שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מחזור, עצור!

תארי לך שמעכשיו היית יכולה לבחור להפסיק לקבל את המחזור החודשי. היית מוותרת עליו או לא? גישה חדשה מאיימת להפוך את המחזור החודשי להיסטוריה על ידי נטילת גלולות ברצף. שחרור האישה או השתעבדות מסוג חדש? הפולמוס בשיאו

בניגוד לפרסומות הקלילות בטלוויזיה, הימים שבהם את מקבלות מחזור הם לא בדיוק הימים שבהם תעדיפי להסתובב בשמלה לבנה בלונה פארק. רובנו מרגישות נורא בימים האלה: נפוחות, כואבות והורמונליות במיוחד.

 

למעשה, אם זורקים את המילה המאיימת "מחזור" לעבר קבוצה רנדומלית של בנות, מקבלים תחושות מעורבות. רובן מסכימות שזה "חלק מלהיות אישה" וש"מי שלא מקבלת מחזור, חסר לה משהו". אבל יחד עם זאת, הצורך לנטרל או לפחות לעמעם את תופעות הלוואי, עולה הרבה יותר מפעם אחת.

 

למה לסבול?

ד"ר אריה ישעיה, רופא נשים בכיר ומנהל השירות הגניקולוגי לילדות ולנערות בבית החולים "שניידר" לילדים ובמרכז הרפואי "רבין", טוען בתוקף שכל זה יכול להיפסק, והיום. "כרופאים, אנחנו מספרים למטופלות שלנו שמחזור בכל חודש זה טוב – זה אומר שאת מאוזנת הורמונלית ושיש לך ביוץ, אבל למעשה קבלת הווסת היא לא דבר טוב: יש לה אותם תסמינים של דלקת. הרי אף אחת לא באמת 'נהנית' במחזור שלה, אז למה לא למנוע אותו?".

 

סליחה?

"הופעת וסת אצל אישה בגיל הפריון בסך הכול מאותתת שהכול תקין אצלה מבחינה הורמונלית. אבל תראי כמה תופעות לוואי מסוכנות יש מסביב: רמת הסוכר בדם עולה, יש דימומים, סכנה להתקפי אפילפסיה, אנמיה. בגלל המחזור, כיום כמעט אין בישראל אישה שרמת הברזל שלה תקינה, אז למה לא למנוע אותו? בין גיל 12 ל־50, אישה נמצאת במחזור בממוצע שבע שנים מחייה! בשביל מה? הרי אפשר לוותר עליו. אם אני יודע שאישה בסדר מבחינה הורמונלית, אני לא צריך את האישור בדמות וסת. והיא גם לא חייבת להופיע בכל חודש".


איור: שירה ברזילי

 

אבל אותנו לימדו שמחזור זו פעולת ניקוי, ששכבות הרחם נושרות לאחר שהביצית לא הופרתה. אני טועה?

"שיעורי החינוך המיני שלכן בהחלט היו מדויקים. אבל אם את נוטלת גלולות, בכל מקרה לא מתרחש ביוץ. אז בשביל מה את צריכה וסת? מי שנוטלת גלולות בעצם מקבלת הורמונים שמונעים את יצירת רירית הרחם. הגוף לא צריך לנקות את עצמו, כי אין לו ממה. זה מחזור מלאכותי. הוא לא מעיד על תקינות טבעית של הגוף, כי את מווסתת אותו בהורמונים. אז למה את מתעקשת לסבול מדימומים ומכאבים בכל חודש, כשאת יכולה לוותר על זה?".

 

למשך כמה זמן אפשר "למנוע" את המחזור, ללא חשש מפגיעה בבריאות?

"חודשים, שנים – כמה שאת רוצה. גלולות לא פוגעות בפריון ולא ימנעו ממך להביא ילדים. בייחוד כיום, עם המינון ההורמונלי הנמוך משמעותית ממה שהיה לפני שני דורות. יש גלולה כמו 'סיזונל' (Seasonale) שמאפשרת לקבל מחזור פעם בשלושה חודשים, וגלולה בשם 'ליברל' (Lybrel) שיכולה למנוע את המחזור שלך למשל יותר משנה. אישה שנוטלת גלולות, עם מחזור או בלי מחזור – אין עם זה בעיה רפואית, רק יתרון".

 

אישור לתקינות

דוקטור ישעיה מנסה לשחרר אותנו מהתפיסה הישנה והמסורתית, שלפיה מחזור הוא חלק בלתי נפרד מהנשיות שלנו. "כשאלוהים ברא את האישה הוא לא התכוון שיהיה לה מחזור", הוא אומר. "זו המצאה של המאה האחרונה, עם עליית גיל הנישואים והלידה. פעם אישה הייתה נשואה ובהיריון עוד לפני שקיבלה את הווסת הראשונה שלה, ואז נכנסה למעגל של לידות, הנקות והריונות. כך נוצר מצב שהיא לא קיבלה מחזור בכלל. מצד שני, היא גם לא חיה הרבה שנים. עם העלייה בתוחלת החיים נוצרה גם תופעת הווסת, שבעצם לא נדרשת. אם את לא מתכננת להיכנס להיריון, המחזור הוא בסך הכול אישור שאת תקינה מבחינה הורמונלית – ואת זה אפשר לבדוק גם בדרכים אחרות".

 

גלולות נמצאות פה כבר כמה עשרות שנים. ועדיין, הן ניתנות בחבילות של שלושה שבועות, כדי שנעשה הפסקה פעם בחודש ונקבל מחזור. למה, בעצם?

"בימי עבר, ההפסקה בגלולות נועדה כדי לאפשר לאפיפיור ולמערכת הדתית המחמירה לתת אישור לנשים ליטול גלולות. ככה בעצם אותתו ששום דבר בחייה של האישה או בפריון שלה לא נפגע, כי היא ממשיכה לקבל וסת. אף אחת לא באמת צריכה מחזור, את התסמונת הטרום וסתית, את העצבים ואת הנפיחות. כיום יש אפשרות לדלג על מחזורים באמצעות גלולות והתקנים מבלי לגרום נזק לגוף".


ועוד לא דיברנו על ה-PMS (צילום: אינדקס אופן)

 

מה עם הטענה שאישה ללא מחזור היא אישה "לא טבעית"?

"אם את נוטלת גלולות, הגוף שלך גם ככה לא מתקיים בטבעיות. טבעיות הייתה לנו לפני 100 שנה, בתקופות שבהן אישה הייתה נפטרת בגיל 35. כיום המודל הטבעי של האישה כבר כמעט לא קיים. אתן חונכתן לכך שקבלת וסת היא אישור חיצוני לכך שאתן 'בסדר', ובאופן בסיסי זה נכון. אישה שלא קיבלה וסת מימיה, כנראה התקינות ההורמונלית שלה פגומה. אבל אם קיבלת וסת ואת לא מעוניינת להיכנס להיריון בקרוב – למה שתמשיכי לסבול? צריך לעשות שינוי ייסודי בתפיסה הזו. בעולם המערבי את לא צריכה מחזור. גם אם תמנעי אותו, את עדיין תהיי בריאה והחיים שלך יהיו קלים יותר".

 

יש תופעות לוואי לנטילת גלולות ברצף?

"יש הרבה פחות תופעות לוואי ממחזור רגיל. לפעמים יש דימומים, אבל זה קורה גם למי שעושה הפסקות בגלולות. לי אין בעיה שמטופלת תקבל מחזור פעם בשלושה חודשים, פעם בחצי שנה או שלא תקבל מחזור בכלל. לצערי, בארץ קשה לשנות את התפיסה. עשינו ניסוי שבו נתנו לנשים אפשרות להימנע ממחזור, וחצי מהמשתתפות נשרו מהניסוי רק כי מסביב צעקו עליהן שזה לא בריא ולא נשי. הרי אין בזה היגיון. מתי לאישה אין מחזור? כשהיא בהיריון וכשהיא מיניקה. יש משהו נשי יותר מהמצבים האלה?".

 

אפשרות, אבל לא חובה

לא כל רופאי הנשים רואים עין בעין עם ד"ר ישעיה, בייחוד אחרי שעבדו כל כך קשה לשכנע אותנו שמחזור זו ברכה. "עקרונית, לקחת גלולות ברצף זו אפשרות, ואת יכולה לקבל מחזור פעם בשלושה חודשים", אומר פרופסור אמנון בזזינסקי, מנהל המרכז לבריאות האישה במרכז הרפואי "הדסה עין כרם". "אבל מכאן ועד להגיד שלקבל מחזור זה מיותר, זו הגזמה. קשה להגיד על משהו פיזיולוגי שהוא לא טוב או מיותר. גלולות כאלה יכולות להקל אם נשים סובלות מימי המחזור או מתסמונת קדם וסתית, אבל אין צורך להיסחף".  

 


 

נטען כי אין צורך בקבלת וסת חודשית בכלל, שהיא כמו דלקת לגוף הנשי.

"אי אפשר לצאת בהכללה שווסת היא לא טובה. בגוף האדם ישנם כל מיני מחזורים בתדירויות שונות, כמו היום והלילה והתחלפות התאים. לכל המחזורים האלה יש חשיבות פיזיולוגית־הורמונלית שמווסתת את פעילות הגוף. אם מבטלים לגמרי את הווסת, זה בעצם אומר לדכא את פעילות של השחלות – זה משהו שצריך לקחת בחשבון. אין עדות שהווסת כשלעצמה גורמת נזק. להפך, היא סימן לכך שמערכת הרבייה עובדת באופן נורמלי והגיוני".

 

יש תופעות לוואי למניעת מחזור על ידי גלולות?

"יש נשים שמאוד מפריע להן אם הן לא מקבלות מחזור. זה מכניס אותן למתח, והן חושבות שאולי הן בהיריון. זה משהו פיזיולוגי עבור נשים, ולכן השינוי או ההיעדר בהורמונים עלולים לגרום להרגשה לא טובה. יש הרבה נשים שתחושת המחזוריות היא חלק מהנשיות שלהן. גם התפיסה של מחזור כדלקת פסולה בעיניי, כי זה תהליך טבעי של הגוף. אנחנו לא יודעים מה תהיה ההשפעה של נטילת גלולות באופן רצוף לאורך זמן, כי המחקרים בעניין מתייחסים לתקופה קצרה יחסית".

 

אבל זה כן יכול לעמעם כמה מתופעות הלוואי הכואבות של המחזור.

"צריך לקחת את הדברים בפרופורציה: רק חמישה אחוזים מהנשים בעולם סובלות מתופעות לוואי בעקבות קבלת וסת. אצל רוב הנשים המחזור נתפס כתופעה נורמלית לחלוטין, והן חיות עם זה מצוין".

 

אתה ממליץ למטופלות שלך לקחת גלולות ברציפות למניעת וסת?

"זה עניין אינדיווידואלי. אם מישהי מרגישה חוסר נוחות קיצונית וזה מפריע לה באורח החיים היומיומי, אז אני מציע. אגב, לא כולן מתלהבות. בערך 50 אחוז מהנשים מעדיפות לקבל וסת בצורה ה'נורמלית' בכל חודש".

 

מחזור שמח?

מי שבוודאי לא יתלהבו לשמוע על רעיון ביטול המחזור הם כמובן יצרני הטמפונים והתחבושות ההיגייניות. אחרי הכול, חצי מאוכלוסיית העולם מספקת להם הכנסה חודשית על בסיס קבוע, שלא תלוי במיתון כזה או אחר. אז עד שרעיון ביטול המחזור יתחיל לתפוס תאוצה (או שלא), הם ימשיכו להראות פרסומות עם נוזלים כחולים בטלוויזיה, וינסו לשכנע אותנו ליהנות ממנו.

 

בחברת "אולווייז", למשל, יצאו לאחרונה במסע פרסום חדש ששם לו למטרה להפוך את ימי קבלת הווסת לחגיגה האולטימטיבית, או כדברי המודעה – "שיהיה לך מחזור שמח", מה שהעלה טרוניות אצל הלקוחות שמרגישות הכול חוץ משמחה.

 

"הכוונה שלנו הייתה לנסות להרים קמפיין שישנה מהותית את תפיסת המחזור החודשי", אומרת נעמה גלעדי, דוברת "אלווייז". "המטרה היא לעזור לנשים להרגיש בטוחות, מוגנות וחופשיות, ולחיות כפי שהן רוצות. זו הפעם הראשונה שבה מתייחסים למחזור החודשי בדרך חיובית, קלילה וכיפית. מחזור הוא תופעה טבעית. ברור שעם הצדדים הנוחים פחות אף אחד לא מתווכח, אבל אנחנו באים ואומרים שלא הגיוני שכל חיי האישה יתהפכו. אנחנו מנסים להפוך את המחזור לחיובי גם באמצעות המוצרים שלנו, אבל בעיקר בזכות מה שאישה יכולה להרשות לפרגן לעצמה – אנו מעודדים נשים לשיר בקולי קולות עם הרדיו, לקחת יום חופשה, לאכול קוביית שוקולד אם זה עושה לה טוב או להפחית את מספר הסטים שהיא עושה ביום הזה".

 

הרעיון, שיובא ממטה החברה בארצות הברית, זכה שם להצלחה רבה ואף גרף כמה פרסי פרסום. "אנו רוצים ליצור תפיסת עולם שתאיר את הצדדים הטבעיים והחיוביים של המחזור. אנחנו מאמינים שדרך זה אנו עוזרים לנשים להעצים את עצמן ולחוש בנוח עם מי שהן, גם בימים שאופן טבעי אינם תמיד הכי קלים", היא מסכמת.

 

אבל גם אם נחליט לזרוק הפחה את כל מוצרי ההיגיינה הנשית, בואי לא נשכח שגם גלולות הן לא עסק זול במיוחד. במצב הקיים כיום, הגלולות אינן מסובסדות על ידי קופות החולים, והלקוחה נאלצת לשלם את המחיר המלא מכיסה. מחישוב פשוט עולה שחפיסת גלולות עולה בממוצע מעט יותר מחבילת טמפונים. גם שאלת החופש לא ברורה. אמנם אנחנו משתחררות מהמחזור - אבל כובלות את עצמנו לחפיסת הגלולות. מה עדיף? זאת כבר הבחירה שלך.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: liquidlibrary
השעון הביולוגי מתקתק - ומצלצל בכל חודש
צילום: liquidlibrary
צילום: index open
כן, אני במחזור, יש לך בעיה עם זה?
צילום: index open
כתבו לנו
מומלצים
מומלצים