שתף קטע נבחר

האוצר יאמץ עקרונות מה"מודל הצ'יליאני"

הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי, אמר היום כי משרד האוצר מתכוון להפעיל בישראל מודל דומה, לפיו ככל שהחוסך מבוגר יותר, כך כספו מנותב להשקעות סולידיות יותר

משרד האוצר מתכוון להפעיל בישראל מודל דומה ל"מודל הצ'יליאני" של החיסכון הפנסיוני, לפיו ככל שהחוסך מבוגר יותר, כך כספו מנותב להשקעות סולידיות יותר. כך עולה מדברים שאמר היום (ב') הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי, במסגרת ועידת גלובס לעסקים בתל-אביב.

 

 

החיסכון הפנסיוני בצ'ילה נקבע בהתאם לגילו של החוסך: צ'ילה מחייבת את קרנות הפנסיה שלה להשקיע את הפנסיה של חוסכים מבוגרים באפיקים בטוחים יותר ומאפשרת להם להשקיע את כספם של החוסכים הצעירים באפיקים מסוכנים יותר.

 

"התחייבנו בפני הממשלה להציג בתוך חצי שנה מודל של חיסכון בהתאמה אישית לחוסך, ובעיקר לגילו של החוסך, תוך אימוץ עקרונות מהמודל הצ'יליאני", אמר ענתבי בוועידה.

 

לדבריו, "לא מדובר ב'קופי-פייסט' של מה שנעשה בצ'ילי, גם בגלל שהמודל הצ'יליאני רחוק מלהיות מושלם וגם בגלל ששוק הפנסיה של צ'ילה הוא שוק קטן ולא מפותח, שחולש על מרחב של כ-15% משוק הפנסיה הישראלי. אבל אנחנו צריכים להתמודד עם הבעיה, שקיימת בכל העולם, של חוסכים מבוגרים שגילו פתאום, לקראת הפרישה, שהם היו חשופים לתנודתיות של השוק".

 

ענתבי הוסיף: "צריך להיזהר מהדיבורים הנשמעים עכשיו על כך שהכסף לא צריך להיות בשוק ההון. צריך לזכור: הכלכלה הפיננסית היא הגורם שמאפשר את קיומה של הכלכלה הריאלית. מפעל בגליל שרוצה להעסיק עוד 30 עובדים, יכול לגייס כסף או מהבנקים או משוק הון. אין כלכלה משגשגת בלי שוק הון משגשג".

 

 הממונה על שוק ההון לשענבר, אייל שלוש, שדיבר באותו פאנל, אמר ברוח דומה: "אם הפוליטיקאים רוצים להקטין את הסיכון בשוק ההון - מחיר ההון בישראל יעלה, וזה יגביר את הסיכון".

 

עלייה דרמטית במעורבות הציבור בחיסכון הפנסיוני

במסגרת המודל הצ'יליאני, הנחתה ממשלת צ'ילה את היצרנים הפנסיוניים להקים חמישה מסלולים בעלי רמות סיכון שונות, המותאמות לקבוצות גילים שונות. מסלולים אלו דורגו מ-A עד E, כאשר A הוא המסלול האגרסיבי ביותר - עם חשיפה גבוהה להשקעות מסוכנות - ו-E הוא הסולידי ביותר.

  

במסגרת זו, כל חוסך יכול לבחור את המסלול המתאים לו ביותר. נקבע גם שמי שלא יבחר מסלול, יצטרף באופן אוטומטי לאחד ממסלולי ברירת המחדל, שנקבעו בהתאם למין ולגיל המבוטח: 

 

מסלול ברירת המחדל הראשון: גברים ונשים עד גיל 35. רמת הסיכון שנקבעה היא B; המסלול השני: גברים בני 55-36 ונשים בנות 50-36. רמת הסיכון שנקבעה היא C; המסלול השלישי: גברים בני 56 ומעלה, נשים בנות 51 ומעלה וגמלאים, רמת הסיכון שנקבעה היא D.

 

כדי למנוע השקעה מסוכנת לאלו הקרובים לגיל הפרישה, נקבע כי גם במקרה שבו ירצה המבוטח לבחור מסלול, ולא ל"התנקז" לברירת המחדל, אפשרויות הבחירה מוגבלות והקבוצה השלישית (גברים מגיל 56 ונשים מגיל 51) יכולה להשקיע ברמות סיכון C, D, או E בלבד.  

 

המודל הראה תוצאות מעניינות, המצביעות על עלייה דרמטית במעורבות של הציבור בחיסכון הפנסיוני שלו. בתוך חמש שנים, מספר העמיתים שבחרו מסלול מיוזמתם גדל ב-120% והגיע ל-35% מכלל החוסכים.  

 

בנוסף, חלה עלייה דרמטית במספר המבוטחים שבחרו במסלול המסוכן A. בחירה זו עולה בקנה אחד עם המציאות בחמש השנים האחרונות בשוק ההון של צ'ילה, שחווה עליות רצופות. מהתוצאות עולה כי ניתן לחולל שינוי בתפיסות והתנהגות הצרכנים, אם ננקטים צעדים נמרצים להנחלת מידע פיננסי לציבור. ראוי לציין גם את מאמצי השיווק המקיפים לתוכניות, כולל אלו של הממשלה.

 

עם זאת, אחת הסיבות המרכזיות להצלחתו של המודל היא השוק הגואה בצי'לה באותה תקופה.

 

בהכנת הכתבה השתתף אליצפן רוזנברג
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
"אין כלכלה משגשגת בלי שוק הון". ענתבי
צילום: לע"מ
מומלצים