שתף קטע נבחר

דא את הבוחר: הקרב על הקול הרוסי

לבני מנסה להתנצל על הטיפול הלקוי של קדימה; בעבודה מתעקשים שגם הם במשחק; אבל המאבק המרכזי על 20 המנדטים ניטש בין נתניהו לליברמן. איך קורצות המפלגות לעולים - ומי מבטיח להפתיע?

מאז גל העלייה העצום ממדינות ברית המועצות לשעבר, נחשב "הקול הרוסי" לקלף המנצח. רבין הצליח לסחוף אותו ב-1992, נתניהו ב-1996, גם ברק אחריו, ובתחילת העשור באו שנות שרון שזכה לאהדה רבה. מי ששפת אמו רוסית, אומרים מומחי הבחירות, מחפש במקרים רבים אבא חזק - מנהיג שסיסמאותיו בהירות - ומטבע הדברים קשור פחות למסורת הצבעה משפחתית. לקראת 10 בפברואר, המפלגות מחממות מנועים ונערכות בהתאם. אז עם נטייה די ברורה ימינה, האם גם ב-2009 יצביעו שוב על המצביעים דוברי הרוסית כמי שהכריעו את גורל המדינה?

 

 

"קהילת דוברי הרוסית מתחלקת - חצי מהקולות הולכים למפלגות 'רגילות' והחצי השני למפלגות סקטוריאליות", אומר ד"ר זאב (ולדימיר) חנין מאוניברסיטת בר-אילן, אנתרופולוג שחוקר את הרחוב הרוסי. בשיחה עם ynet הסביר כי מדובר על כ-20 מנדטים (בסביבות 790 אלף בוחרים), עם אחוז הצבעה גבוה יחסית (יותר מ-65 אחוזים).

 

הקול הרוסי לא נסחף בהכרח אחרי הסקרים. לכן, לצד המפלגה הסקטוריאלית הבולטת - ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, שגרפה כמעט את כל הקופה ב-2006 - הוקמה רשימה חדשה על-ידי ח"כ מיכאל נודלמן. הוא מבטיח להפתיע, למרות שלפי התחזיות בינתיים אינו עובר את אחוז החסימה. במקביל, בשלוש המפלגות הגדולות מגבירים כעת את הפעילות במאבק שנתפס כקריטי.


ליברמן. 40 אחוזים מקולות העולים שלו? (צילום: אביהו שפירא)

 

"מפלגות ימין קיצוניות, מפלגות שמאל קיצוניות ושאר מפלגות קטנות, מתחלקות ביניהן בשלושה מנדטים", מעריך ד"ר חנין, אך מבקש להדגיש שהתמונה עוד יכולה להשתנות. "מנדט וחצי יילך לעבודה ומרצ ועוד מנדט וחצי לבית היהודי והירוקים. עוד כשליש מנדט יילך לש"ס. ב-1999 הם קיבלו מנדט מהרחוב הרוסי", הוא מזכיר.

 

"מופז היה מקבל יותר קולות"

באשר למפלגות הגדולות, מעריכים גורמים פוליטיים כי למרות מיקומה הגבוה (10) של ח"כ מרינה סולודקין ברשימת קדימה, הרחוב הרוסי זוכר לאולמרט את היריקה בפרצופו: בבחירות הקודמות, למרות שגם אז מוקמה קרוב לצמרת, לא מונתה סולודקין לתפקיד ראוי הקשור לעולים. אפילו לא כסגנית שר הקליטה. 

 

"אם מופז היה נבחר לראשות קדימה, הוא היה מקבל יותר קולות מאשר לבני", טוען חנין, "ובכלל יש אכזבה גדולה של הרחוב הרוסי מקדימה - למרות שלבני מנסה להחזיר חובות, בעבר המפלגה לקחה קולות ולא טיפלה בבעיות העולים. הפעם הליכוד ייקח את כל הקופה, כי בעיני הקהל הרוסי, קדימה הופכת למפלגת שמאל".


לבני ומופז. מי מביא יותר קולות דוברי רוסית? (צילום: ירון ברנר)

 

לבני הבינה את חשיבות העניין, ולאחרונה העבירה הילוך. היא נפגשה עם עולים צעירים ופנסיונרים, הבטיחה לדאוג לעתידם, להתייחס ברצינות לבעיות הגיור - וגם התנצלה במרומז על ההתחשבות הלא מספקת מצד מפלגת השלטון עד כה. להערכת סולודקין, 40 אחוזים מקולות העולים דוברי הרוסית יילכו לישראל ביתנו,

 "ואנחנו מתמודדים מול הליכוד על 60 האחוזים הנותרים. מפלגת העבודה לא במשחק". היום (ג') יושק קמפיין הבחירות המחודש, שחלקו ממוען ישירות לרחוב הרוסי.  

 

בשיחה עם ynet סיפרה סולודקין שבפגישותיה עם הצוותים האסטרטגיים היא מבהירה ש"הקונספט הכללי, השוואה בין לבני לנתניהו, אינו מתאים לרחוב הרוסי - ויש ללכת יותר על מהות". הנושאים שדורשים התמקדות, לדבריה, הם ברית הזוגיות, גיור ובעיות סוציאליות רבות כמו פנסיה וסבסוד שכירות. "אני ממליצה גם על תוכנית להגנה על שכבות הבייניים מהשלכות המשבר הכלכלי. ברחוב הרוסי מאוד לא מרוצים מהמשטרה וממערכת המשפט, וגם הרפורמה בתחומים אלו חשובה". 

 

למי אתם מאמינים?

כל הקופה? בליכוד אולי חשו עד עכשיו ביטחון מופרז - או שהם פשוט שומרים את כל התחמושת לסוף. התוכניות גרנדיוזיות, אך מטה עולים יוקם כנראה רק עוד כמה ימים, ויורכב מיועצים מקצועיים, ללא פוליטיקאים. בינתיים, הוחזר העולה מאתיופיה למקום ריאלי - על חשבונו של ולדימיר שקלאר. המאבק עם ישראל ביתנו כולל לכלוכים הדדיים, וליברמן - שמכוון ל-15 מנדטים לפחות, עושה בינתיים את העבודה. הסיסמה "ליברמן - אני מאמין לו", באה על רקע קמפיין קדימה "ביבי - אני לא מאמין לו".

 

לגבי ישראל ביתנו, סבור ד"ר חנין, כי "כל עוד ליברמן בראשות המפלגה, הקהל הרוסי ירצה אותו. זהות המצטרפים החדשים פחות חשובה, כי מי ש'מוכר' את המפלגה זה ליברמן עצמו. החדשים (בהם עוזי לנדאו, דני איילון ואורלי לוי) מיועדים לצברים - כדי להציג מפלגה לכולם, ולא מפלגה סקטוריאלית".

 

בליכוד מדגישים שנתניהו נהנה מתרבות רוסית, אינו מתנשא, ואף מזכירים שהוא עצמו מינה את ליברמן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה. ח"כ יולי אדלשטיין, שיעמוד בראש המטה החדש, אמר ל-ynet כי "הקמפיין יהיה חיובי - לא 'ניכנס' במפלגות אחרות". הדגשים שהוא שם בהקשר למסע הבחירות כוללים בין היתר את נושא התעסוקה - "שחשוב לכולם, אך בציבור הרוסי מכירים מקרוב את המושג 'תקרת הזכוכית'. בהיי-טק, למשל, 40 אחוזים מהעובדים מדברים עם מבטא רוסי ורק 4 אחוזים נמצאים בדרג ניהולי". ח"כ זאב אלקין יהיה אחראי על פעילות השטח במטה.

 

ומה עם מפלגת העבודה? שם, בשקט-בשקט, כבר הקימו מטה עולים שמורכב מאנשי ציבור בכל הארץ, ומגבשים סדרת מבצעי שטח מיוחדים. גם הם מדברים על "דגש על ניואנסים לציבור הרוסי" לצד המסרים הכלליים. "אני יודע מהשטח שהעולים מברית המועצות כן מתייחסים למפלגת העבודה", מתעקש ח"כ לאון לטינצקי, יו"ר המטה.

 

"בבחירות הקודמות קיבלנו מנדט וחצי מהרחוב הרוסי והפעם נכפיל את התוצאה ואף יותר.

 אם העולים ייתעמקו במה שיש לעבודה להציע, הם יבינו שמדובר בנושאים מאוד רלוונטיים עבורם, כמו קצבאות הזקנה, טיפול בניצולי השואה וזכויות עובדים", אומר לטינצקי.

 

אבל במאבק על הקול הרוסי יש גם שחקנים נוספים, גם אם לא ממש חדשים. ח"כ פרופ' מיכאל נודלמן, אחרי קריירה בישראל בעלייה, ישראל ביתנו, האיחוד הלאומי וקדימה, בטוח שעדיין יש צורך במפלגה רוסית נפרדת. אתמול במסיבת עיתונאים הוא הכריז על רשימת "ישראל מתחדשת", שלא כוללת שמות מוכרים, והבטיח לשים בראש סדר העדיפויות את בעיותיהם של העולים, צעירים וקשישים. אז יש סיכוי להפתעה? בחודש וחצי שנותרו, הכל עוד אפשרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולודקין. קרב על 60 אחוזים
צילום: דודי ועקנין
צילום: מיכאל קרמר
אדלשטיין. תקרת זכוכית בהיי-טק
צילום: מיכאל קרמר
נתניהו. מי מינה את ליברמן?
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
נודלמן. מפלגה חדשה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים