שתף קטע נבחר

רוסיה מציגה תנאים להסדר גז

לפי דיווח מהקרמלין, נשיא רוסיה שוחח בטלפון עם נשיא אוקראינה, ואמר לו שרוסיה תחדש את אספקת הגז דרך המדינה רק לאחר שאוקראינה תסכים לשלם את מחיר השוק המלא בתמורה לגז, ללא הנחות או העדפות מיוחדות. עשרות אלפי אוקראינים נותרו בלי גז בקור של מינוס 20 מעלות, ובקרואטיה הוכרז משבר בגלל מחסור בגז

מהקרמלין נמסר אתמול (ד') כי נשיא רוסיה, דמטרי מדבדב, שוחח בטלפון עם עמיתו האוקראיני, ויקטור יושנקו, ואמר לו כי אספקת הגז הפכה לבת ערובה של הסכסוך בתוך ההנהגה האוקראינית. עוד נמסר כי מדבדב אמר ליושנקו שאספקת הגז תחודש רק אחרי שאוקראינה תסכים לשלם את מחיר השוק המלא בתמורה לגז.

 

לפי הדיווח, מדבדב אמר ליושנקו: "המחיר צריך להיות מחיר השוק, שמבוסס על נוסחה של תמחור. לא יהיו הנחות או העדפות מיוחדות לאוקראינה".

אוקראינה – לשעבר חלק מברית המועצות – שילמה במשך זמן רב מחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק תמורת הגז שקיבלה מרוסיה, כמו מדינות אחרות שהיו בעבר חלק מבריה"מ.

 

דרישתה של רוסיה להעלות את מחירי הגז ופלישתה לגיאורגיה באוגוסט היו מקור של קונפליקט בין יושנקו וראש הממשלה שלו, יוליה טימושנקו, שבעבר הנהיגו ביחד את מה שכונה "המהפכה הכתומה".

 

הצדדים מוכנים להצבת מפקחים

מוקדם יותר אתמול רמז נשיא הנציבות האירופית חוזה מנואל בארוסו כי מתגבשת פשרה בסכסוך, שעצר לחלוטין את הזרמת הגז מרוסיה לאוקראינה וקיצץ את אספקת הגז לאירופה במחצית. לדברי בארוסו, רוסיה ואוקראינה מוכנות לקבל הצבה מפקחים בינלאומיים שיבדקו את זרימת הגז הרוסי שעובר דרך אוקראינה ללקוחות באיחוד האירופי.

 

בארוסו אמר לעיתונאים אחרי פגישה עם ראש ממשלת צ'כיה, שמחזיקה כיום בנשיאות האיחוד: "קיבלנו הבטחות משני הצדדים שהם מוכנים לקבל את המפקחים".

 

משבר בקרואטיה, מחסור ברומניה

בתוך כך הכריזה אמש ממשלת קרואטיה על משבר, לאחר שהעברת הגז מרוסיה הופסקה. ההכרזה על משבר מאפשרת לממשלה לחייב את המפיצים לקצץ את הזרמת הגז לתעשייה ולתת עדיפות לבתים פרטיים, בתי ספר ובתי חולים.

"אין סיבה לפאניקה, אבל צריך להתייחס לבעיה הזאת ברצינות", אמר ראש ממשלת קרואטיה, איבו סאנאדר.

 

שר הכלכלה הרומני, אדריאן וידאנו, דיווח כי אספקת הגז הרוסי לרומניה הופסקה כליל, לאחר ששלשום ירדה ב-75%. "למרבה הצער, אין יותר

אספקה מתחנת יבוא הגז במדיאסו", אמר השר. לרומניה יש רזרבות גז שיכולות להספיק לה לשבועות ספורים בלבד. גז הוא אמצעי החימום המרכזי ברומניה, בשעה שהטמפרטורה בבוקרשט, בירת רומניה, עומדת כיום על 6 מעלות מתחת לאפס.

 

גם הונגריה הצהירה כי צמצמה את צריכת הגז התעשייתית שלה לאחר שאספקת הגז הרוסי מאוקראינה הופסקה כליל. הונגריה, שכבר צמצמה אתמול את צריכת הגז שלה, הורידה אותה היום מ-68 מיליון מטר מעוקב ל-64 מיליון. הטמפרטורה בבודפשט הבוקר היא 5 מעלות מתחת לאפס, והונגריה, כמו רומניה, צריכה לשמור על רזרבות הגז שלה היטב.

 

בבולגריה קוצצה אספקת הגז למשתמשים בתעשייה, ולפחות -45 אלף משקי בית נאלצו להתמודד עם היעדר חימום מרכזי. בתי ספר נסגרו, וכמה חברות סגרו גם הן את השערים. מאות בולגרים פשטו על החנויות בסופיה בחיפוש אחר תנורים חשמליים. אחד הצרכנים, שהשיג את התנור האחרון באחת החנויות, אמר לסוכנויות כי "אני שמח שקניתי אחד, למרות שאני חושש שעלויות החשמל הנוספות יהרסו את התקציב המשפחתי".

 

הכלכלות הגדולות של גוש האירו לא הרגישו הצרכנים בינתיים את ההשלכות של הפסקת האספקה. בצרפת הורגשה ירידה קלה באספקה, ומשרד התעשייה האיטלקי מסר כי המדינה החלה להשתמש ברזרבות הגז הטבעי שלה. ספקית האנרגיה הגרמנית E.ON מסרה כי נרשמה ירידה חדה במשלוחי הגז מרוסיה, אך לא יחסר גז לאף מפעל או משק בית.

  

ממשלת אוקראינה דיווחה כי עשרות אלפי אזרחים אוקראינים נשארו בלא גז, בשעה שהטמפרטורה בקייב עומדת הבוקר על 20 מעלות מתחת לאפס.

 

חילופי האשמות הדדיים

אתמול נעצרה לחלוטין אספקת הגז לאירופה שהתנהלה דרך צינור שעובר בשטחה של אוקראינה. נציגי חברת הגז הלאומית של אוקראינה "נאפטוגז" יצאו בהודעה שהאשימה את מוסקבה בהשארת האירופים ללא גז.

 

סגן יו"ר מונופול הגז הרוסי גזפרום, אלכסנדר מדבדב, האשים את הצד האוקראיני בהפסקת הזרמת הגז לאירופה, בטענה כי הם אלה שסגרו את

שסתומי הצינורות ומנעו מרוסיה להמשיך ולעמוד בהתחייבויותיה כלפי הלקוחות באירופה. אישומים אלו מפתיעים במיוחד לאור העובדה כי יו"ר גזפרום, אלכסיי מילר, פנה יממה קודם לכן לראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין בבקשה לעצור כל זרימת גז רוסי דרך אוקראינה.

 

נשיא אוקראינה ויקטור יושנקו מיהר לפנות לעמיתו הרוסי, דמיטרי מדבדב, בדרישה לחדש אספקת גז לאירופה על מנת לא לגרור את מדינות היבשת למלחמות הפנימיות המתנהלות בין מוסקבה לקייב. במקביל פנה יושנקו לאיחוד האירופי בבקשה לפתוח במשא ומתן עם רוסיה ולאלצה להגמיש את עמדותיה.

 

רוסיה סגרה את ברז הגז לאוקראינה לפני שבוע ימים בשל חוב של שני מיליארד דולר ואי הסכמה של קייב להעלאה החדה של מחירי הגז. מאז הסגירה, מאשימה רוסיה את אוקראינה בגניבת גז ומאיימת בתביעות בבתי משפט בינלאומיים. נציגי רוסיה הודיעו, כי היו מוכנים לספק גז לאוקראינה תמורת 250 דולר לאלף מ"ק, אך כעת תג המחיר עלה ל-450 דולר. אוקראינה בתגובה מסרה, כי היא מעלה ב-300% את עלות הובלת הגז דרך הצינור שלה לאירופה.


פורסם לראשונה 07/01/2009 10:05

 

בהכנת הכתבה השתתפו אולגה ויניאר וסוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלג במזרח אירופה: איך הם יחיו בלי גז?
צילום: AFP
מומלצים