שתף קטע נבחר

השפעת המשבר הכלכלי על הקשר הזוגי

אין זה סוד שמצבי דחק כלכליים עלולים להיות טעונים ונפיצים במיוחד מבחינה רגשית. איך מתמודדים יחד ולחוד עם אי ודאות תעסוקתית היוצרת טלטלה ומפרה את האיזון?

זה התחיל בהתלחשויות במסדרונות, שעד מהרה התחלפו לשמועות שהחלו לפרוח בקצב מהיר: החברה לא עומדת ביעדים, המכירות חלשות, בקרוב פיטורים, כן, כבר התגבשה רשימה.

 

המתח, הלחץ, החשש מפני הלא נודע, מלווים אותה במהלך היום בעבודה ונמשכים גם לאחר שהיא מגיעה הביתה. בימים הראשונים ניסתה להקרין אופטימיות ולהתמקד ב"חשיבה חיובית". היא שכנעה עצמה שהיא מוגנת, או שאולי לא...

 

השמועות לא מתפזרות והפחדים רק גוברים. מה יהיה עכשיו, אם בכל זאת יפטרו? הרי רק לאחרונה קנו דירה חדשה ולקחו על עצמם התחייבויות, מובן שאין אפשרות לעמוד בהן רק עם משכורת אחת.

 

רק לאחר שבוע כינסו המנהלים את העובדים, ובישרו על שורת "צעדי התייעלות", או בשמם המלא, קיצוצים ופיטורים. תודה לאל, גל הפיטורים הנוכחי חלף מעליה, בשלב זה היא אמנם נאלצה לוותר על חלק מההטבות ותוספות שהובטחו, וכן נאמר לה שגם קיצוץ במשכורת אפשרי בהחלט אם וכאשר יהיה צורך. על גל פיטורים נוסף כולם מפחדים לדבר.

 

בן הזוג היה הראשון להיפגע. נסיונותיו להקל, לעודד, להרגיע נתקלו באמירות ציניות כועסות. נראה שהוא סופג את מירב הרגשות הקשים, דווקא מולו פורץ התסכול, הכאב, חוסר האונים. בני הזוג מצאו עצמם מתרחקים פיזית ורגשית ונזהרים זה מזה. נמנעים מלדבר על העניינים הבוערים, ומהלכים על קצות האצבעות במרחב הזוגי שביניהם.

 

לאורך כל מעגל החיים האישי והזוגי אנחנו נדרשים לגייס כוחות ומשאבים על מנת להתמודד עם שינויים ומעברים, בין אם צפויים ובין אם פתאומיים. המעברים האלה, שחלקם חיוביים ורצויים, עלולים ליצור טלטלה ולהפר את שיווי המשקל הקיים. קל וחומר כאשר השינוי הוא פתאומי ואינו נתפס כחיובי, וכאשר קיימת אי ודאות תעסוקתית, כלכלית וחומרית.

 

כאן יהיה עלינו להתמודד עם מצבים המאופיינים בעמימות, תחושת איום והיעדר שליטה. ניאלץ להתאים עצמנו במהירות לתנאי הסביבה החדשים ולגייס כוחות ומשאבים כדי לשרוד את תקופת המעבר בין המציאות הישנה לבין זו החדשה והשונה. באופן טבעי, תקופות אלה טומנות בחובן פוטנציאל גבוה במיוחד להתפתחות מצבי לחץ ומשבר אישי, זוגי ומשפחתי.

 

לנהל דיאלוג על חלוקת התפקידים החדשה

אין זה סוד כי מצבי דחק כלכליים עלולים להיות טעונים ונפיצים במיוחד גם מבחינות רגשיות. לעיתים הם ילוו בהטחת האשמות הדדיות, רגשי אשמה, חרדה, כעס, בושה, חוסר אונים ועוד.

 

אנשים וזוגות המאופיינים במידה רבה של גמישות חשיבתית ורגשית, תקשורת ישירה ופתוחה, מערכות תמיכה חברתיות, והתנסויות מוצלחות מן העבר במצבים דומים - עשויים לעבור את התקופה הקשה בקלות יחסית בהשוואה לאלו המאופיינים בנוקשות, בתקשורת לקויה וברשתות חברתיות דלות וחסרות. משפחות בהן קיימת מידה מספקת של גמישות הן אלו שיצליחו לפעול תוך איזון והתאמה של הכללים, ומערכות ערכים ונורמות משפחתיות קיימות - לבין מצבי חיים משתנים.

 

במצבים המחייבים התארגנות מחודשת, כמו במקרה של פיטורים או משבר כלכלי, זוגות אלו ייטיבו לנהל דיאלוג ומשא ומתן על חלוקת התפקידים החדשה במשפחה, תוך שמירה על עקרונות וערכים בסיסיים המקנים תחושת ביטחון.

 

מנגד, זוגות ומשפחות בהם רמת הגמישות היא מוקצנת, בבחינת "איש הישר בעיניו יעשה": הכללים, המחוייבות וחלוקת התפקידים שאינם ברורים ומוגדרים – עלולים לגלות קושי רב לתפקד בעת משבר.

 

קשיים נמצא גם בקרב משפחות בהן מידת הגמישות מועטה ורמת הנוקשות גבוהה. משפחות אלה יתקשו לחפש ולמצוא דרכים יצירתיות להתמודד עם המטלות, הן יידבקו ב"מסורת", בכללים ובחוקים הישנים, מבלי לבחון אם אלה מתאימים גם היום. בקרב חברי המשפחות האלה תחושת הביטחון והיציבות יימצאו נמוכים ולא מספקים.

 

מידת הלכידות המשפחתית אף היא נעה על ציר שבין לכידות גבוהה מדי, עד כדי סביכות וחוסר גבולות מובחנים בין חברי המשפחה, ובקצה האחר נתק, קשרים רופפים ולא משמעותיים בתוך המשפחה.

 

במשפחה בה רמת הלכידות מספקת, חבריה יחושו שאיש מהם אינו נמצא לבד במערכה. קיימת מחויבות, שותפות ותמיכה הדדית, עם זאת, על אף שבני המשפחה מתחשבים ודואגים, איש במשפחה לא ירגיש עצמו כבול ותלוי באופן מוחלט ברגשות, ברצונות ובצרכים של בני משפחה אחרים. כלומר, שנינו או כולנו ביחד, אבל קיימת מידה בריאה של כיבוד הצרכים והרצונות האישיים של כל אחד לחוד.

 

איך ניתן להתמודד ביעילות עם השינוי?

ראשית, עלינו להבחין, להבין ולפרש נכונה את השינוי תוך היחלצות מהירה, עד כמה שניתן, ממצב ההלם וההכחשה הראשונים. במקרה של פיטורים או קשיים כלכליים אחרים חשוב לספק מידע רלוונטי, מלא ושלם, כל זאת תוך הימנעות מהטחת האשמות הדדיות ועלבונות.

 

שנית, חשוב לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים ובכלל זה, העברת מסרים בדרך ישירה וברורה, הקשבה והבנה טובה יותר זה של זה - יסייעו לבלימת זעזועים, וכמובן יספקו מקור לתמיכה ועידוד המקלים על ההתמודדות. מחקרים מלמדים ששימוש בהומור, עידוד ומסרים אופטימיים - נמצאו קשורים להתמודדות יעילה וחיזוק תחושת הביטחון.

 

שלישית, חשובה מידה מסויימת של גמישות בחלוקת התפקידים במשפחה. בני משפחה יכולים לקחת על עצמם תפקידים של אחרים ובכך לאפשר את תפקוד המשפחה במצב החדש הלא מוכר.

 

רביעית, בין המרכיבים המשמעותיים המשפיעים על החוסן האישי הזוגי והמשפחתי, בולטים רמת פתיחות ושיתוף ברגשות תוך גילויי אמפתיה הדדיים. כאשר אדם חש את רגשותיו, צרכיו ומשאלותיו הובנו - גוברת תחושת הביטחון, האמונה במסוגלותו ויכולתו להתאושש מהמשבר.

 

בן זוג עשוי לשמש משענת זמנית עבור האחר, שנמצא במרכז המשבר הכלכלי. אם הוא מצליח להיות שם עבורו, להרגיע את סערת הרגשות בה הוא נתון, לחזק ואף לשקם את הדימוי העצמי הפגוע, הוא עשוי לאפשר לו התמודדות יעילה יותר וחזרה מהירה לתפקוד.

 

ככלות הכל, איכותו של קשר וחוסנו, מידת הנאמנות, המסירות והמחוייבות ההדדית נמדדת, לרוב, בזמנים קשים.

 

לסיכום, חשוב לזכור ששינויים, גם במקרים שהם אינם רצויים ומוזמנים, עשויים להתגלות בהמשך כחיוביים ומקדמים. הם מחייבים אותנו לנוע ולהתקדם מהמקום המוכר והידוע לעבר כיוונים חדשים, בדרך ליצירת איזונים חדשים מתאימים ונכונים יותר.

 

 

  • ד"ר גלית לזר היא מטפלת זוגית ומשפחתית. בשמת שלגי היא מטפלת זוגית ופסיכותרפיסטית, מומחית לטיפול בהתמכרויות – מכון איזונים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משא ומתן על חלוקת תפקידים חדשה
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים