שתף קטע נבחר
צילום: AP

4,000 עסקים בדרום בסכנת קריסה

כך עולה מהערכות של משרדי ממשלה ומוסדות כלכליים. עסקים קטנים בשדרות: "זקוקים לאינפוזיה מיידית". ופיקוד העורף מזגזג: איפשר למפעלים בדרום לשוב לעבודה

כ-4,000 עסקים קטנים באזורים הגובלים ברצועת עזה (עד 40 ק"מ מהרצועה) נמצאים בסכנת קיום. כך עולה מהערכות של משרדי ממשלה ומוסדות כלכליים. עשרות מהעסקים הללו, בעיקר בשדרות וביישובים הסמוכים לרצועה, כבר קרסו עקב הקסאמים הנמשכים תקופה ארוכה, ומאות עלולים לקרוס בתוך ימים.

 

 

עיקר הבעייתיות בעסקים אלה - בהם מספרות, בתי קפה, חנויות ספרים, נגריות, תחנות דלק קטנות ובתי הארחה ונופש - היא שהפעילות בהם נפסקה לחלוטין, ולכן אין טעם להותיר את העסקים פתוחים, כי ממילא לא יגיעו אליהם לקוחות.

 

גורמים במשרדי הממשלה, באיגוד לשכות המסחר, בהתאחדות התעשיינים ובארגונים כלכליים נוספים ציינו שיהיה צורך לפצות עסקים אלה לא רק על נזקים ישירים - כמו פגיעה מטיל בבית העסק - אלא גם על נזק עקיף - כמו ירידה חדה בפדיון היומי.

 

ברשות המסים אמרו אתמול (ג') שעדיין לא גובשו פתרונות לפיצוי כזה, למעט בעיר שדרות וביישובים המוגדרים כ"עוטף עזה", עליהם נורו טילים ופגזי מרגמות עוד לפני המלחמה הנוכחית, וכלפיהם נהוגה זה שנה וחצי שיטת הפיצוי העקיף, הניתן על-ידי רשות המסים. כניסתם לטווח של עשרות יישובים נוספים - בהם ערים גדולות כאשקלון ואשדוד - יוצרת בעיה בקשר למתן פיצוי עקיף גם לעסקים ביישובים אלה, ועל כך הממשלה תיאלץ להחליט ולהתקין תקנות בהתאם.

 

רו"ח איריס שטרק, שותפה בכירה במשרד רו"ח שטרק את שטרק וסגנית נשיא לשכת רואי החשבון, ציינה כי הבעיה העיקרית עמה מתמודדים כיום העסקים היא ירידה חדה בהכנסות, הנובעת מהצורך לסגור את העסק, או הירידה בפעילותם כתוצאה מהמצב הביטחוני. אולם, העסקים מחויבים בתשלומים לספקים ובמשכורות לעובדים. בנוסף, הם מחויבים בתשלום ביטוח לאומי ומס הכנסה בגין משכורות העובדים.

 

הבנקים החלו להחזיר צ'קים

ההוצאות הקבועות של עסק, לצד הירידה החדה בהכנסות, עלולות להביא לקריסתו - גם לנוכח מחנק האשראי במשק בעקבות המשבר הכלכלי. במלחמת לבנון השנייה הוחלט לפצות את בעלי העסקים בצפון על נזקים עקיפים, בתנאי שיכלו להוכיח שפדיונם קטן, שנאלצו להפעיל את העסק ושנגרמו להם הפסדים כבדים. הפיצוי ניתן באמצעות רשות המסים.

 

עו"ד ורו"ח רמי אריה התריע אתמול בשיחה ל"ידיעות אחרונות" כי בעלי עסקים רבים בדרום, בעיקר באזור אשקלון, טענו בפניו שהבנקים החלו להחזיר להם צ'קים ואינם נותנים להם אשראי, מחשש שלא יוכלו לעמוד בהחזרי החובות עקב המצב הקשה שאליו נקלעו.

 

"מדובר בעסקים קטנים, שיש צורך דחוף ביותר לסייע להם. עסקים הפועלים כבר עשרות שנים עלולים לקרוס בגלל מחדל של מספר שבועות. זו תהיה בכייה לדורות," אמר אתמול אריה.

 

"זקוקים לאינפוזיה מיידית"

"כל העסקים פה סגורים מיום רביעי, ואנחנו לא יודעים מי יפצה אותנו", אמר אתמול בדאגה אהרון חוגי, יו"ר התאחדות העסקים הקטנים בשדרות ובעל חנות אופנה בעיר. לדבריו, "אנשים בורחים מכאן. אין עם מי לדבר בממשלה כי אצל הגורמים הממשלתיים זה זמן מלחמה כרגע. המדינה לא תבוא ותגיד לי "בוא נפתור את הבעיות שלך", ולכן אנחנו מנסים לדאוג לעצמנו".

 

"מצד אחד, זה מה שרצינו שיקרה: שצה"ל יחזיר את הביטחון, ואנחנו משוכנעים שעם הביטחון תבוא גם הכלכלה. מצד שני, בינתיים אנחנו סובלים והעסקים שלנו סגורים. לי יש חנות מותגים, והכל נשאר על המדפים כי אין קונים".

 

"אנחנו זקוקים לאינפוזיה מיידית: יש לי שתי עובדות שפיטרתי לפני ארבעה ימים. ג'ינס של 1,000 שקל אני מוכר ב-300 שקל. אני קורא לתושבי המרכז והצפון להזמין אותנו לירידים שבהם סוחרי שדרות ועוטף עזה יוכלו להציג את מרכולתם, והתושבים ירכשו מאיתנו. אנחנו מוכנים ללכת לכל מקום. זה הפתרון מבחינתנו לפיצוי על אובדן ההכנסות", אמר חוגי.

 

אתמול, בניגוד להוראות קודמות שלו, הורה פיקוד העורף לתעשיינים לחזור לעבודה כרגיל בשדרות ועוטף עזה. 80 מפעלים המושבתים מיום שבת, ובהם 5,000 עובדים, חזרו אתמול לעבוד בטענה שהמפעלים ממוגנים. הסיבה להחלטה היא בעיקר לחץ מאסיבי של התעשיינים על פיקוד העורף להחזיר אותם לעבוד מחשש לפגיעה כלכלית חמורה. בין המפעלים הגדולים שיעבדו כרגיל: אסם, שטראוס-עלית, תעשיות תפוגן, קבוצת מתכת אלון, סולגוד והולנדיה.

 

השתתף בהכנת הכתבה: עופר פטרסבורג

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף ממון ב"ידיעות אחרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חנות בשדרות שנפגעה מקסאם
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים