שתף קטע נבחר

חנוכה: בימים ההם בזמן הזה

לא תמיד היה חנוכה חג מופעים עתירי תקציב וכוכבים. פעם, לצד הדלקת הנרות המסורתית, שובצו בחג עוד כמה ערכים ומנהגים. מי שמעוניין לחגוג את חנוכה ברוח הימים ההם מוזמן להצטרף אלינו למסע בזמן בדרך האור

"שימו שמן, שמן זית": חנוכה בימי קדם

שורשיו של חג החנוכה החלו עוד בטרם המרד המתוקשר של המכבים ביוונים. בסוף חודש כסלו-תחילת טבת, בו חל היום הקצר ביותר בשנה (21 בדצמבר), נהגו בתרבויות הקדומות לקיים חגיגות וטקסים לגירוש החושך באמצעות אבוקות ולפידים, על מנת לציין את התקופה בה הימים מפסיקים להתקצר ומתחילים להתארך. ממסורות אלו נולד המוטיב המרכזי של חנוכה - מוטיב האור והדלקת הנרות. במקביל נחוג בתקופה זו גם חג חקלאי המסמל את סוף עונת המסיק, בו מעלים על נס את שמן הזית. מחג זה התפתח המיתוס על כד השמן והגיעו כל המנהגים הקשורים לשמן זית.

 

  • במרכז המבקרים "כד בני דרום", במושב בני דרום, מציעים בחנוכה שלל פעילויות סביב שמן הזית. הפקת שמן זית בבית בד משוחזר כדי ללמוד איך נוצר שמן הזית בעבר, צפייה בסרט על הזית ושמן הזית וסיור בבית הבד המודרני במהלכו ניתן להתרשם כיצד מייצרים סבונים משמן זית. כל הפעילויות ללא תשלום. בנוסף, יתקיימו פעילויות בתשלום סמלי, כגון כבישת זיתים עצמית (15 שקלים), סיור בטרקטור למטע זיתים כולל מסיק (15 שקלים) ועוד.

 

איפה: מושב בני דרום ליד אשדוד

מתי: ימים ג'-ב' 29-23 בדצמבר, בין השעות: 17:00-9:00, הדרכה אחרונה בשעה 15:00

יום ו' (26), בין השעות: 13:00-9:00, הדרכה אחרונה בשעה 12:00

טלפון: 050-8616666, 08-8515548

אתר: בני דרום


הפקת שמן בבית הבד המשוחזר. כד בני דרום (צילום: אבי בכר )

 

  •  ויהי אור - הוא שמה של הפעילות שמציע מוזיאון עין דור. במהלך הפעילות תוכלו לחוות את התקופות הקדומות במקרא על ידי התנסות בפעילויות שעסק בהם האדם בתקופת המקרא, התלמוד והמשנה, כמו למשל תהליך הפקת השמן בדרך הקדומה, פתירת כתבי חידה קדמוניים, עיטור כדי חרס ועוד.

 

איפה: קיבוץ עין דור. עמק יזרעאל

מתי: שלישי-חמישי (25-23), בין השעות: 16:00-10:00

מחיר: ילד: 35 שקלים , מבוגר: 20 שקלים

טלפון: 04-6770333

אתר: המוזיאון הארכאולוגי בעין דור


עיטור מנורות. המוזיאון הארכיאולוגי בעין דור (צילום: הילית שחם) 

 

"מי ימלל גבורות ישראל": חנוכה בימי החשמונאים והרומאים

במאה השנייה לפני הספירה, ניסה המשטר הסורי-יווני של אנטיוכוס למוטט את בסיס החיים היהודיים. קבוצת יהודים קטנה, בראשותו של יהודה המכבי, פתחה במרד והצליחה, בכ"ה בכסלו, לגבור על היוונים ולטהר את בית המקדש. הניצחון על היוונים וחידוש הקורבנות בבית המקדש נחגגו מאותו יום במשך שמונה ימים ונקראו חג האורים. בתקופה הרומאית היה מסוכן לחגוג חג בעל משמעות לאומית, ולפיכך בחרו חז"ל להדגיש מוטיב רוחני של החג – נס פך השמן, ולהסב את משמעות החג מניצחון החשמונאים בשדה הקרב לסיפור הנס. בתקופה זו המצווה העיקרית של החג הייתה מצוות הדלקת נרות בפתח הבית במשך שמונת ימי החג, זכר להדלקת הנרות מחדש במנורת המקדש. ניצחון המכבים ומהות החג בוטאו בתפילת "על הניסים - בימי מתתיה". ביום השביעי של חנוכה נהגו לציין את גבורת הנשים כי "גם הן היו באותו הנס", והזכירו כמה מן הגיבורות הקשורות לחג כדוגמת חנה ושבעת בניה, יהודית, ואחותם של החשמונאים שלפי אחת מן המסורות היא זו שהחלה את המרד.

 

  • מוזיאון מגדל דוד מזמין ילדים ובני משפחותיהם להיות חשמונאים ליום אחד. הפעילות כוללת תצפית ממגדלי המצודה אל מקום בית המקדש והר הבית, סיור בחדרי התצוגה של המוזיאון, הכרת סיפור מרד החשמונאים ביוונים, טיהור בית המקדש, חידוש עבודת הקודש וחנוכת המזבח ומפגש עם שחקן המשחק בן התקופה החשמונאית. וגם: חידות ומשימות בנושאי החג, מפגש עם השרידים החשמונאיים במצודה וסדנה ליצירת מזכרת מירושלים ומתקופת החשמונאים שבה. הפעילות מיועדת לילדים בני 11-6.

 

איפה: מוזיאון מגדל דוד. שער יפו, ירושלים

מתי: ימים שלישי-חמישי (25-23),  בשעות: 11:00, 12:00, 13:00

מחיר: ילד: 35 שקלים, מבוגר: 25 שקלים (כולל דמי הכניסה למוזיאון)

טלפון: 02-6265331/333

אתר: מוזיאון מגדל דוד


"חשמונאי" במוזיאון מגדל דוד (צילום: איילת רייך)

 

  • שמורת נאות קדומים, מציעה טיול במכוניות פרטיות המשלב ביקור בשמורה שכולל חיי יומיום בתקופה החשמונאית, גידול הזית והפקת השמן ואור ובשמים - המנורה והקטורת. יחד עם סיור אל אתרי "ארץ הלפיד", הכולל תצפית אל מדיה - שייתכן והינה מודיעין העתיקה, שיך ע'רבווי - שאולי הינם קברות המכבים וביקור בקברות המכבים. בשמורה עצמה יתקיימו במהלך החנוכה מוקדי הדרכה ויצירה: הכנת נרות מדונג וחימר, תערוכת פתיליון ושמנים, מסיק זיתים, הפקת שמן זית ועוד.

 

איפה: נאות קדומים - ליד יער בן שמן

מתי: הסיור בתיאום מראש בימי ו' בשעות: 13:30-9:30. פעילות בשמורה: ימים ג'-ה' (25-23), א'-ב' (29-28). בין השעות: 15:00-9:00. כניסה אחרונה ב-13:30

מחיר: סיור: 40 שקלים. כניסה לשמורה: 40 שקלים

טלפון: 08-9770770

אתר: נאות קדומים


שמורת נאות קדומים (צילום: יח"צ)

 

"חנוכיה לי יש, דולקת בה האש": חנוכה בגולה

בגולה נוספו לחג החנוכה מנהגים שהושפעו מהחיים לצד הגויים. דמי החנוכה, למשל, הונהגו על מנת לשמש תמריץ לילדים להרבות בצדקה ובמעשים טובים, כמו גם להפחית את קינאתם של ילדי ישראל בשכניהם הנוצרים, שחגגו באותה עת את חג המולד וקיבלו מתנות מסנטה קלאוס.

 

משחק הסביבון אמנם כבר היה נפוץ בכל העמים הקדומים, אבל הוא זכה לתהילה בגולה, עת הפך חנוכה לחג בעל אופי משפחתי בו התכנסו בתוך הבתים, גם מפחד פרעות הנוצרים שחגגו את חג המולד. כדי לשעשע את הילדים הספונים בבית, התפתחה מסורת המשחק בסביבון ששימש כקוביה במשחק מזל. האותיות נ.ג.ה.פ, הגיעו, אגב, מגרמנית וזכו לפרשנות עברית.

 

המנהג היפהפה של הצבת חנוכיות בחלון (מפאת מזג האוויר לא ניתן היה להציב חנוכיה בפתח הבית), הועצם בתקופה זו, הן בכדי לפרסם את הנס גם בפני הגויים והן על מנת שיידעו שיש יהודים בכפר. בחשכת הגלות הממושכת שימשו נרות החג סמל לאור הגאולה והיוו תשובה נחרצת לאורות חג המולד. אולם במקומות רבים בזמן הגלות נהגו להדליק את הנרות בתוך הבית, בשל פחד מהגוים.

 

  • בבני ברק ובירושלים ממשיכים עד היום להציב חנוכיות בחלון. החברה להגנת הטבע מזמינה לסיור לאור החנוכיות הדולקות בחלונות הרובע היהודי.

 

מתי: רביעי

טלפון: החברה להגנת הטבע: 03-6388688

אתר: החברה להגנת הטבע


סיורי חנוכיות (צילום: תאל סעדה, החברה להגנת הטבע)

 

גם רשות שמורות הטבע והגנים מזמינה את הציבור לסיור ערב מיוחד בין משכנות שאננים דרך הגן הלאומי סובב חומות ירושלים, אל הסמטאות הקטנות ברובע היהודי עם החנוכיות המאירות.

 

מתי: 28-21 בדצמבר, 16:00

מחיר: משפחה: 130 שקלים, זוג: 110 שקלים, יחיד: 55 שקלים, ילד (12-5): 40 שקלים

טלפון: 3639*

 

  • אם אתם מאוהבי הסביבונים מוטב כי תשימו פעמכם ל"בית הסביבון". האמן ערן גרבלר יוצר סביבונים מקרמיקה, בחלל התצוגה ניתן לראות סביבונים קלאסיים לצד ייחודים כגון סביבון עם תירוצים לנשים נשואות, סביבון עם משפטי פתיחה לגבר או או סביבון למשקיע בבורסה. בכניסה לחנות יש שלט: "מותר לסובב וגם לחייך". הקהל מוזמן לסובב את הסביבונים. פתוח שבעה ימים בשבוע.

 

איפה: נמל קיסריה

טלפון: 04-6261144

אתר: בית הסביבון

 

"אנו נושאים לפידים": חנוכה והתנועה הציונית.

עם התחדשות היישוב בארץ, הפך חג החנוכה לחג המרכזי של התנועה הציונית שהשמיטה את הערך הדתי של החג והתמקדה ברעיון השחרור הלאומי. הציונים תפסו את עצמם כממשיכי המכבים המורדים ביוונים, והשוו בין מאבק החשמונאים למאבק השחרור הלאומי המודרני. כצפוי, גם מנהגי החג קיבלו אופי לאומי והם כללו עלייה לרגל לקברות המכבים, מירוץ הלפיד (שהונהג על-ידי יו"ר תנועת מכבי הצעיר, והפך לאירוע הדגל של התנועה) ותהלוכות לפידים בערים כגון ראשל"צ ות"א. בקיבוצים נערכה הדלקת נרות משותפת עם משמעות ייחודית לכל נר, והחג כולו היה בסימן של אש עם תהלוכות לפידים ומפגני אש.

 

  • קק"ל משחזרת מסורת ותיקה וחוגגת את חנוכה ביער בן שמן (בו החל לפני 100 שנה מפעל הייעור של קק"ל), עם טיול ל"קברות המכבים", סיפורים, סדנאות ושירי חג בעקבות השמן. ביום המוקדש לניסים, לתעוזה ולגבורה בהקשרים של חנוכה, אז וגם היום.

 

מתי: שני (29), 10:00

אירוע חינם מותנה בהרשמה מראש ב"קו ליער" 1-800-350-550

 

  • במהלך חג החנוכה תיערך במוזיאון לראשית ההתיישבות ביפעת, פעילויות יצירה בהקשר לחנוכה כגון: הכנת חנוכיות בנגריה באווירה של פעם, טיגון סופגניות על פרימוס, סיפורי חנוכה מתקופת החלוצים, פינת התחפשות וצילום. בשעה 12:30 יתקיים טקס הדלקת נרות בנוסח חלוצי.

 

איפה: קיבוץ יפעת

מתי: ימי שבת 20.12, 27.12 בין השעות 14:00-11:00

טלפון: 04-6548974

מחיר: 25 שקלים

אתר: מוזיאון לראשית ההתיישבות


הדלקת חנוכיה בטעם של פעם. מוזיאון לראשית ההתיישבות (צילום: אבנר גלילי)

 

"אור עולה בבוקר": חנוכה בהווה

בעשורים האחרונים נדחקו לשוליים הערכים הלאומים של החג ואת מקומם בקדמת הבמה תפסו קולקציית הסופגניות, מתנות דמי החנוכה והפסטיבלים למיניהם. במקביל קיבל החג משמעות אוניברסלית של אור על רבדיו הרבים. בשנים האחרונות ישנם נסיונות לשוות לחג ערכים נוספים מעבר לצרכנות גרידא. כמו למשל ערכים של סבלנות ופלורליזם ("מעטים מול רבים" - במובן של שונות דתית) או ערכים אקולוגים, במסגרתם ממחזרים חנוכיות ממיכלי פלסטיק ומטגנים לביבות בשמן זית אורגני. מוטיב האור והגישה האקולוגית סוגרים מעגל ומעניקים לחנוכה של המאה ה-21 את המשמעויות הקדומות של רוח החג.

 

  • בחווה האקולוגית "חווה ואדם" במודיעין, חוגגים חנוכה ירוק הכולל סדנאות אמן למבוגרים ופעילויות לכל המשפחה: בניית חנוכיה גדולה ומשותפת מאדמה, הכנת נרות שמן, הפקת שמן זית בריחיים, הכנת מרקחות משמן זית וצמחי מרפא, הדלקת אש ללא גפרורים, הכנת חנוכיות מחומרים ממוחזרים, הכנת כלי חימר וצביעה בצבעים טבעיים ועוד.

 

איפה: מודיעין, בסמוך לאזור התעסוקה

מתי: שישי, 15:00-9:00

טלפון: 08-9708330

מחיר: 40 שקלים

אתר: חווה ואדם

 

  • בחיפה ייערך, כמו בכל שנה, פסטיבל החג של החגים. פסטיבל של דו קיום ושלום המחבר את שלושת החגים של היהודים, הנוצרים והמוסלמים החלים בתקופה זו. במסגרת אירועי הפסטיבל ייערכו תערוכות אמנות, מסלולי דו קיום בוואדי של שירה וספרות, קונצרטים בכנסיות ובאולמות העיר, אירועי חוצות ומופעים בחינם, הפעלות וסדנאות יצירה לילדים, ירידי אמנויות, עתיקות ואוכל ססגוניים, תהלוכות מוזיקה עולם ועוד.

 

איפה: ואדי ניסנס, חיפה

מתי: כל שבת במהלך דצמבר

טלפון: 04-8525252

אתר: החג של החגים 


פסטיבל החג של החגים בחיפה (צילום: חנה קלדרון)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
סביבון בעיצוב ערן גרבלר
צילום: אלעד גרשגורן
הכנת חנוכיות במוזיאון לראשית ההתיישבות, קיבוץ יפעת
צילום: אבנר גלילי
מומלצים