."?

 

דבר אחד חשוב לזכור: יש באפשרותכם להתקשר לבתי ההשקעות שמנהלים לכם את קופות הגמל ולדרוש לשלם דמי ניהול נמוכים יותר. מנהלי הקופות יכולים לקחת מכל עמית דמי ניהול ברמה שונה, לפי היקף נכסיו וכושר המיקוח שלו, כך שאין אחידות בין דמי הניהול הנגבים מהעמיתים. כיום, בזמן של משבר כלכלי, אין באמת סיבה אמיתית לשלם דמי - ניהול הגבוהים מ0.7%- לשנה במסלול הכללי או המנייתי. במסלולים הסולידיים תוכלו לדרוש (ולקבל) גם דמי ניהול של פחות מ 0.5%-.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים