שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

קיבלת צו 8? משרתך מובטחת

החוק אוסר על פיטורי עובד חודש אחרי שהשתחרר ממילואים. בשעה שרבבות עובדים מפוטרים ואלפים מהם מתגייסים למילואים, עשוי הגיוס לעכב את הפיטורים בהייטק. החדשות הרעות: בתעשייה יפטרו נשים במקום גברים ומבוגרים במקום צעירים

המשבר הכלכלי העולמי גרם בחודשים האחרונים לעשרות אלפי עובדים בתעשייה ובהייטק לאבד את מקומות עבודתם. מרבית המפוטרים, בעיקר בהייטק, הם צעירים שמשרתים במילואים. בתוך כך ובלא קשר לכך, החליטה הממשלה היום לגייס אלפי חיילים למילואים, במסגרת מבצע עופרת יצוקה ברצועת עזה. הצירוף בין שני האירועים השליליים הללו עשוי לספק נחמה לחלק מהצעירים: החוק אוסר על המעסיקים לפטר את אותם עובדים שגוייסו למילואים.  

 

אחד הסעיפים בחוק החיילים המשוחררים קובע כי למעסיק אסור לפטר עובד בשל שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי במילואים. במקרה בו שירות מילואים עולה על יומיים רצופים, אסור לפטר עובד גם בתקופה של 30 ימים לאחר תום שירות המילואים, אלא בהיתר מיוחד של ועדת תעסוקה במשרד הביטחון.

 

במקרה בו עובד מפוטר אחרי ששירת במילואים, מוסמכת ועדת התעסוקה להורות למעסיק להחזיר אותו למקום עבודתו. זאת, בנוסף לפיצויים על כל נזק שנגרם לעובד עקב פיטוריו שלא כדין, העומדים על חמש פעמים גובה שכרו של העובד לפחות. המשמעות היא ברורה: מעסיקים שתכננו לפטר עובד שנקרא למילואים, יאלצו לוותר על תוכניתם, לדחות אותה בשלושה שבועות או לפטר עובד אחר.

 

בחברות הייטק, שמעסיקות מספר עובדים קטן שרובם משרתים במילואים ומבצעות סלקציה קפדנית של המפוטרים, עשוי המצב הביטחוני להביא, בפועל, לצמצום של חלק מהפיטורים בהייטק, או למצער לעיכובם. בתעשייה, לעומת זאת, יתבצעו פיטורים המוניים בכל מקרה, וניתן להעריך כי החוק יביא לפיטורים של מבוגרים במקום של צעירים ושל נשים במקום גברים.

 

"העניין פשוט מאוד", הסביר ל-ynet הממונה על יחסי העבודה בתמ"ת, שלמה יצחקי, "לא משנה מה מצב העסק, לא משנה מה החלופות שלו, אסור לפטר עובדים במילואים, נקודה. גם אם הפיטורים תוכננו מזמן וגם אם המעסיק חושב שהם הכרחיים. זה בדיוק כמו נשים בהריון". 

 

"המעסיקים לא יישארו אדישים לעניין הזה, ולא יעברו על החוק", אומר היועץ הארגוני מני גל, "מעסיקים רגישים לנושאים הללו ויש כאלה שלא צריכים שום חוק בשביל להבין שלא עושים דבר כזה. אני מעריך שיהיו כאלה שישאירו אותם לעבוד ו'יוותרו' על הפיטורים כליל, ויהיו כאלה שיעכבו את הפיטורים שלהם, גם מעבר למה שמחייב החוק. יש הבדל, מהבחינה הזאת, בין עובדים שפיטוריהם היו מתוכננים הרבה זמן מראש, שהמעסיקים ירצו לפטר אותם בכל זאת, ובין מי שהוחלט על פיטוריו לאחרונה והוא עדיין לא יודע על כך - במקרים כאלה, יכול להיות שבכלל לא ישלחו אותם הביתה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צה"ל נערך לכניסה לרצועה, מקומות העבודה מובטחים
צילום: AP
מומלצים