שתף קטע נבחר

הקרנה לנשים בלבד? לא בסינמטק

רובין גרבוס, במאית הוליוודית יהודיה שחזרה בתשובה, ביקשה ממפיקי הפסטיבל לקולנוע יהודי בירושלים לסגור את הקרנת סרטה לנשים בלבד, אולם מה שהיה ברור מאליו למארגני פסטיבלים בעולם לא הרשים את הסינמטק בירושלים, שסירב לעמוד בתנאים. כעת פונה גרבוס למאבק משפטי. פרקליטה, ד"ר אביעד הכהן: "אם הייתה מוסלמית הם היו מתחשבים"

כשמארגני הפסטיבל לקולנוע יהודי בירושלים ביקשו מהבמאית החרדית רובין גרבוס להקרין את סרטה “A Light for Greytowers”, ברור היה לה כי הם יסכימו לעמוד בתנאי ההלכתי שהציבה ויסגרו את ההקרנה לנשים בלבד. כשקיבלה את תשובתם הבינה כי ההתחשבות ברגשותיה הדתיים לה זכתה בטבעיות בפסטיבלים שונים בעולם אינה ברורה מאליה כאן בישראל, וכעת היא מאיימת בצעדים משפטיים נגד הנהלת הסינמטק.

  

גרבוס, במאית יהודיה מהוליווד שחזרה בתשובה, הוזמנה באחרונה להציג את סרטה במסגרת הפסטיבל לקולנוע יהודי שייערך בתחילת החודש הבא בבירה. היא השיבה בחיוב להזמנה, אך התנתה זאת בכך שהסרט יוקרן לנשים בלבד, כפי שהורו לה רבניה וכפי שהבטיחה לשחקניות המשתתפות בו. היוצרת אף ציינה כי בפסטיבל דומה שקיים ארגון ה-AJC באטלנטה, כמו בהקרנות אחרות בעולם, דרישתה דווקא התקבלה, אך בירושלים סירבו כאמור להיענות לה, והבמאית החרדית יצאה למאבק בהחלטה.

 

לאחר התכתבות ארוכה שלא נשאה פרי בינה לבין מפיקי הפסטיבל פנתה גרבוס לצעדים משפטיים. במכתב ששלח אמש להנהלת הסינמטק טוען פרקליטה, דיקן מכללת שערי משפט עו"ד ד"ר אביעד הכהן, כי הסירוב להיעתר לבקשתה נוגד את עקרונות הסובלנות וחופש הדת.

  

"לו הייתה מרשתי עושה כן מתוך רצון לפגוע בציבור מסויים או כגחמה אישית שלה גרידא, הייתה עמדתכם מתקבלת ללא ספק", כתב עו"ד הכהן, "אך כידוע לכם היטב עמדת מרשתי נובעת משיקולים דתיים בלבד, ומוכתבת על ידי אורחות הדת ומורי ההלכה שהיא כפופה למרותם".

  

"ניסיון לכפות עליה לפעול בניגוד למצוות דתה יש בו משום פגיעה קשה בחופש הדת שלה ובאורח חייה, זאת לבד מהפגיעה בחופש הביטוי שלה להביא את דברה לפני ציבור גדול, ומהפגיעה בזכות הציבור לדעת – זכותו של אותו ציבור לראות ולשמוע את המסר שמרשתי מבקשת להעביר באמצעות סרטה... משמעותה המעשית של ההחלטה היא שציבור שומר מצוות יהא מנוע מלהציג את מסריו לציבור הרחב המעוניין לקלוט אותם באירוע ציבורי שממומן לא רק מכספי יזם פרטי אלא מן הקופה הציבורית שאמורה לשרת את הציבור כולו".

  

פרקליטה של גרבוס טוען עוד כי המחלוקת ההלכתית בעניין האיסור לשמוע קול אישה או לצפות בהופעת שחקניות אינה רלוונטית, משום ש"לכל אדם זכות לבחור את פוסק ההלכה שאת מרותו הוא מקבל, וכל עוד הדבר אינו פוגע במידה רבה באחרים אין מקום לכפות עליו את פסיקתו של חכם הלכה מקל יותר". 

 

"ואם היא היתה מוסלמית?"

בהמשך הוא תוהה: "האמנם הייתה ננקטת אמת מידה מסרבת דומה לו הייתה באה דרישה דומה מפי יוצרת מוסלמית, שמשיקולי דת וצניעות הייתה מבקשת כי תכבדו את רצונה (ואת רצונן של הנשים המשתתפות בסרט, ונתנו את הסכמתן להופיע בו רק בתנאי זה) שלא להקרין את הסרט בנוכחות גברים, בניגוד למצוות דתן?".

 

על הטענה כי בהקרנה לנשים בלבד יש אפליה מטעמי מין, כתב: "הדבר מחוסר בסיס משפטי, משום שאפליה כזו אסורה כאשר

תכליתה היא לפגוע בבני המין האחר. לא כן בענייננו, כאשר הסיבה היחידה למניעת גברים מלצפות סרט היא האיסור ההלכתי שחל על מרשתי במסגרת אמונתה". 

 

בשיחה עם ynet התייחס עו"ד ד"ר אביעד הכהן לפרשה ואמר: "יש להצר על כך שעקרונות היסוד של חופש הביטוי והסובלנות נעלמים כאשר מדובר ביחסם של מוסדות תרבות כלפי הציבור החרדי ורגישויותיו. סובלנות נמדדת דווקא באותם מקרים קשים שבהם נדרש אדם לוותר על אמונותיו ודעותיו שלו לטובת התחשבות באחרים והימנעות מפגיעה ברגשותיהם. יש לקוות שהשכל הישר יגבר, וגם לציבור החרדי תינתן דריסת רגל בפסטיבל לקולנוע יהודי בירושלים, שאמור לשקף מגוון של אמונות ודעות, ולא להוות במה לסקטור צר בלבד". 

 

בסינמטק ירושלים סירבו להגיב לידיעה ומסרו כי העניין נמצא בטיפול משפטי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפסטיבל לקולנוע יהודי בי-ם. ארכיון
חופש ביטוי, גם לחרדים. הכהן
מומלצים