שתף קטע נבחר

מגורים ליד כביש ראשי - גורם קריטי לחלות בסרטן

זיהום אוויר תחבורתי מסרטן וההוכחה המוצקת כאן. מחקר ראשון מסוגו שנערך בשיתוף משרד הבריאות, שתוצאותיו נחשפות ב-ynet לראשונה, מוכיח מעל לכל ספק - מגורים בקרבת כביש ראשי וסואן מעלים במאות אחוזים את הסיכון לחלות בסרטן. במחקר, שבוצע בחיפה, נמצא כי 80 אחוז מ-1,512 חולי הלימפומה שנבדקו גרו במרחק של עד 150 מטר מכביש ראשי

מגורים ליד כביש ראשי מעלים במאות אחוזים את הסיכון לחלות בסרטן. כך עולה ממחקר ישראלי בדק תחלואה בסרטן מסוג לימפומה נון הודג'קינס בקרב תושבי חיפה. עד כה היה ידוע כי זיהום מתחבורה מגביר את הסיכון למחלות בדרכי הנשימה ולאירועי לב. מהמחקר החדש עולה כי הזיהום הנפלט מהמכוניות מהווה גם גורם סיכון לתחלואה בסרטן.

 

 

במחקר שנערך על ידי שלומית פז מהמחלקה לגיאוגרפיה וללימודי הסביבה באוניברסיטת חיפה ומיכה ברחנא, הממונה על רישום סרטן במשרד הבריאות נבדקו כתובות המגורים של 1,512 איש שחלו בלימפומה מסוג נון הודג'קינס בין השנים 1995 ועד 2004 והמרחק שלהם מכבישים ראשיים.

 

80% מהחולים גרו עד 150 מטר מכביש ראשי

בנתונים שחושבו ביחס לצפיפות האוכלוסייה באזור נמצא כי מעל 80 אחוז ממקרי התחלואה היו בקרב מי שגרו במרחק של עד 150 מטר מכביש ראשי. נמצא כי בעוד שבמרחק של עד 50 מטרים מהכביש הראשי היו 737 חולים, במרחק שבין 50 למאה מטרים מהכביש הראשי צנח מספרם ל-263 חולים ובמרחק של 300 מטרים ומעלה היו רק 59 חולים. המחקר פורסם במגזין health and place. 

 

שיעור החולים בלימפומה מסוג נון הודג'קינס בישראל הוא מהגבוהים בעולם. השיעור בקרב נשים הוא 14 מקרי תחלוא למאה אלף איש (השיעור הגבוה בעולם) ובקרב גברים - 18 מקרים. השיעור באזור חיפה הוא הגבוה ביותר בישראל.


סיכון מובהק להתפתחות סרטן. כביש ראשי

 

מהמחקר עולה כי הסיכון לחלות בלימפומה גדול פי שלושה ויותר בקרב מי שגר ליד כביש ראשי, מאשר בקרב מי שגר במרחק של 50 עד 100 מטר מהכביש הראשי. ומי שגר במרחק של 450 מטר או יותר מכביש ראשי מקטין את סיכוייו לחלות פי מאה ויותר בהשוואה למי שגר במרחק של עד 50 מטר מכביש ראשי, זאת גם כאשר נתוני התחלואה חושבו ביחס לצפיפות האוכלוסייה באזור.

 

החוקרים ציינו כי לא נמצאו הבדלים סטטיסטיים בין גברים לנשים ובקבוצות גיל שונות. גם כאשר ניסו החוקרים למצוא הסבר לממצאים לפי מצב סוציו-אקונומי (הקשור בין היתר גם לאופי שונה של תעסוקה) לא נמצאו קשרים מובהקים.

 

מחקרים קודמים מצאו כי בין הגורמים ללימפומה - חשיפה לחומרי הדברה ותעשייה וכן חשיפה לחומרים שונים כמו אדי דלק, בנזן וממסים שונים הנפלטים ממנועי מכוניות. מחקרים שנערכו בקולורדו, דנמרק ושוודיה מצאו סיכון מוגבר לסרטן (בעיקר ריאות) בקרב ילדים שגרו קרוב לכבישים ראשיים.

 

עוד ציינו החוקרים כי "ישנו קשר בין תחלואה בסרטן וחשיפה לזיהום אוויר תחבורתי". החוקרים ציינו כי למרות שבאזור מפרץ חיפה ישנו גם זיהום אוויר תעשייתי, לא נחשף עד כה קשר מובהק בינו לבין תחלואה בסרטן. "השכיחות הגבוהה של לימפומה מסוג נון הודג'קינס באזורים שקרובים לכבישים ראשיים עשויה להצביע על קשר אפשרי בין מגורים באזורים אלה והסיכון למחלות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ישנו קשר בין תחלואה בסרטן וחשיפה לזיהום אוויר תחבורתי"
צילום: טל כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים