שתף קטע נבחר

תוכנית חדשה: להפוך מובטלי היי-טק לחקלאים

המדינה תיכננה להסב מובטלים אקדמאים להוראה , בניין ומלונאות - ולא ממש הצליחה; עכשיו גיבשו במשרדי התמ"ת והחקלאות תוכנית חדשה: מובטלים ילמדו איך לגדל ירקות ופרחים

האם בקרוב נשוב לראות חקלאים עבריים בשדות במקום העובדים הזרים, שהיו בהם לנוף של קבע? על פי תוכנית שהתגבשה במשרד התמ"ת והחקלאות, מובטלים רבים מההיי-טק והתעשייה יוכלו להפוך לחקלאים ואפילו לקבל מענקים. עם זאת, תוכניות ממשלתיות להסבת מובטלים לא הוכיחו את עצמן בשנים האחרונות.

 

מכת פיטורים במשק

 

בשבועות הקרובים יפתחו משרדי התמ"ת והחקלאות קורס להכשרת מובטלים בחקלאות. הם יקבלו דמי קיום חודשיים, ומי שיתמיד בעבודה חקלאית לאחר הקורס יקבל מענקים של אלפי שקלים. משרד התמ"ת הקצה לשנה הקרובה 5 מיליון שקל להכשרות בחקלאות ויממן את עלויות הקורס. בסיומו ישולבו המשתתפים בעבודה מעשית לחצי שנה לפחות.

 

כדי לפתות את המובטלים לרכוש את המקצוע החדש יקבלו משתתפי הקורס 2,000 שקל בחודש דמי קיום. מובטלים שישתלבו בעבודה חקלאית ויתמידו בה יותר מ-3 חודשים יקבלו מענק של 3,000 שקל. אלו שימשיכו בעיסוק החקלאי במשך שנה יקבלו מענק נוסף 5,000 שקל.

 

אם נבדוק את הניסיונות שנעשו בעבר להסב מובטלים, נראה שהוגי התוכנית אופטימיים מדי. ב,2003- על רקע התנפצות בועת ההיי-טק, גייס האוצר 300 אקדמאים פליטי היי-טק ומימן להם לימודי הסבה להוראה. בבדיקה שערך באחרונה האוצר התברר כי רק 10% מהם נקלטו במערכת החינוך. השאר העדיפו לחזור להיי-טק או למקומות אחרים, מתגמלים יותר, לאחר שהענף נחלץ מהמשבר.

 

בימים אלה מגבשים משרדי האוצר, החינוך והתעשייה תוכנית שתאפשר לאקדמאים מחברות היי-טק ופיננסים לעבור הסבה להוראה, ובסיומה תובטח להם עבודה כמורים בבתי הספר. באוצר מציינים כי סיכויי הצלחת התוכנית גבוהים וכי הוסקו מסקנות מכישלון התוכנית הקודמת.

 

התקדימים לא בדיוק הצליחו

פרופ' יאיר קארו, ראש מכללת אורנים, אומר כי "רוב נפלטי ההיי-טק הפונים להוראה רואים בה מהלך לטווח קצר. הם תמיד שומרים על האופציה לחזור ולמצוא עבודה בתחומם כשהמצב ישתפר".

 

בבתי המלון חסרים אלפי עובדים מזה זמן רב, אבל כל ניסיון לגייס עובדים מקרב המובטלים נחל ברוב המקרים כישלון. לפני כמה שבועות נערכו שלושה ירידי תעסוקה, בירושלים, ת"א וחיפה. המטרה הייתה לגייס עובדים לבתי המלון. בירושלים ובחיפה באו לירידים כ-1,500 מתעניינים (בכל מקום) ולאירוע בכפר המכביה באו קרוב ל.2,000- בתום הירידים נקלטו רק כ200- עובדים בבתי המלון. מאוחר יותר נקלטו כ200- עובדים נוספים, אבל עדיין חסרים אלפי עובדים.

 

גם בענף הבנייה לא הצליחו תוכניות הממשלה. אף שב-2005 הועמד תקציב של עשרות מיליוני שקלים להכשרת מובטלים לענף, לא נעשה בו שימוש. הסיבות: ביורוקרטיה, אי העברת כספים לחברות שקלטו עובדים והיו אמורות לקבל מהמדינה השתתפות בהכשרתם, וחוסר שיתוף פעולה מצד לשכות התעסוקה.

 

בהכנת הכתבה השתתפו דוד רגב, תמר טרבלסי-חדד, דני שדה ועופר פטרסבורג הכתבה המלאה התפרסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
חקלאים עבריים: בקרוב נראה יותר?
צילום: שאול גולן
מומלצים