שתף קטע נבחר
צילום: יוסף ג'קסון

ברלין של החורף

עצי התרזה באונטר דן לינדן אמנם בשלכת, אבל טיול חורפי בברלין הוא עדיין חוויה מענגת. יוסף (ג'קסי) ג'קסון לא נרתע מעומס האתרים המרתקים שבעיר - ומביא המלצות מהשטח

לצעוד בשביל המוביל לווילה המפוארת בשכונת היוקרה ואנזה הממוקמת ליד אגם יפהפה הנושא את אותו השם ולהיתקל בשועל פרא המביט בכם באדישות. להיכנס ולשוטט בין חדרי הווילה שהפכה למוזיאון המנציח את הזוועה שהתרחשה בין כתליו.

 

בינואר 1942 התכנסה כאן חבורה של 15 נאצים, ביניהם ריינהרד היידריך ואדולף אייכמן, שכתב גם את פרוטוקול אותה ישיבה היסטורית. באירוע ההוא התקבלה ההחלטה הגורלית על הפתרון הסופי של יהודי אירופה. דהיינו, על חיסולם השיטתי של 11 מיליוני יהודים כאילו מדובר בחיסול של מקקים. לדעת אותם נאצים, הרציחות של היהודים נעשו בצורה לא מאורגנת מספיק.

 

החבורה הזדונית עיינה ברשימת היהודים בארצות אירופה השונות. בהתאם למסורת ה"יקית" הקפדנית לא נעדרה מהרשימה אפילו הקהילה הקטנה של יהודי אלבניה, שמנתה בסך הכל 200 נפשות. אתה מביט בפרצופי הנאצים הנינוחים הללו והם נראים כאנשים מן הישוב. למרבה הזוועה, לא מעט מאותה חבורה שרדה את מלחמת העולם השנייה וחיו עד לזקנה ושיבה.

 

אך "קללת ואנזה" שוררת עד היום על הרובע הפסטורלי הזה. בעבר היה זה אזור של וילות ובתי קיץ למשפחות ברלינאיות - ביניהן גם משפחות יהודיות רבות. אחת מהן היתה אותה וילה שבה הוחלט על ה"פתרון הסופי", שהייתה שייכת למשפחה יהודית ו"נמכרה" לנאצים. אך מאז אותה תקופה שורר המקום כמעט בשיממונו. למרות היותו במרחק קצר ממרכז ברלין (רק 7 ק"מ) ולמרות שהאגם וסביבתו הם מהיפים בגרמניה, אנשים עדיין נמנעים מלהתגורר במקום שבו הוחלט על חיסול היהודים בצורה כמעט תעשייתית.


הזוועה והפסטורליה. בית ועידת ואנזה (צילומים: יוסף ג'קסון) 

 

היהודים הנעלמים

ברלין של היום מגלה רצון כן להנצחה ולחרטת אמת על מה שעוללו ליהודי אירופה בכלל וליהודי ברלין בפרט. ברציף הרכבת מספר 17, ממנו היו שולחים את יהודי העיר לעבר ה"פתרון הסופי", נחרטו על רציף הנחושת כל משלוחי היהודים שיצאו מברלין. תארו לעצמכם שחודשיים לפני תום המלחמה, כאשר ברלין נחרבה כמעט לחלוטין, לא ויתרו הנאצים על כל מאמץ ושִלחו למחנה ההשמדה באושוויץ 50 יהודים שהצליחו להסתתר עד אז.

 

בית ספר לאמנות מקומי לקח על עצמו לציין את אירועי השואה ברובעים אחרים של העיר. התלמידים העמידו עמודי הנצחה שעליהם נכתבו שמות משפחות יהודיות שהתגוררו באותו רובע, ולצידם אירועים ואיסורים שקשורים ביהודים בתקופה הנאצית - כמו למשל כיצד אסרו על יהודי שכונה מסוימת לקנות בחנותו של הקצב.

 

באחד משוקי הרחוב הוצב קיר זיכרון המנציח את רשימת כל יהודי העיר שנשלחו להשמדה. במוזיאון מעניין, הממוקם בקומה הראשונה של אתר קניות גדול ומספר את "סיפורה של ברלין" במשך 800 שנים מאז ייסודה, ניתן דגש לא קטן על תרומתם של היהודים להתפתחותה של העיר. מזעזע למדי לראות בעת הירידה למרתף המוזיאון את ההידרדרות שחלה עם עליית הנאצים לשלטון.

 

על קיר שלם מוצגות תמונות של אנשי רוח, סופרים, אמנים ושחקנים שתרמו לתרבות הגרמנית. אפשר לראות כיצד החלו להיעלם רבים מהם במהלך השנים. במשבצת שהוקדשה לתמונתם, מופיע ההסבר המתאר כיצד אותו אדם נרצח, נמלט, היגר או התאבד בגלל השתלטות הנאצים על חיי התרבות של גרמניה.

 

כדי להשלים את הידע על יהודי ברלין, על תרומת היהודים לתרבות הגרמנית, כיצד היו ארוגים זה בזה חיי היהודים והגרמנים - ואיך כל זה הפך לאפר בידי הנאצים, כדאי מאוד לפקוד את המוזיאון היהודי הממוקם ב-Lindenstr. 9-14. המוזיאון, הבנוי כמבצר עשוי פלטות אבץ, עוצב בידי האדריכל דניאל ליבסקינד, יהודי אמריקני שזכה גם בתחרות העיצוב של המבנה שיוקם במקום בנייני התאומים בניו יורק.


רציף הרכבת עליו חרוטים פרטי משלוחי היהודים 

 

גם על גלגלים

ברלין הענקית מאכלסת כ-4 מיליון תושבים. חלקה המערבי הצליח בדי עמל לעכל את החלק המזרחי של העיר שהיה מופרד ממנו 18 שנים על ידי החומה שהופלה עם התמוטטותו של המשטר הקומוניסטי. 

 

העיר מאכלסת עשרות רבות של אתרי תיירות ומוזיאונים מצויינים. כמה חבל שרוב הישראלים המבקרים בה נתונים בסד של זמן מוגבל שמכתיב מספר הימים של הטיול. כדי לנצל את הזמן הזה ביעילות, הנה כמה הצעות לטיול ולשיטוט בברלין.

 

תחילה כדאי לרכוש כרטיס באחת מחברות המציעות טיול באוטובוס-קומותיים ברחבי העיר. זהו סיור שנמשך למעלה משעתיים ומעניק תחושת התמצאות ביחס לאתרי הביקור ואזורי העיר השונים זאת בליווי הסברים ממצים באנגלית.

 

בנוסף, התחבורה המעולה של ברלין הכוללת רכבות עיליות, רכבת תחתית ואוטובוסים נוחים מאפשרת למטייל להגיע לכל יעד בברלין בקלות ונינוחות. ניתן לרכוש כרטיס יומי או תלת יומי המאפשר שימוש בכל אמצעי התחבורה ללא הגבלה.


נגן רחוב ב"אי המוזיאונים"  

 

מהקייזר ועד צ'ארלי

כדאי להתחיל את הטיול במרכזה של ברלין המערבית - במגדל שנותר מהכנסייה הניאו-רומנסקית שנבנתה לכבודו של הקייזר וילהלם בתום המאה ה-19. הכנסייה שרדה את ההפצצות של בעלות הברית על ברלין, אך לא מתוך נוסטלגיה לקייזר חלילה - אלא ככל הנראה משום שצריח גגה שימש כנקודת ציון לצוותי המפציצים של בעלות הברית.

 

כאשר תתבוננו לכיוון מגדל הכנסייה, תראו משמאלכם את אחת השדרות המפורסמות והיוקרתיות של ברלין, הנקראת בקיצור "קו-דאם". מימינכם נמצא הרחוב של חנויות הכל-בו הגדולות. אחת מהן, ה-KaDeWe, מפורסמת במיוחד ומתגאה בכך שניתן לרכוש בה מוצרים מכל קצוות העולם. בקומה השישית יש חנות מעדנים ענקית שרק מלהתבונן בסחורה שבה אתה נהיה שבע או רעב לשבועיים. בקומה השביעית ניתן להתרווח ולזלול את מה שרכשתם בקומה שמתחת.

 

לא הרחק מה-KaDeWe נמצא בניין "אירופה צנטר" המתנשא לגובה 23 קומות ובראשו מתנוסס הכוכב של "מרצדס-בנץ". כאן ממוקמת לשכת התיירות של ברלין ואילו בקומה העשרים יש מסעדה ובית קפה ממנו נשקף נופה של ברלין כולה. ליד הבניין נמצאת "מזרקת כדור הארץ" - מזרקה דמויית כדור המשובצת בדמויות מפוסלות מנחושת וגרניט.

 

בסביבה נמצאים גם התחנה המרכזית וגן החיות, שהינו אחד הוותיקים באירופה ושווה למדי לבקר בו ביום יפה, בייחוד אם אתם מלווים בילדים.

 

מכאן תוכלו להיעזר בשירותיו של קו האוטובוס מספר 100 ולהגיע עד הרייכסטאג. זהו בניין מרשים שנבנה בסגנון ניאו-רנסאנס ושימש כבית הפרלמנט של גרמניה הקיסרית. ב-1933 דאג היטלר לשרוף אותו כרמז עבה לסילוק הדמוקרטיה מגרמניה. מעל הבניין הקיים הוקמה כיפת זכוכית ענקית, שהפכה את המקום לאטרקציה תיירותית גדולה, שכן המדרגות הספירליות המובילות אל גג הכיפה מעניקות מבט פנורמי על ברלין.


חנות הכלבו KaDeWe. טעמים מכל העולם

 

מהרייכסטאג נמשיך לעבר שער ברנדנבורג, סמלה של ברלין. השער נבנה ב-1789 לפי המודל של עמודי בניין הפרתנון באתונה ושימש בזמנו כאחד מ-14 שערי הכניסה לעיר. כאן עבר מצעד הלפידים של הנאצים ב-1933 ובסמוך לו ניצבה החומה בין ברלין המערבית למזרחית. על ראש השער - מרכבה דו-אופנית הרתומה לארבעה סוסים ובה אלת הניצחון המכונפת. פסל זה נלקח בזמנו לפריז על ידי הקיסר נפוליאון והוחזרה למקומה על ידי הפרוסים.

 

נמשיך לכיכר פוטסדאם, ששימשה ככיכר המרכזית והסואנת של העיר, כאשר במלחמת העולם השנייה היתה מתחתיה עיר שלמה של בונקרים. האזור כולו נבנה מחדש במשך שנים. האטרקציה העיקרית בסביבה היא ה"סוני סנטר" - קבוצה של מבנים ממתכת וזכוכית שמעל החצר הפנימית שביניהם מזדקרת כיפה הנראית מרחוק כמו פסגתו של הר הגעש פוג'יאמה שביפן. מומלץ להתרווח באחד מבתי הקפה או המסעדות שבחצר הפנימית ולהתפעל מהאטרקציות שהמקום מציע למבקרים כמו סרטים המוקרנים בשלושה מימדים.


בית הרייכסטאג עם כיפת הזכוכית מלמעלה

 

אל המזרח

המשך הסיור יהיה לכיוון ברלין המזרחית. הביקור יתחיל תחת עצי התרזה בשדרות אונטר דן לינדן, למרות שקשה בעונת החורף להעריך את יופיים של העצים השרויים בשלכת. השדרה מאכלסת משני צידיה בניינים מפוארים כמו בית שגרירות רוסיה, אוניברסיטת הומבולד, בית העירייה ומבנים רבים אחרים. ליד תחנת המטרו הנושאת את שם השדרה תוכלו לבקר באנדרטאת זיכרון מרשימה ביותר המוקדשת לששת מיליוני היהודים שנספו בשואה. ארכיטקט יהודי אמריקני בשם פטר אייזנמן עיצב אותה בדמות 2,700 עמודי בטון בגבהים שונים ויצר תחושה אורבנית מיוחדת על שטח יקר מפז המשתרע על שני בלוקים שלמים של בניינים. לאנדרטה יש מרכז הסברה תת קרקעי.

 

נפנה ברחוב פרידריך-שטראסה ונגיע בהמשכו למוזיאון קטן המוקדש ל"צ'ק פוינט צ'ארלי" - המקום המפורסם ששימש כנקודת המעבר בין שתי הגרמניות וכיכב בעשרות ספרי וסרטי ריגול מאותה תקופה. לא הרחק משם נמצאת כיכר ז'נדרמנמארקט, על שתי הקתדרלות שלה. הקתדרלה הצרפתית נבנתה בידי הפליטים ההוגונוטים שנמלטו מרדיפות הדת בצרפת אל ברלין הליברלית של אז, ואילו הקתדרלה הגרמנית נבנתה מאוחר יותר. שתיהן נבנו מחדש לאחר שנהרסו במלחמת העולם השנייה. בכיכר נמצא גם אולם הקונצרטים המפואר של ברלין ,ולפניו ניצב פסלו של המשורר הגרמני הידוע פרידריך שילר.

 

אי אפשר כמובן לבקר בברלין מבלי לפקוד כמה מהמוזיאונים הידועים שלה. חלק גדול מהחשובים בהם נמצא ב"אי המוזיאונים" (Museumsinsel). יש בסביבה אטרקציות רבות נוספות, שבמידה ויש לכם זמן מיותר בברלין אתם מוזמנים לפקוד אותן, וביניהן "ארמון הרפובליקה", שמעט מאוד נותר ממנו, מוזיאון בודה, שכולל גם את המוזיאון המצרי המעניין, מגדל הטלוויזיה שבראשו מסעדה מסתובבת, וכמובן - הרובע היהודי הישן. כל אלה נמצאים במרחק הליכה זה מזה.

 

אל תחמיצו את מוזיאון פרגמון, המוקדש להישגי הארכיטקטורה של העולם העתיק. אחת האטרקציות המרשימות ביותר היא מזבח העיר פרגמון מאסיה הקטנה. המזבח, שנבנה בשנת 160 לפנה"ס לכבוד האל זאוס והוצב במקדשה של האלה אתנה, הובא כמעט בשלמותו לברלין בשנת 1902. גם אוסף הארכיטקטורה הבבלית מתקופת נבוכדנאצר מרשים ביותר.


 

חיילים משחזרים כיצד נראה "צ'ק פוינט צ'ארלי" בימי ברלין המחולקת

 

סיור לכל טעם

חובבי ההיסטוריה יכולים להתמקד בסיורים המוקדשים לתקופות ממוקדות כמו הסיור המוקדש ל-12 שנות שלטון הטרור הנאצי ולשרידים המעטים שנותרו ממנו - כמו מטה הגסטאפו, מיניסטריון התעמולה הנאצי והבונקרים שבהם מצאו את מותם היטלר ואחרוני המפקדים הנאצים. במסגרת סיור זה פוקדים גם את בית הכנסת המפואר של ברלין שנשרף בחלקו ב"ליל הבדולח", אך הצליח לשרוד את השואה ושופץ מחדש כך שיחשוף את מלוא תפארתו.

 

טיול אחר מוקדש ל"ברלין האדומה" של תקופת השלטון הקומוניסטי. אחר מוקדש לפוטסדאם, "עיר הקיסרים", האיזור שבו שוכנים אותם ארמונות מפוארים בהם התגורר ה"קייזר". בכל התקופה של השלטון הקומוניסטי נמנע הביקור בהם שכן האזור השתייך למזרח העיר שמעבר לחומות.

 

בקיצור, את חלוקת הזמן בין כל האתרים המומלצים לביקור, יכול כל מבקר ישראלי לעשות בעצמו, לפי הכושר האישי שלו ולפי מספר הימים שעומדים לרשותו. מכל מקום - תמיד תצאו בתחושה שנותר לכם טעם של עוד... עד לביקור הבא בברלין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזור פוטסדאם וארמונות הקייזרים
צילום: יוסף ג'קסון
בית הכנסת ששרד את השואה
צילום: יוסף ג'קסון
מגדל הטלוויזיה ובראשו - מסעדה מסתובבת
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים