שתף קטע נבחר

זירת הקניות

תגידו שלום לחולות סמר

מנהל מקרקעי ישראל פתח את המכרז לכריית חול בסמר. "אדם טבע ודין" הגישה עתירה מנהלית בטענה שהמכרז לקוי ויש למנוע את הכרייה בדיונה הרגישה. אך גורמים המכירים את הנושא אמרו כי גם אם העתירה תעכב את הכרייה, גורל הדיונה כבר הוכרע; החול הרך שלה יהפוך לעוד מלון או מרכז קניות באילת

עתירה מנהלית שהגישה השבוע עמותת "אדם טבע ודין" נגד מכרז הכרייה בחולות סמר תעכב אולי את העבודות באתר, אך ספק אם ניתן יהיה לחסום את הדחפורים במקרה הזה. גורמים המכירים את הנושא אמרו ל-ynet כי עתיד הדיונה כבר הוכרע למעשה, ומלבד עיכובים טכניים, החול הרך שלה יהפוך בעתיד הלא רחוק לעוד מלון או מרכז קניות על חוף ימה של אילת.

 

הדיונה בסמר היא אחת האחרונות שנותרו ללא הפרעה בערבה. המומחים טוענים כי כריית חול במקום תחרוץ את גורלם של מיני רבים של בעלי חיים, ביניהם כאלה המצויים בסכנת הכחדה מקומית. הם טוענים גם כי הנוף הייחודי במקום יפגע באופן חמור.

 

אלא שייעודו של השטח כאזור כרייה כבר נקבע בתוכנית המתאר המחוזית, ובפועל מנהל מקרקעי ישראל, שפתח השבוע את מכרז הכרייה, אינו זקוק לאישור רשמי כלשהו כדי להתקדם.


הדיונה בסמר (צילום: רועי טלבי)

 

"אדם טבע ודין" ותושבי האזור אינם מרימים עדיין ידיים. אתמול הם הגישו עתירה מנהלית לבית המשפט בבאר שבע בבקשה לבטל את תכנית הכרייה ולעצור את המכרז.

 

העותרים טוענים כי ישנה סתירה בין תוכנית המתאר הארצית - הקובעת כי אזור סמר הוא חלק מ"מכלול נופי" לבין תוכנית הכרייה, ולכן המהלך מחייב דיונים מיוחדים והגשת נספח סביבתי.

 

לדברי עו"ד נירית לוטן מהעמותה, הוועדה המחוזית התעלמה מתוכנית המתאר הארצית ואישרה את תוכנית הכרייה. "הליך אישור הכרייה היה פסול לכל אורכו ולכן אנו מבקשים את התערבותו של בית המשפט למנוע את המשך הרס אוצר טבע ייחודי זה".  

 

צילום: רועי טלבי

 

 

עוד טוענת עו"ד לוטן כי נפלו פגמים מנהלתיים בהתנהלות מנהל מקרקעי ישראל, "רשות הטבע והגנים לא נתנה אישור לכרייה כמחוייב במקרים שכאלה וכי מעולם לא נערכה כל בדיקה אמיתית של הצורך בכרייה".

 

אך במשרד הפנים טוענים כי התוכנית קיבלה את מלוא האישורים הנדרשים בסוף אוגוסט. החול מיועד לתעשיית הבנייה באזור אילת, ונועד למנוע מצב בו ייווצר מונופול המסכן את עתיד ענף הבנייה באילת.

 

האם יש חול באתרי הכרייה הישנים?

חולות סמר השתרעו בעבר על שטח של 7,000 דונם. מפעלים ושטחי חקלאות נגסו בשטח, עד שנותר ממנו רק כשליש משטחו המקורי. על כשליש מהשטח שנותר - כ-900 דונם - חלה תכנית כרייה בשלבים. שני תאי שטח שבהן בוצעה בעבר כרייה חלקית בעומק של מטר או שניים נסגרו לשימוש. כעת הוציא מנהל מקרקעי ישראל תכנית חדשה, זהה במהותה, שתאפשר את המשך הכרייה גם בשטח שנותר.

  

עוד בנושא כריית החול בסמר:

 

אחת החלופות, אותה קידמו ארגוני הסביבה, הייתה להעמיק את החפירה בתאי השטח המופרים ולא לפגוע בדיונה הרגישה. חלופה זו הייתה אמורה להיבחן על ידי גורמים מוסמכים שהיו צריכים להכריע האם יש היגיון כלכלי בהעמקת הכרייה בתא השטח הישן.

 

על פי הודעת מנהל מקרקעי ישראל, מהנדס המועצה האזורית חבל אילות, אדריכל יוני פרג'ון, תומך בחוות הדעת הגיאולוגית לפיה 80 אחוז מהחול בשטחים א' וב' בהם כרו בעבר נוצלו, ולפיכך יש צורך בהוצאת מכרז חדש.

 

ד"ר בני שלמון מרשות הטבע והגנים אומר כי החול בשטחים הישנים אכן מוצה על פי הגדרות הכרייה, אולם קיים סיכוי סביר שאם ימשיכו את הכרייה לעומק השטח - דבר שלא נעשה - יתגלו עתודות חול נוספות. כבר לפני שנתיים התבקש המנהל לבצע בדיקות לגבי העמקת הכרייה באתר סמר ולהציג את הממצאים תוך שנה. "ככל שאני יודע, הם לא עשו זאת", אמר שלמון.

 

הוא ציין עוד סייגים ותנאים טכניים הקשורים לתוכנית הכרייה, אך העריך שלא יהיה בהם ממש כדי לעצור את המכרז. הוא וגורמים נוספים המכירים את הנושא אמרו ל-ynet כי במקרה זה בעל הבית הוא מנהל מקרקעי ישראל, והוא זה שמחליט האם להרחיב את הגדרות הכרייה בשטחים הישנים או לעבור לשלב הבא. ב"אדם טבע ודין" מקווים לסעד מבית המשפט. בינתיים, שלוש הצעות כבר נחתו בתיבת המכרזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהרו דרומה. הדיונה בסמר
צילום: ליאור פילשטיינר
מומלצים