שתף קטע נבחר

'הרחבת תוכנית ויסקונסין תועיל יותר מהקצבאות'

"הרחבת תכנית מהל"ב תוציא מהעוני כ-77 אלף משפחות", זו הבשורה שיצאה היום מכנס מרכז מאקרו. שר הרווחה שהשתתף בכנס אמר: "החרדה הגדולה שלי היא שמי שיספוג את המכה הקשה ביותר מהמשבר הן השכבות החלשות"

בכנס של מרכז מאקרו שהתקיים אחר הצהריים (ג') בתל אביב הוצגה תכנית חברתית-כלכלית מקיפה שמטילה ספק ביעילות החזרת קצבאות הילדים ככלי ליציאה ממעגל העוני. מה כן יועיל למאבק בעוני?  ממחקר שערכו המרכז ופורום זיכרון יעקב עולה כי הרחבת תוכנית וויסקונסין היא היעילה ביותר לשמירה על שוק העבודה ולהתמודדות עם ההאטה במשק בצל המשבר הכלכלי העולמי.

 

 

"יישום המלצות המדיניות של התכנית יוריד את העוני בצורה משמעותית ובאופן ישיר תוך זמן קצר", קובע מנכ"ל מרכז מאקרו, ד"ר רובי נתנזון, "במונחי משפחות צפויים לצאת מהעוני כ-77 אלף משפחות ותחולת העוני תרד מ-20% ל-16.2%", הוא מוסיף.

 

ממחקר שערך המרכז עולה שבעוד שהחזרת קיצבאות הילדים תוציא מעוני רק 23.6 נפשות עבור כל מיליון שקלים שיושקעו בה - הרחבת תוכנית מהל"ב (ויסקונסין) תוציא פי כמה. לדברי נתנזון הנתונים מצביעים על כך, שתוכנית זו תוציא מהעוני 800 נפשות עבור כל מיליון שקלים שיושקעו בה - פי 34 מהחזרת הקיצבאות. בכך, לדוגמא, דרישתה של ש"ס להקצות כסף לקצבאות הילדים על מנת להוציאם ממעגל העוני - נראית כלא יעילה.  

 

מה בתוכנית?

בכנס, שנערך בשיתוף עם קרן פרידריך אברט וקרן ברל כנצלסון, מוצגת תכנית חברתית-כלכלית מקיפה של פורום זכרון יעקב. התוכנית המורחבת כוללת, בין השאר, הטבות מס למעסיקים בגין העסקת עובדים בקבוצות חלשות, הרחבת תוכנית מהל"ב מעבר ל-5,000 המשתתפים שיש בה היום, סבסוד מעונות יום ומשפחתונים להורים עובדים, והחלת תוכנית מהל"ב גם על נכים.

 

אך האם תצא בשורה של ממש מהכנס או שמסקנות המחקר ייבלעו במהומת הבחירות וגריפת ההון הפוליטי המתלווה להן? מהמרכז נמסר כי לאור הרשימה המכובדת של המשתתפים החברים בפורום זיכרון יעקב והמשתתפים בכנס, המארגנים מקווים שדבריהם לא ייפלו על אוזניים ערלות. בין המשתתפים בכנס, שר הרווחה, יצחק הרצוג, אסתר דומיניסיני, מנכ"ל הביטוח הלאומי וד"ר דוד קליין.

 

יוזמת (פורום) זכרון יעקב פועלת כשלוש שנים במסגרת מרכז מאקרו לכלכלה מדינית וקרן פרידריך אברט ושותפים בה אישי ציבור לצד אנשי אקדמיה ומחקר משלל קצוות הקשת הפוליטית. מטרת היוזמה היא גיבוש תכניות פעולה כלכליות-חברתיות מעשיות וממוקדות למדינת ישראל.

 

דומיניסיני: אנו מצפים מהמעסיקים לאורך נשימה

שר הרווחה, הרצוג, אמר בכנס: "מעורבות ממשלה ויכולת התערבות הם נושאים חשובים מאוד, כמו במקרה של דמי האבטלה. אנחנו בימים הקרובים נציג תכנית מקיפה בעניין דמי האבטלה. יש לכך משמעויות מיוחדות בדיוק בימים של האטה ומיתון. במיוחד במקומות בהם היצע העבודה נמוך או גילאי המובטלים הם כאלו שיקשו על מציאת עבודה, נדרשת כאן היכולת לתת למדינה את הכלים להתערב.

 

"באשר לאפקט המשבר הכלכלי, אנו נראה עליה בתופעות קשות. החרדה הגדולה שלי היא שמי שיספוג את המכה הקשה ביותר הן השכבות החלשות או עובדים במשכורות נמוכות. מעמד ביניים ובעלי ההכנסות הנמוכות ייפגעו, ויהיו לכך השלכות מיידיות על משתנים של רווחה. אנו עובדים במשרד על פיתוח כולל של כלים שיהיו בידי רשויות הרווחה לצורך כך. 

 

מנכ"ל המוסד לביטוח הלאומי, דומיניסיני, אמרה: "לגבי התכנית המוצגת כאן - חשוב בכל עת, וודאי שבתקופה כזו, שנושאים כמו אלו אשר התכנית מציגה יהיו על סדר היום הציבורי ולנגד עיניהם של קובעי המדיניות.

 

"אנחנו נגיש בשבוע הבא תכנית שאנו מגבשים, בתיאום עם האוצר ובהובלת השר הרצוג. כאשר רק 55% מהציבור המובטל מקבל דמי אבטלה, אין ספק שבמצב משברי כמו זה שאנו נמצאים בו, חייבים לחשוב על שני כלים שלובים: קיצור משך ההכשרה ובחינה עד כמה צריך להאריך את משך הזכאות.

 

"למעסיקים ניתנה הפחתה בתשלומי הביטוח הלאומי בשיעור שהפאזה האחרונה שלו בינואר 2009 היא של אחוז וחצי. משמעותו של האחוז וחצי הזה מבחינת המוסד לביטוח הלאומי היא אובדן הכנסה של 12 מיליארד שקל. לכן, בחלק מהכלים שאנו מייצרים, אנחנו בהחלט לוקחים בחשבון ציפייה מהמעסיקים, שקיבלו הטבות מהממשלה ונהנו משנות צמיחה, שיהיה להם אורך נשימה בתחום ההפחתות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ששון תירם
פרוייקט מהל"ב, ויסקונסין בירושלים
צילום: ששון תירם
מומלצים