שתף קטע נבחר

קרן מרקסטון מוכרת את הנכסים של פריזמה

הקרן החליטה לפצל ולמכור את נכסי בית ההשקעות על רקע פדיונות כבדים והתחייבויות לבנקים. המו"מ המתקדם ביותר מתקיים עם בית ההשקעות פסגות על מכירת קופות הגמל של פריזמה, שהיקף הנכסים שלהן הוא כ-21 מיליארד שקל

רק בשנת 2006 הקימה קרן מרקסטון את בית ההשקעות פריזמה וכעת, לאחר פדיונות כבדים והתחייבויות רבות לבנקים, היא מחליטה לפצל ולמכור את נכסי בית ההשקעות. בשבועות האחרונים נפגש רון לובש, יו"ר מרקסטון, עם בתי השקעות שונים במטרה למכור את הנכסים של בית ההשקעות.

 

אחד המגעים המתקדמים ביותר מתקיים עם בית ההשקעות פסגות על מכירת קופות הגמל של פריזמה, שהיקף הנכסים שלהן הוא כ-21 מיליארד שקל. את המשא ומתן מטעם פסגות מובילים אריק שטיינברג, יו"ר פסגות ורועי ורמוס, מנכ"ל פסגות. אם הוא יושלם, תהפוך פסגות לגוף הגמל הגדול ביותר בישראל, בפער ניכר על מתחרותיה. על פי הערכות, הכוונה היא לבצע עסקת החלפת מניות.

 

בנוסף, בית ההשקעות פריזמה מקיים מגעים למכירת יתר פעילויות בית ההשקעות לבית ההשקעות מיטב.

 

הניסיון למכור את בית ההשקעות בתקופה זו מעידה אולי יותר מכל על מצבו העגום של פריזמה. גורמים בשוק ההון נוהגים להגיד לאחרונה כי זו תקופה טובה לקנות בתי השקעות אך תקופה גרועה למכור. המוכרים רוצים שיקנו אותם לפי השווי הישן, והקונים רוצים לקנות לפי השווי החדש. כך לדוגמא, עסקת רכישת מניות כור (50%) באפסילון על ידי כלל פיננסים מקבוצת אי.די.בי מתעכבת כבר זמן רב, כמו גם עסקת המיזוג בין פריזמה לאלטשולר שחם או עסקת מכירת קופות הגמל של ישיר לפסגות.

 

הרוח האופטימית התחלפה

הרוח האופטימית ששררה במסדרונות בית ההשקעות פריזמה לפני שנתיים יצאה כנראה מהמפרשים. רצף של אירועים שהתרחשו בבית ההשקעות, שהוקם על חורבות סולומון שוקי הון, חברה בת לשעבר של חברת סולומון הבורסאית שרכשה קרן מרקסטון, הביא לפדיונות קשים מכספי הקרנות וקופות הגמל, ולפגיעה תדמיתית בבית ההשקעות.

 

ב-22 במאי 2006 אמר דב קוטלר, מנכ"ל פריזמה, במסיבת עיתונאים לרגל השקת בית ההשקעות כי "הרחבת ערוצי ההפצה הישירים, מכירה צולבת למיליון לקוחות ופיתוח קו מוצרים משלימים יהפכו את פריזמה לאחד מבתי ההשקעות המובילים והצומחים בישראל". קוטלר ציין גם כי קרן מרקסטון שמחזיקה ב-90% מפריזמה מביאה עימה נכס אסטרטגי של קשרים וניסיון בשוק ההון הגלובלי שמתבטא בשיתופי פעולה בלעדיים עם בתי ההשקעה המובילים בעולם.

 

בשנים 2006 ו-2007, כשפריזמה רכש את חברות קרנות הנאמנות של הפועלים, פקן להק, תמורת 984 מיליון שקל ושילם עוד 873 מיליון שקל תמורת קופות הגמל של לאומי והפועלים - הוא נטל הלוואות בנקאיות בהיקף של יותר מ-950 מיליון שקל למימון רכישת קרנות נאמנות וקופות גמל ב-1.9 מיליארד שקל. כמחצית מהעסקאות מומנו בסיוע הון חיצוני שסיפקו בעיקר לאומי ודיסקונט. על פי הערכות, העניק לאומי הלוואה של 400 מיליון שקל לפריזמה. קרן מרקסטון הזרימה 160 מיליון דולר למימון הרכישות השונות.

 

אולם מאז נרכשו נכסי הקרנות הן איבדו יותר ממחציתן, ולפני כשלושה חודשים פריזמה הסכימה לשעבד לבנק לאומי ולבנק דיסקונט את חברת תעודות הסל שבבעלותה, וזאת נוסף על השעבוד הקיים על חברת קרנות הנאמנות שלה. כמו כן העמידה מרקסטון ערבות נוספת לבנקים בהיקף של כ-20 מיליון שקל. 

 

אך הפגיעה הקשה ביותר בבית ההשקעות הייתה של אירועי קופות הגמל בחודש ינואר. פריזמה ספג פגיעה תדמיתית חמורה אחרי שבתחילת השנה נחשף כי קופות הגמל חרמון ועצמון וקרן ההשתלמות תבור השיגו תשואה שלילית חריגה של עד כ-8% בינואר בעקבות שורה של פעולות ללא סמכות שביצע מנהל ההשקעות בן גביזון. בפריזמה ניסו לתקן את הרושם הקשה ופיצו את העמיתים ב-106 מיליון שקל, אבל נכסי קופות הגמל התכווצו מאז ב-5% ל-27 מיליארד שקל.

 

לאחר פרשת קופות הגמל עזב דב קוטלר שכיהן כמנכ"ל החברה ויובל גביש מונה במקומו לתפקיד. גביש הודיע לאחרונה על סבב מינויים וניסה להבריא את החברה.

 

מרקסטון מנוהלת על ידי רון לובש, אמיר קס ואליוט ברודי, ומחזיקה בין השאר במניות נטפים, נילית, סטימצקי (מנהלת מגעים להוספת שותף) ומגנוליה. מאז הקמתה, מרקסטון מכרה את חברת דפי זהב לבבקוק אנד בראון הבינלאומית ואת זרעים גדרה לסינג'נטה השוויצרית.

 

נכון לסוף 2007 השקיעה מרקסטון כ-60 מיליון דולר בחברות ישראליות, שהם כ־71% מההון שגויס. את יתרת הכסף היא מתכננת להשקיע עד סוף 2010, כדי שיהיה ראוי למימוש עד 2014, מועד פירוק הקרן. לובש, קס וברוידי יוכלו לבקש מהמשקיעים את הארכת חיי הקרן בשנה עד שנתיים לצורך השגת תנאי מימוש טובים יותר לנכסים. לאחר מכן יכוסו החובות, ויתרת הנכסים תחולק למשקיעים.

 

בפריזמה, פסגות ומיטב סירבו להגיב לידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל גביש, מנכ"ל פריזמה
צילום: אלי דסה
מומלצים