שתף קטע נבחר

השופט לא מפנה את פדרמן: "זיכרו את סדום"

בביקורת יוצאת דופן על המדינה, שביקשה לפנות את חוות פדרמן, השווה השופט את הפרשה לסדום ועמורה: "לאברהם נתנו זכות טיעון". הזכיר גם את "השופטים האנוסים" בארה"ב במלחמת העולם השנייה - ואת היפנים שהושמו במחנות הסגר

בית המשפט המחוזי בירושלים מתח הבוקר (יום ד') ביקורת יוצאת דופן נגד המדינה והתנהלותה כלפי פעיל הימין נועם פדרמן. השופט משה דרורי, דחה את ערעור המדינה שביקשה לא לאפשר לפדרמן להתגורר בחוותו וביהודה ושומרון בכלל בעקבות האירועים האלימים בהם היה לכאורה מעורב. למרות הביקורת החריפה החליט שר הביטחון לא לוותר והורה לפרקליטות לערער שוב על ההחלטה הפעם לבית המשפט העליון. 

 

השופט דרורי כתב בהחלטתו, "בקשת המדינה לאסור על המשיב להימצא באזור יהודה ושומרון לוקה באפליה חמורה, שכן אין ולו דוגמה אחת לאורך כל המשפט הישראלי לאיסור על אדם לגור בחבל ארץ שלם רק בגלל ארוע שבו היה מעורב באלימות כלפי שוטרים. אין חולק כי מי שיצא חבול בכל חלקי גופו מאותו ארוע 'אלימות', הוא דווקא המשיב ולא השוטרים".

 

בית המשפט הגדיר את בקשת המדינה להרחיק את פדרמן מביתו כלא מידתית ומוגזמת. "אין המשיב חשוד בביצוע פיגועי טרור כלפי יישובים ישראלים, שזו אחת ממטרות הצו ולבטח אין סגירת השטח נועדה לחול על המשיב. לכל היותר המשיב הינו בין אלה שיעשו את כל הנדרש כדי למנוע בכל כוחם חדירת מחבלים", כתב השופט.

 

בהחלטתו הסתמך דרורי על פרשת השבוע בה מסופר על פרשת סדום ועמורה, "ברצוני לציין כי בא כוח המדינה כנראה לא היה עד לפרשת השבוע אשר נקראה בשבת שסמוכה לטיעוניו", הוא כתב, "באותה פרשה נכתב כי הקב"ה החליט כי מן הראוי להפוך את סדום ועמורה בשל חטאם הכבדים.

 

"גם במקרה זה - החמור פי 77 מכל עבירה המוכרת לנו, לפני נקיטת כל אמצעי עונשי שהוא, מאפשר בורא עולם לאברהם אבינו את זכות הטיעון, וזכור לכולם אותו דו שיח בין אברהם אבינו לבין הקב"ה אשר במהלכו מצליח אברהם להגיע למצב שבו אם ייצאו עשרה צדיקים בסדום, היא לא תתהפך".

 

"ללמוד מפרל-הרבור" 

פרט להתייחסות למקרא, ציין השופט בהחלטתו גם את אירועים היסטוריים מהעת החדשה: "קיימת ספרות רחבה שבה מוטחת ביקורת קשה על בית המשפט העליון בארצות-הברית, שבלהט האירועים של מלחמת העולם השנייה, סמוך לאחר התקפת היפנים על נמל פרל-הרבור, אישר צווים והוראות של רשויות בארצות-הברית, אשר משמעות פסקי דין אלה הייתה היתר לכך שיפנים וגם אזרחים אמריקנים מדור שני ושלישי ליוצאי יפן יושמו במחנות הסגר, וכן הוגבלה חירותם ונאסר עליהם להמשיך להתגורר בביתם".

 

הוא הדגיש, כי "ההסבר וההנמקות מאותם פסקי דין משקפים לחץ רגעי של האירועים, שהשופטים דאז לא עמדו מולו וראו עצמם אנוסים לשנות את עמדותיהם הבסיסיות מול הרוחות של המלחמה והאווירה שהייתה באותה העת. האם לא ראוי כי אנו שופטי ישראל נלמד מלקח זה? ".

 

השופט נתן את הדעת גם לאירועי הלילה בו פונה פדרמן מביתו, "הטענה כלפי המשיב מתייחסת לארוע נקודתי שבו נדרש אדם בשעה 01:30 בלילה לפנות את ביתו", נכתב, "גם אם היתה אלימות כלפי השוטרים, ואינני קובע כל ממצא בעניין הזה, שכן לא ראיתי את הקלטות ולא שמעתי את עדים, הרי הנסיבות האופפות את הפינוי ואת מכלול הארועים באותו הלילה, אינן הופכות את המשיב למסוכן. לטעמי, אין המשיב שונה מאדם אחר שמפונה מדירתו".

 

נועם פדרמן אמר בעקבות החלטת בית המשפט, כי הוא "מתכוון לפנות לבית המשפט לפשעי מלחמה ולתבוע לדין את כל מי שהיה מעורב בפוגרום. אנו נמשיך בבניית החווה עד לפריחתה מחדש".

 

ברק הורה לערער 

לעומת זאת, במערכת הביטחון לא מתכוונים בשלב זה לוותר על הרחקתו של פדרמן. בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים הורה שר הביטחון אהוד ברק, לגורמים המשפטיים במשרדו לערער על הפסיקה לבית המשפט העליון.

 

החלטתו של השופט מגיעה לאחר שבית משפט השלום בירושלים כבר סירב לבקשת המשטרה והמדינה להרחיק את פדרמן מיהודה ושומרון. המדינה מבקשת להרחיק את פדרמן על רקע כתב האישום שהוגש נגדו בגין האירועים בחווה הסמוכה לקריית ארבע.

 

במהלך הריסת שני מבנים בלתי חוקיים בחוות פדרמן הסמוכה לקריית-ארבע לפני יותר מחודש, פרץ עימות אלים שבו נפצעו שני שוטרים באורח קל. פדרמן נעצר ושלוש מתנחלות נוספות בהן אשתו של פדרמן, אלישבע, עוכבו לחקירה.

 

עשרות תושבי קריית ארבע התעמתו אז עם כוחות הביטחון שהגיעו לחווה, לאחר קבלת ההודעה על הוצאת בני משפחת פדרמן מהבית והריסתו. במהלך האירוע המתנחלים ניסו לפרוץ את טבעת השוטרים ולהגיע לבית, ופדרמן עצמו נעצר בחשד ששבר את ידו של אחד השוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפנה לבית-דין עולמי. פדרמן
באדיבות אתר ארץ ישראל ממשיכים ובגאון
מומלצים