שתף קטע נבחר

אולמרט בטורקיה: לקדם שיחות ישירות עם סוריה

ראש הממשלה אמר לעמיתו הטורקי: "מה שאתה לא עושה היום במזרח התיכון - לא בטוח שתצליח לעשות מחר". שעות קודם לכן הגיע מסר פומבי מאסד: "טבעי שנגיע לשיחות ישירות"

"מה שאתה לא עושה היום במזרח התיכון - לא בטוח שתצליח לעשות מחר". כך אמר אמש (יום ב') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לעמיתו הטורקי, רג'יפ טאיפ ארדואן, בעת דיון על קידום המגעים בין ישראל וסוריה. אולמרט הבהיר כי "יש לקדם שיחות ישירות עם סוריה".

 

אסד מסר מפה: רוצה להיות על שפת הכנרת

 

הפגישה האישית בין השניים, שתמה לאחר כחמש שעות וחצי, החלה בשבע בערב. כעבור כשעה עברו לשיחה נרחבת עם הפמליות, תוך כדי ארוחת ערב. עם סיומה נכנסו השניים לחדר הסגור והמשיכו בשיחה, שמרכזה קידום המשא ומתן הישיר עם סוריה. בפמליית ראש הממשלה הגדירו את השיחות באנקרה "אינטנסיביות ופוריות".  

 

על פי דיווח מפמליית אולמרט, שכבר עושה את דרכו חזרה לישראל, הדיון עסק בעיקר בערוץ הסורי. השניים דנו גם ביחסי ישראל-טורקיה, במצב בעזה ובמשא ומתן עם הפלסטינים.

 

ראש הממשלה הודה לארדואן על תיווכו בערוץ הסורי ותרומתו לתהליכי השלום במזרח התיכון, גם במסלול הפלסטיני. בשלב זה, כך על דיווח המשתתפים בשיחות, יימשכו המגעים עם הסורים בתיווך הטורקים. לא ברור אם נקבע מועד לפגישות נוספות.

 

בפגישה שערך ראש הממשלה קודם לכן עם נשיא טורקיה, עבדאללה גול, החליטו השניים לפעול לקידום השיחות הישירות בין ירושלים ודמשק. 

 

אסד מבקש להוליך יוזמה פנים-סורית, לקביעת עובדות לפני כניסת ממשל אובאמה לבית הלבן ב-20 בינואר, בנושא המשא ומתן עם ישראל. שעות קודם לכן אמר נשיא סוריה, בשאר אסד כי "טבעי שנגיע לשיחות ישירות, משום שאיננו יכולים להשיג שלום באמצעות שיחות בלתי ישירות".

 

במסיבת עיתונאים בדמשק הוסיף אסד כי שיחות לא-ישירות לבדן לא יכולות להביא לשלום בין אויבים. הוא השווה את תהליך עשיית שלום לבניית מבנה ואמר כי סוריה וישראל מניחות כעת את היסודות, באמצעות השיחות שנערכות בתיווכה של טורקיה.

  

הנשיא הסורי התייחס לממשל האמריקני הבא והביע תקווה כי הנשיא הנבחר ברק אובמה לא יפתח במלחמות חדשות בעולם. "אנו מקווים עוד לעבוד יחד עם הממשל החדש באופן רציני ומציאותי וזאת כדי להשיג שלום במזרח התיכון", אמר.

 

אסד ממתין לממשלה החדשה

אסד מבקש להתחיל במגעים הישירים עם הממשלה החדשה שתיבחר בישראל ב-10 בפברואר. כדי לא ליצור קיפאון, ועל רקע רצונו העז של אהוד אולמרט לקדם את התהליך מולו, הוא היה נכון לשחרר את ההצהרה שהשמיע בבירתו.

 

בפמליית אולמרט סבורים שמדובר בהתפתחות מבורכת, ההופכת את השלום עם סוריה לבר השגה. עם זאת, מבהירים שם, שמדובר בתהליך ארוך שבו יידרש דיון מעמיק בכל הסוגיות שעל הפרק, בראשן הגבולות, אפשרות החכרת הגולן לישראל, בעיות המים, פרוז הגולן, יצירת מערכת ביטחונית שתבטיח את ביטחונה של ישראל ועוד.

 

נושא חשוב מאוד מבחינתה של ישראל, כמו גם ארה"ב והקהילה הבינלאומית

בעולם המערבי, הוא התנתקות אסד מציר הרשע - ובראשו איראן, והפסקת התמיכה בטרור של החיזבאללה והחמאס.

 

אולמרט היה מעוניין בפגישה אישית עם הנשיא הסורי, אולם בשלב זה אסד מסתייג מכיוון שגם הוא מבין שזמנו של אולמרט קצוב לפחות מחודשיים ימים. אסד מתכוון, כאמור, לחכות לבחירת ראש ממשלה בישראל עימו ימשיך לנהל את המשא ומתן הישיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט עם עמיתו הטורקי, אתמול
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
אסד. שיחות ישירות
צילום: רויטרס
מומלצים