שתף קטע נבחר

מדריך: כך תבחרו את הסרום המתאים לכן

מוצר הטיפוח שהופק בעבר מדם פרות הוא כיום הדבר הנכון בטיפוח. ריכוז גבוה במיוחד של חומרים פעילים מעניק לסרום אפקט מקסימלי, ולא צריך להשתמש בו על בסיס יומי כדי ליהנות מעור פנים שמור היטב

עד היום היינו בטוחות שקרם הלחות יציל אותנו מעונשה של הזדקנות העור, אבל מהמדפים מציצים אלינו סרומים מפתים שמבטיחים נפלאות ומותירים אותנו מבולבלות: לוותר על הקרם ולמנוע בזבוז של עוד צנצנת ועוד כסף? או אולי להשאיר את הסרום בחנות ולהסתפק בקרם הוותיק?

 

התשובה פשוטה: אין לוותר על אף אחד מהם. הקרם מיועד לשימוש יומיומי, בעוד בסרום משתמשים רק מדי פעם. הקרם מכיל ריכוז נמוך של חומרים פעילים, והסרום מכיל ריכוז גבוה במיוחד שלהם. אז למה בכלל לייצר עוד תכשיר ולא לתת את הריכוז הגבוה של החומרים בקרם הלחות? קודם כל, כי פעולה כזאת הייתה מייקרת את הקרם לפחות פי שניים, מאחר שמדובר בחומרים יקרים מאוד. אבל חשוב יותר - פשוט אין צורך. עור הפנים זקוק לטיפול מרוכז בחומרים פעילים לא יותר מפעם־פעמיים בשבוע.


לא כל סרום מתאים לכל אחת. רצוי לבדוק לפני השימוש 

 

לסרום המרוכז יש יתרון נוסף: מאחר שהוא מכיל יותר אלמנטים מוליכים, הוא מאפשר חדירות טובה יותר של החומרים הפעילים – גם אלה שבו וגם של הקרם שמורחים מעליו. זו עוד סיבה טובה, אם כי בהחלט לא היחידה, להשתמש בו.

 

קיצור תולדות הסרום

הסרום הקוסמטי נולד בשנות ה־30 של המאה ה־20. שמו לקוח מהסרום המקורי - נוזל הדם, הפלזמה ללא חומרי הקרישה – בשל הדמיון שבפעילותם. נוזל הסרום נושא בתוכו מרכיבי מזון חיוניים לתאים (סוכרים, חלבונים, חומצות אמינו, מינרלים ועוד), ובמקביל מפנה את הפסולת לכליות. התוצאה של כל הפעילות הזאת משפיעה גם על מראה העור, שמקבל מזון עשיר ומרוכז שמותח אותו, מלחלח ומעלים קמטים.

 

מאחר שנוזל הסרום מכיל בצורה מרוכזת את כל מה שהעור צריך, חברות הקוסמטיקה המודרניות כינו בשם זה את המוצר הקוסמטי שאנו מכירים היום. הסרום הקוסמטי אמנם לא מכיל סרום במובן של נוזל הדם, אבל הוא ממלא את אותה מטרה: טיפול מרוכז מאוד בעור. אגב, בעבר ייצרו את הסרום הקוסמטי מדם בקר שהיצרנים קנו בבתי המטבחיים. הם הפרידו את כדוריות הדם מהנוזל, הוסיפו חומרים משמרים ושיווקו את התוצרת.

 

למזלנו, הסרום של היום כבר לא מכיל דם בקר, אלא מגוון מרשים של חומרים טבעיים וקוסמטיים בהרכבים רבים ומגוונים. הסיבה: מאחר שלא מדובר בנוזל "אמיתי", כל יצרנית קוסמטיקה נותנת את הפרשנות שלה לסרום. כך אפשר למצוא סרום ממצק, מזין, מלחלח ומותח והיד עודנה נטויה.


הסרום אוגר את הלחות הטבעית שבעור, והעור נראה חי וזוהר 

 

עם זאת, לכל הסרומים יש מכנה משותף: כולם מכילים ריכוז גבוה יותר של חומרים פעילים מאשר בקרמים, גם אלה השייכים לאותה סדרת מוצרים. לכן כדי ליהנות ממקסימום האפקט של סדרות המוצרים, יש להשתמש גם בסרום ולא רק בקרם.

 

שומן טוב, שומן רע

רוב הסרומים הקוסמטיים מבוססים על ריכוז גבוה של חומצות שומן, שמתאים בעיקר לעור יבש, מבוגר או טיפולי. הסיבה פשוטה: הריכוז הגבוה מאפשר להחדיר לעור כמות גדולה של חומרים טבעיים, בעיקר שמנים, שמקנים למשתמש תחושה של עור נעים, מועשר ורווי, שנמשכת לאורך זמן. קרם לחות רגיל, משובח ככל שיהיה, לא מסוגל לספק תחושה כזאת, פשוט כי הוא מכיל כמות גדולה של מים שמתאדים בתוך זמן קצר.

 

אבל חומצות השומן לא קיימות רק כדי לעשות לנו נעים בעור. הן מאפשרות לעור היבש והעייף לאגור לחות ולשקם את התאים. כששומן נספג בעור, הוא אוגר סביבו את הלחות. כך הסרום השומני משמש חיץ: הוא אוגר את הלחות הטבעית שבעור ומונע ממנה להתנדף, והעור נראה חי וזוהר. הפעולה אמנם איננה מיידית, אבל התוצאה ניכרת לאורך הזמן: חומצות השומן עושות aאת עבודתן, מבריאות את העור ומקנות לו לחות.

 

אבל – וזה אבל גדול – לפני שאתן רצות להשתמן, רוצו למראה. הסרומים השמנמנים פשוט לא מתאימים לכל אחת, כמו שמוכיח הסיפור הבא. בתחילת שנות ה־80 גילה מחקר רחב היקף קבוצת אוכלוסייה נשית שהעור שלה לא נעשה יבש במהלך השנים: נזירות איטלקיות שלא השתמשו בקרם לחות כלל! המדענים הסיקו שהמנגנון בעור מושפע מפידבק: הגוף מייצר שומניות, וכשזו מצטברת בכמות גדולה, הגוף פשוט מפסיק את הייצור. לכן כשמזינים את העור ברציפות בשומן מבחוץ, פוגעים במנגנון ייצור השומן הטבעי של העור והוא מתייבש. המסקנה: בשנים הצעירות והיפות כדאי להשתמש בקרמים נטולי שומן או בכאלה שמכילים יותר רכיבי לחות ופחות רכיבים שומניים. הסרומים השומניים נועדו לנשים בגיל 60־70 שהשתמשו במשך השנים בקרמים שמנים מאוד ולכן העור שלהן יבש.

 

סרום לכל מטרה

פרט לחומצות שומן, הסרומים מכילים מגוון מרשים של חומרים פעילים בהתאם למטרה שהם ממלאים - מיצוק, מתיחה, לחות וכו'. בתוך כל שפע החומרים הטובים האלה, איך תדעו מה הסרום המתאים לכם? באופן כללי, כדאי לחפש סרומים המכילים חומצה היאלורונית, חומצה לקטית, חומצה אלפא ליפואית, סודיום

 לקטט, PCA (חומצה שמוסיפה לחות), אוריאה וגליצרין, שתורמים למאזן לחות גבוה בעור. לטובת המחפשים סרום ספציפי יותר, הנה מדריך נבוכים קצר.

 

לאנטי אייג'ינג. חפשו סרום המכיל ויטמינים, חומצות אלפא הידרוקסיות, רטינול ונוגדי חמצון. אלה חודרים לשכבות הפנימיות של העור ומייעלים את פעילות החומרים הפעילים.

 

נגד קמטים. לכך יתאים סרום עם מרכיבים פעילים כמו חלבונים, תחליפי בוטוקס, פפטידים ואצטיל הקסה פפטיד 8 או 3, שהם חלבונים סינתטיים קצרים מאוד שחודרים לתוך העור.

 

להבהרת העור. חפשו את המרכיבים חומצה קוז'ית, חומצות אלפא הידרוקסי ונגזרות של ויטמין A (כמו רטינול).

 

להזנת העור. לכו על שמנים כמו חמאת שיאה (שגם יעילה מאוד נגד קמטים), חמאת קקאו, נגזרות שמן אבוקדו, שמן נבט חיטה ונוגדי חמצון כמו ויטמין C.

 

לעור מבוגר ויבש. פה מתאים סרום עשיר שפועל לחידוש העור, לאגירת לחות ולשיקום תאים. כזה הוא סרום המכיל חומצה גמא לינולאית, שמטפלת באדמומיות וקופרוזיס בעור ומעודדת יצירת תאים, וכן סרום רימונים שפועל לשיקום של מעשנים ועור עם פגעי שמש. הסרום משקם את העור, מגביר את הנפח שלו ומצליח לעודד יצירה של קולגן ונוגדי חמצון.

 

  • ייעוץ מקצועי: ד"ר יואל קוניס, כימאי קוסמטי ויועץ לתעשיית הקוסמטיקה; עידו מגל, בעל חברת הקוסמטיקה לבידו, מומחה לצמחי מרפא ולשמנים אתריים; ד"ר צחי שלקוביץ', מומחה לרפואת עור אסתטית

 


פורסם לראשונה 12/01/2009 00:17

 

צילומים: אינדקס אופן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא על קרם הלחות לבדו
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים