שתף קטע נבחר

סקר: נתניהו יקדם שלום וביטחון יותר מלבני

עוד ב"מדד המלחמה והשלום": נתניהו נהנה מתמיכה לא מבוטלת של 31 אחוזים ממצביעי קדימה, בשאלה מי יקדם טוב יותר את השלום תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים. 58 אחוזים מהישראלים תומכים בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית

מי יקדם טוב יותר את השלום תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל? הנה התשובה: 35 אחוזים מהישראלים סבורים שממשלה בראשות בנימין נתניהו היא שתצליח טוב יותר במשימה. 25 אחוזים סבורים שציפי לבני תצליח טוב יותר במשימה. רק 6 אחוזים חושבים שממשלה בראשות אהוד ברק תצליח בכך. הנתונים הללו עולים בסקר שמרכיב את "מדד המלחמה והשלום", המתפרסם אחת לחודש ב-ynet.

 

מבין יתר הנשאלים - שלא נקבו בשמות נתניהו, לבני או ברק, 15 אחוזים ציינו שכל האפשרויות הן "אותו דבר" בעיניהם ו-20 אחוזים ענו שאינם יודעים או שאין להם עמדה ברורה בנושא.

 

החוקרים שביצעו את הסקר סבורים כי למרות המשבר הכלכלי, גם הפעם נושאי חוץ וביטחון יהיו מכריעים בשאלה למי להצביע.

 

פילוח התשובות לשאלה מי יקדם טוב יותר את השלום תוך שמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל, מצביע על עוד הפתעה. נתניהו נהנה מתמיכה לא מבוטלת של 31 אחוזים ממצביעי קדימה בהתייחס לשאלה המסויימת הזו. הוא זוכה גם מתמיכה ברורה בקרב מצביעי הליכוד, ש"ס וישראל ביתנו.

 

ציפי לבני זוכה בשאלת השלום ושמירת האינטרסים הביטחוניים בתמיכת מצביעי קדימה (41 אחוזים), העבודה (40 אחוזים), מרצ (65 אחוזים) והגמלאים (50 אחוזים). אשר לברק, אפילו במפלגתו, שיעור התמיכה בו אינו עולה על 19 אחוזים, בעיקר עקב "העריקה" של מצביעי העבודה לקדימה. עם זאת, יודגש שהסקר נערך יומיים לפני הבחירות הפנימיות במפלגת העבודה, כך שיתכן כי הרשימה שנבחרה תשנה את תמונת המצב.

 

רוב ברור תומך בהקמת מדינה פלסטינית

מדד המלחמה והשלום מגלה כי 58 אחוזים מהישראלים תומכים בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית - לעומת 36 אחוזים שמתנגדים. 61 אחוזים סבורים שטענות הפלסטינית כי מגיעה להם מדינה עצמאית צודקת - לעומת 35 אחוזים שמתנגדים. 53 אחוזים מהישראלים מעריכים כי במסגרת הסכם שלום עם הפלסטינים, ישראל יכולה להרשות לעצמה להסכים לכינון מדינה פלסטינית עצמאית - לעומת 38 אחוזים שמתנגדים.

 

מבנה עמדות זה בציבור היהודי הוא חשוב ומעניין נוכח החשדנות הרווחת לגבי כוונותיהם של הפלסטינים. כך, 63 אחוזים הביעו הסכמה עם הטענה כי "לאמיתו של דבר, רוב הפלסטינים לא משלימים עם קיומה של מדינת ישראל והיו משמידים אותה אילו יכלו, למרות שהנהגת אש"ף מנהלת משא ומתן לשלום עם ישראל". 20 אחוזים אינם מסכימים עם הטענה.

 

פילוח התשובות לשאלה זו עם השאלה על התמיכה או ההתנגדות האישית להקמת מדינה פלסטינית עצמאית מראה, כצפוי, כי מבין מי שמסכימים עם הטענה שהפלסטינים היו משמידים את ישראל לוּ יכלו, שיעור התומכים בהקמת מדינה פלסטינית נמוך יותר מזה של מי שאינם מסכימים עם טענה זו.

 

הציבור היהודי מוכן ברובו לקבל את הרעיון של מדינה פלסטינית עצמאית, למרות שהוא מניח כי כוונות הפלסטינים ביחס לישראל אינן של השלמה עם קיומה אלא חיסולה.

  

כמו כן נמצא בסקר זה שהציבור חלוק בדעתו כמעט בדיוק באמצע - 46 אחוזים לכל צד - בנוגע לנכונות הקביעה שכל ממשלה שתקום לאחר הבחירות תגיע בסופו של דבר להסדר קבע עם הפלסטינים. לעומת זאת נמצא רוב - 57 אחוזים - שאינם מסכימים עם הקביעה כי כל ממשלה שתקום לאחר הבחירות תסכים בסופו של דבר לפשרה עם הפלסטינים בנושא ירושלים.

 

מדד המלחמה והשלום ממומן על ידי "מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום" ו"תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב. את הראיונות הטלפוניים ביצע מכון ב. י. כהן באוניברסיטת תל-אביב ב-1-3.12.08 והם כללו 598 מרואיינים/ות, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בארץ (לרבות יש"ע והקיבוצים). טעות הדגימה למדגם בגודל זה היא כ- 4.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיכה גם בקדימה. נתניהו
צילום: ירון ברנר
מאמינים בה במרצ ובגמלאים. לבני
צילום: רויטרס
לא אהוד. ברק
צילום: AP
מומלצים