שתף קטע נבחר

מאבק משפטי מונע טיפול בבני נוער במצוקה

כ-1,400 בני נוער שנשרו ממערכת החינוך ממתינים כבר שנה וחצי לסיוע המגיע להם - רק בשל נוהלים ביורוקרטים, סכסוך משפטי ומאבק בין שני גופים המתחרים על מכרז ששווה מיליונים. ואיפה משרד החינוך? ממתין להכרעת בית המשפט

בני נוער המשוטטים ברחובות, חלקם נמצאים בכפרי גמילה מסמים או אפילו בכליאה - יש מי שמטפל בהם ויש מי שמנהל מאבק משפטי וביורוקרטי עיקש על גבם. ל-ynet נודע כי כ-1,400 בני נוער מנותקים - נוער שנשר ממערכת החינוך בשל קשיי הסתגלות - לא מקבלים טיפול ראוי בשל מאבק משפטי ארוך בין שני גופים המתחרים על מכרז ששווה מיליוני שקלים, לטיפול בנערים: "החברה למתנ"סים" ורשת "עתיד".

 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל יש כ-29 אלף בני נוער העונים להגדרה "נוער מנותק". ב-2004 התפרסם מכרז לטיפול ב-4,100 בני נוער מתוכם וכעבור שלום שנים התפרסם מכרז חדש ומשופר, שנועד לטפל ב-1,400 בני נוער נוספים באופן מיידי ובצורה טובה יותר: בני הנוער אמורים היו לקבל שעות השכלה נוספות ומחשב לכל עשרה תלמידים.

 

עם זאת, כמעט שנה וחצי לאחר פרסום המכרז, דבר לא השתנה בשל הסכסוך המשפטי הארוך. בשל הסכסוך, מפעילה כיום את התוכנית "החברה למתנ"סים", על-פי תנאי המכרז הישנים ובתקציב הקטן ב-30 מיליון שקלים, בהשוואה לתוכנית החדשה, הכוללת תנאים פדגוגיים ותשומות הוראה משופרים המיטיבים עם הנוער המנותק, לרבות תקציבים גדולים יותר.

 

דף קו"ח של המנהלת נעלם

בתחילה זכתה במכרז "החברה למתנ"סים", אולם אז התברר כי מנהלת הפרויקט שהוצעה במכרז של החברה אינה עומדת בדרישות הסף לתפקיד. וכך, בנובמבר אשתקד נבחרה רשת "עתיד" להפעיל את המכרז. ברשת "עתיד" החלו לגייס כוח אדם, כלי רכב ומשרדים בעלות כוללת של כ-15 מיליון שקלים, והחלו בחפיפה מול משרד החינוך על ירושת הפרויקט מהחברה למתנסים.

 

אולם כעבר זמן קצר ערערו בחברה למתנסים לבית המשפט העליון וטענו כי נשמט דף בקורות החיים של המנהלת שנמצאה לא מתאימה לתפקיד. נשיאת בית המשפט, השופטת דורית ביניש, הורתה לוועדת המכרזים להתכנס מחדש ולבחון את הנושא. בפסק הדין נקבע כי זכייתה של רשת עתיד, עומדת בעינה ועל כן הרשת חזרה לדיונים במשרד החינוך על המשך חפיפה.

 

למרות זאת, בני הנוער נותרו עדיין ללא הסיוע, שכן "החברה למתנסים" פנתה שוב לערכאות משפטיות והפעם לבית המשפט המחוזי בשבתו לעניינים מנהליים, שם שכנעו את השופט לבחון גם את מנהלת הפרויקט ברשת "עתיד". בינתיים, הודיעה השבוע מנהלת הפרויקט מטעם "עתיד" על פיטוריה, וכעת לא ברור האם הרשת תקבל את הפרויקט כפי שפסק בית המשפט, שכן משרד החינוך החל בתהליכים למכרז חדש.

 

"למה ההתפטרות מבטלת את המכרז?"

בני הנוער ממתינים לאורך כל זמן המאבק עד שיטפלו בהם כראוי. היועץ המשפטי של רשת "עתיד", עו"ד דן כרמלי, לא מרוצה מהדרך שבה התנהלו הדברים. "מדוע חושב משרד החינוך שהתפטרותו של בעל תפקיד זה או אחר צריכה לבטל הצעה זוכה ובפועל להוביל לפגיעה בנוער הזקוק לשירותים חינוך והשכלה מיוחדים?", הוא שואל. "האם לא יכול להיווצר מצב שבו בעל תפקיד נופל למיטת חוליו או נקלע לנסיבות בהם אינו יכול להמשיך לעבוד? האם דין הצעה שנבחנה ונבחרה כהצעה הזוכה להיות מבוטלת על חשבון הנוער המנותק?".

 

מהחברה למתנסים נמסר בתגובה, כי החברה מפעילה את התוכנית "במלוא המקצועיות, האחריות, הרצינות והמחויבות כלפי הילדים, ופועלת תחת החלטות בית המשפט ואישור ועדת הרכישות של משרד החינוך. בית המשפט פסק פסיקתו וכתוצאה מכך החברה למתנ"סים מפעילה את התוכנית".

 

עוד נמסר, כי "ברשת עתיד סירבו לקבל את הפסיקה ופנו שוב לבית המשפט והדיון עוד לפנינו.

מכיוון שכך, מן הראוי שינהגו כבוד במשרד החינוך ובהחלטותיו ויכבדו את בית המשפט אליו פנו ולא ינהלו את הדיון בכלי התקשורת, כפי שכבר עשו בעבר".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה, כי הם ממתינים לתוצאות הבירור המשפטי ויפעלו על-פי החלטת בית המשפט, "כפי שעשינו במקרה זה, גם בעבר". עוד נמסר, כי "המשרד רואה בטיפול בנוער בסיכון יעד מרכזי ומפנה לנושא משאבים רבים, לרבות משאבים להשלמת השכלה במסגרת התוכנית. בשל החשיבות שמייחס המשרד לנושא, מופעלת התוכנית בהיתר של בית המשפט באמצעות הזכיין שקבע בית המשפט בהיקף מלא, כפי שעשה בשנים קודמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני נוער משוטטים ברחובות. ארכיון
צילום: סרג'יו ליברמן
חלק מהנוער בכפרי גמילה מסמים
צילום: שי שמואלי
מומלצים