שתף קטע נבחר

מחקר: 55.8% מתושבי שדרות נפגעו מקסאם

ממחקר שהוצג היום עולה כי יותר ממחצית מתושבי שדרות חוו פגיעה פיזית או נפשית מקסאם. 86.6 אחוזים מבני ה-12-14 בשדרות סובלים מהפרעות פוסט טראומתיות. 74.2 אחוז מהילדים סובלים מפחדים. עורך המחקר: "זו אוכלוסייה שמרגישה נטושה"

המספרים חושפים את נפגעי טרור הקסאם: 55.8 אחוזים מתושבי שדרות חוו פגיעה ישירה או עקיפה של קסאם (פיזית ונפשית). 28.4 אחוזים מהם לוקים בהפרעה פוסט-טראומטית הפוגעת בתפקודם. 33.6 אחוזים מהתלמידים בגילאי 13-18 בעיר סובלים מבעיות בלימודים. כך עולה במחקר של עמותת נט"ל (נפגעי טראומה על רקע לאומי) שנערך לאחרונה, שהשווה בין תושבי שדרות לבין תושבי אופקים, עוטף עזה ואזורים נוספים.

 

את המחקר, שבחן את השפעות המצב הביטחוני הרעוע המתמשך על שדרות, הציג היום (ב') ד"ר רוני ברגר, מנהל השירותים הקהילתיים בנט"ל, בכנס העוסק ברפואת חירום ומקרי חירום באוניברסיטת בן-גוריון. "הבעיה של שדרות היא לא רק ביטחונית, אלא חברתית", אמר ד"ר ברגר.

"במחקר נתגלה כי בשדרות 28.4 אחוזים מהאוכלוסייה מוגדרים כבעלי הפרעות פוסט טראומתיות. בעוטף עזה עמדו הנתונים על 1.9 אחוזים. בשדרות הבעיה היא שלא רק המיגון ירוד יותר, אלא גם האוכלוסייה חלשה יותר. הלכידות החברתית קטנה יותר. זו אוכלוסייה שהרגישה, ועדיין מרגישה, נטושה. ולדעתי- בצדק".

 

המחקר, אשר נערך בשיתוף פעולה עם ד"ר מינה צמח ומכון דחף, בוצע כאשר הקבוצה הנבדקת היא תושבי שדרות וקבוצת הביקורת היא תושבים מאופקים, עיר בעלת מאפיינים סוציו-אקונומיים דומים - שאינה סובלת ישירות מאיום הקסאם.

 

על פי המחקר, צריכת שירותים פסיכולוגיים ורוחניים - רב או איש דת - גבוהה פי 3 בשדרות ביחס לאופקים. 90.1 אחוז מתושבי שדרות ראו או שמעו נפילת קסאם ו- 65.3 מהם דיווחו כי הכירו מישהו שנפצע מקסאם. 48.4 אחוז הכירו אדם שנהרג מפגיעת קסאם. 74.2 אחוז מהילדים בשדרות בגילאי 7-12 סובלים מפחדים לעומת 39.3 אחוז באופקים. בשדרות 11.37 אחוז מהאוכלוסייה סובלת מחרדה ו- 7.56 סובלים מדיכאון.

 

מסתבר כי למרות שהאוכלוסייה הבוגרת בעוטף עזה מראה עמידות לאיום הביטחוני, בקרב הילדים המצב אינו כך. המחקר מגלה כי 75 אחוז מתושבי עוטף עזה בגילאי 12-14 סובלים מהפרעות פוסט טראומתיות לעומת 86.6 אחוז בשדרות.

"ניתן להבחין בכרסום הולך ומתגבר ביכולת הנפשית של תושבי שדרות", אמר ד"ר ברגר ל-ynet. "היום, כשאנו רואים את חידוש מטחי הרקטות, אני צופה שיהיו הרבה יותר בעיות מבעבר. התגובות של התושבים הרבה יותר חריפות לחידוש הירי לעומת העבר".

 

על הטיפול בתושבי שדרות, אמר ד"ר ברגר: "אחת הבעיות הגדולות שאני מתמודד איתם בשדרות הוא האיזון בין תמיכה, מתן עזרה לאוכלוסייה שבאמת מתקשה נפשית, ובין יצירת מצב בו כל אחד בשדרות ירגיש שהוא נפגע נפש. מכיוון שלא כך המצב. כלומר, הגברת המודעות לתופעת הפוסט טראומה, מאפשרת לאנשים לבקש עזרה אך לעיתים אנשים מניחים שיש להם בעיות כשאין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קסאם בשדרות. ארכיון
צילום: זאב טרכטמן
פינוי פצועים. ארכיון
צילום: זאב טרכטמן
נפגעי חרדה. ארכיון
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים