שתף קטע נבחר

צילום: AP

בעקבות המבצע: חשש להתגברות הטרור בעולם

עיניה של מערכת הביטחון מופנות לנעשה ברצועת עזה ולערי הדרום, אך האם היא עוקבת אחר התגברות המתיחות בין מוסלמים ליהודים ברחבי העולם? במטה ללוחמה בטרור מזהירים מפני התגברות התקריות, כמו זה שאירע בדנמרק ביום רביעי. במשרד החוץ מרגיעים: רמת הכוננות לא השתנתה

הפעולה הצבאית של צה"ל ברצועת עזה נמצאת בעיצומה. אך בעוד במערכת הביטחון עסוקים במצוד אחר פעילי חמאס ברצועת עזה ובניסיונות לסכל את שיגורי הרקטות לעבר ערי ישראל, האם הן מופנות גם לנעשה ברחבי העולם?

 

המבצע בעזה עלול להגדיל מאוד את הסכנה לאזרחים ישראלים וליהודים החיים במדינות שונות, וכל זה עוד לפני שמזכירים כלל את "הנקמה המובטחת" של חיזבאללה על ההתנקשות בחייו של עימאד מורנייה.

 דוגמה מוחשית ראשונה לסכנה ניתנה שלשום בעיר אודנסה בדנמרק, כשערבי פתח באש לעבר דוכן של ישראלים בקניון ופצע שניים מהם באורח קל. גורמים במשרד החוץ העריכו כי המעשה בוצע על רקע מבצע "עופרת יצוקה".

 

תא"ל (במיל') אלקנה הר-נוף, מהמטה ללוחמה בטרור, סבור כי ארגוני הטרור העולמיים לא זקוקים למבצע ברצועת עזה כדי לנמק את פעילותם נגד יעדים ישראליים. עם זאת, הוא מדגיש בשיחה עם ynet כי מבצע "עופרת יצוקה" עלול להוביל דווקא להתגברות איום מסוג אחר - הטרור העממי.

 

"ההבדל בין טרור מאורגן לטרור עממי הוא שהראשון עלול לגרום להרס רב והוא מובל על-ידי גורמים קיצוניים מאוד השואפים גם לתהודה תקשורתית רחבה. טרור עממי לעומת זאת, מובל על-ידי אזרחים ללא קשר לצבא או ארגון כזה או אחר. מפני אירועים כאלה הכוללים ידויי אבנים, דקירות או אפילו מעשי ירי קשה מאוד להתריע. הם עלולים לקרות בכל מקום בעולם בו נמצאים יהודים ומוסלמים זה לצד זה", הוא אומר.

 

לדברי הר-נוף, המקרה בדנמרק, מראה את היחס הישיר שבין המבצע בעזה לבין החשש מהתגברות הטרור העממי. "הרבה מאוד פלסטינים ומוסלמים ברחבי העולם נסערים בעקבות ההסלמה הנוכחית ומוכנים להתגרות ולפגוע בכל דבר שמזוהה על ידם כישראלי".

 

"האיום הוא קבוע ואנחנו נמצאים בכוננות מתמדת ללא שום קשר למבצע", אומר אנדי דוד ממשרד החוץ. "מאז החיסול של מורנייה הגברנו את האבטחה בכל נציגויות ישראל בעולם ומאז היא נשמרה באותה רמה. צריך לשמור על עירנות גבוהה, ללא קשר למצב הנוכחי. לא להיכנס לוויכוחים, להתרחק מהפגנות ולהימנע מלהחצין זהות ישראלית".

 

"אחרי כריסטמס נדע בדיוק מה קורה"

בשלב זה, לא הוביל המבצע הצבאי לשינוי מהותי ביחסה של ישראל לאיומים המופנים כלפי יהודים ונציגויות ישראליות בחו"ל, אולם בקהילות שונות מדווחים כי המתיחות בין יהודים ומוסלמים הולכת וגוברת. "כבר התרגלתי לקבל איומים מגורמים מקומיים", אומרת ראש הקהילה היהודית בשבדיה, לאנהפוסנר קורשי.

 

"בסטוקהולם יש תחושה תמידית שמשהו קורה. ביום הראשון של המבצע בעזה כבר היו הפגנות ברחוב וסביר מאוד שמה שקרה בדנמרק יקרה גם פה מתישהו". עכשיו יחסית שקט פה, אבל זה בגלל חופשת הכריסטמס, רק כשכולם יחזרו לעבוד נדע בדיוק מה קורה. אנחנו, בכל מקרה, מתכוננים לגרוע מכל ונמצאים בקשר עם המשטרה המקומית. הם מודעים למתיחות", היא מוסיפה.

 

לעומת המצב בשבדיה, בארגנטינה שבא ביצע ב-1994 חיזבאללה פיגוע טרור בבניין הקהילה היהודית בבואנוס-איירס, נראה כי המצב רגוע יותר. "בארגנטינה יש אנטישמיות כבר יותר מ-100 שנה, ולא צריך שישראל תפעל כדי לעורר אותה", אומר יו"ר עמותת הקהילה היהודית, מריו סובול. "לפני כמה ימים היו כמה הפגנות של כ-50 פלסטינים, אבל זה לא היה משהו רציני. אנחנו לא נערכים באופן שונה מהרגיל".

  

כך או כך, הר-נוף סבור כי החשש מגל של "טרור עממי" יתפוגג עם סיום העימות ברצועה. "בסופו של דבר מדובר במוסלמים שיש להם אינטרסים של קיום יומיומי: ללמוד, להתפרנס, לחיות. הנכונות שלהם להסתכן תפחת ברגע שיירגעו קצת הרוחות. לישראלים אני קורא לצאת ולטייל ברחבי העולם כל הזמן. לא צריך להישאר בגטו, אבל צריך לשים לב כל הזמן לסיכונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות מוסלמים בשבדיה (ארכיון)
צילום: רויטרס
הפגנה נגד ישראל בפריז
צילום: AFP
מומלצים