שתף קטע נבחר

סרי לנקה: בירת המורדים נפלה, מה צפוי כעת?

פרשנים צבאיים סבורים כי לאחר נפילת בירתם של הנמרים הטמילים, חברי "ארגון הטרור האכזרי בעולם ביעילותו" ישובו ללחימת גרילה קלאסית ואולי אף לפיגועי התאבדות

תושבי קולומבו, בירת סרי לנקה, חגגו ברחובות את נפילתה בסוף השבוע של בירת מורדי הנמרים הטמילים, ואולם פרשנים צבאיים סבורים כי קרבות קשים יותר עוד מצפים לצבא בג'ונגלים בצפון האי, לשם נסוגו לעת עתה המורדים. היום (א') המשיכו הכוחות לנוע צפונה, אך לטענת המורדים ספגו אש קשה, שבה נהרגו 43 חיילים.

 

המורדים, הנאבקים למען כינון מדינה עצמאית לבני המיעוט הטמילי, ספגו מכה קשה ביום שישי, אז נפלה לידי כוחות הצבא בירתם הפוליטית קילינוצ'צ'י. העיר נכבשה אחרי מתקפה מרוכזת שנמשכה קרוב לשנתיים. עם זאת, מומחים מזהירים כי המרד עוד לא תם.

 

"הלחימה רחוקה מלהסתיים", כתב סוזנתה סנווירטנה, פרשן לענייני צבא, בעיתון המקומי "לנקדיפה". "ייתכן שהקרבות הגדולים ביותר עוד לפנינו. כעת יוכלו הנמרים לשוב ללחימת גרילה קלאסית". לדבריו, ייתכן שהנמרים - או בשמם המלא הנמרים לשחרור טמיל אילאם (LTTE) - כבר התבצרו בג'ונגלים באזור מולאיטיבו: מעוזם האחרון.


חיילים סרי לנקים סורקים את הקרקע שכבשו (צילום: רויטרס)

 

"הסבך הירוק העבה טוב יותר לנמרים, והם מכירים את האזור טוב יותר מכל אחד אחר", כתב סנווירטנה. הוא הוסיף כי אמצעי הלחימה ארוכי הטווח של הצבא והכיסוי האווירי עשויים להיות יעילים הרבה בפחות בג'ונגלים הללו. משרד ההגנה הודיע אתמול כי הכוחות כבר פונים לעבר האזור, אליו העבירו הנמרים את משרדיהם המדיניים אחרי נפילת קילינוצ'צ'י.

 

מורד טמילי לשעבר שהפך לפוליטיקאי, דהרמלינגם סיתדתן, הסכים כי כיבוש קלינוצ'צ'י אינו מסמל את סוף הסכסוך המתמשך באי, אך אמר כי מדובר מדובר במעבר לשלב חדש במבצע הצבאי. "ודאי שאין זו סוף המלחמה. נוכל לומר שמדובר בתחילת סופם של הנמרים הטמילים, אם הצבא יוכל לשוב על הצלחותיו מקילינוצ'צ'י גם במוליאיטיבו".

 

הישגים של שנתיים נמחקו בחמישה ימים

סיתדתן העריך כי יהיה למורדים קשה להשיב את מאזן הכוח הצבאי שממנו נהנו עד כה, אך הם יוכלו לשוב ולבצע פיגועי התאבדות כדי להרתיע את כוחות הביטחון והאוכלוסיה האזרחית. מפקד הצבא הסרי לנקי, הגנרל סראת פונסקה, אמר כי לנמרים עדיין כ-1,900 לוחמים. "ייקח לנו עד שנה לגמור אותם, לחסל אותם", הצהיר הגנרל לאחר שהנשיא, מהינדה רג'פקסה הכריז על כיבוש העיר.

 

פונסקה אמר כי קילינוצ'צ'י נכבשה בשיאה של מתקפה צבאית שהחלה במרס 2007, אך הסכסוך הבדלני פרץ ב-1972, ומאז גבה את חייהם של עשרות בני אדם. הנמרים, שפעם נחשבו לאחד מארגוני הרגילה האכזריים ביותר ביעילותם - עם כוח ימי ואווירי משלהם - לא הצליחו להדוף את המתקפה על בירתם לנוכח עליונות הצבא.

 

הנשיא רג'פקסה תיאר את המורדים כ"ארגון הטרור החזק בעולם". המורדים הראו כבר בעבר, לאחר כיבוש מעוזם הקודמת בדצמבר 1995 בחצי האי ג'פנה, כי הם יכולים להשיב את כוחם. הם איבדו כבר את קילינוצ'צ'י ב-1996, אך כבשו אותה מחדש כעבור שנתיים. חודשים ספורים אחרי שמעוזם נכבש אז, המורדים תקפו בסיס באזור מולאיטיבו והרגו יותר מ-1,200 חיילים.

 

בתוך חמישה ימים בנובמבר 1999, הם הצליחו להפוך על פיה התקדמות צבאית שנמשכה 19 חודשים, ולהדוף את הצבא מבסיסו בכניסה לג'פנה. הממשלה הסרי לנקית השקיעה, על-פי הערכות, כ-1.6 מיליארד דולרים בהגנה בשנה שעברה, ומתכוונת להשקיע אף יותר ב-2009, מתוך ציפייה שהסכסוך רחוק מלהיפטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל סרי לנקי בפאתי בירת המורדים
צילום: רויטרס
מומלצים