שתף קטע נבחר

שיבוש היוצרות בתקשורת

בשנים האחרונות חדלו רבים מהעיתונאים לסקר, ועברו לתבוע לייצר אג'נדה, ובעיקר לכעוס כשהצעותיהם נדחו

בימים אלה של מבצע צבאי, אנחנו העיתונאים צריכים לזכור את מקומנו. אסור לנו לשכוח שאנחנו מכאן, לא משם גם לא מהאו"ם. גם בימים האלה אנחנו חייבים לשאול את השאלות הנוקבות, אבל יש מקום לאיפוק ולא להתלהמות. נדמה לי, ואומר זאת בזהירות, שפרס סוקולוב שניתן השנה לאריה גולן ולי, ניתן לתפיסה. תפיסה שאומרת שיש מקום לעיתונות מדווחת, מסקרת, עניינית ולא מתלהמת.

 

עיתונות לא מתחנפת שאיננה חוששת מבעלי השררה, וגם אם ראש הממשלה כועס - וראשי ממשלה יודעים לכעוס - איננה נרתעת.

 

לצערי, בשנים האחרונות השתבשו קצת היוצרות. רבים מעמיתנו חדלו לסקר. הם עברו להטיף לתבוע לייצר אג'נדה, ובעיקר עברו לכעוס כשהצעותיהם נידחו על ידי מקבלי ההחלטות.

 

פרשנים צבאיים תובעים במפגיע מהרמטכ"ל ושר הביטחון להיכנס לעזה בכל הכח, ויפה שעה אחת קודם. כתבים מתגוללים על השר לביטחון הפנים כשהוא לא מחזיר את ניצב בר לב לתפקידו. כתבת אחת מקדמת באהדה לא מוסתרת את ציפי לבני ורעותה את שאול מופז וישנה זו שכועסת נורא על אהוד ברק, כל כך כועסת שאצלה הוא מחוסל. כל כך ברור, כל כך שקוף, ולא תמיד כל כך מקצועי, כשהיצר וסדר היום האישי מתערבבים להם בדיווחים.

 

אפשר, ואולי כדאי, גם אחרת.

 

הרי היום מי שמעניק ראיון לכלי תקשורת אחד ולא לאחר, מסתכן בנפשו. לו יעניק הרמטכ"ל ראיון לעיתונאי אחד וידחה את האחרים הוא עלול להזמין עליו שורה של דיווחים שליליים של עיתונאים זועמים. ואם יעז משה קצב לדבר בערוץ מסוים יפגיז המתחרה בשלל ראיונות עם המתלוננות נגד הנשיא לשעבר. שילמד לו קצב מה זה לתת בלעדיות.

 

אין ספק שבעידן הנוכחי קשה לעיתים ללכת נגד הזרם: הרי כולנו מתחרים בפטריוטיות לרגע אחד, ובנהמת הביקורת המשתלחת ברגע האחר.

 

כולנו זוכרים שהשאלות לא באמת נשאלו כשפרצה מלחמת לבנון השנייה והתקשורת הריעה. מה בדיוק המטרה? האם היא ריאלית? הם גם לא כל כך נשאלו כששרון הוביל את הנסיגה מעזה, והעיתונות אימצה בחדווה את המונח התנתקות שהמציאה לשכתו. לא באמת שאלנו האם יכול להיות שהמצב יורע?

כפי שלא שאלנו די שאלות כשאנשי שרון ורופאיו הודיעו שמצבו נהדר. פשוט יוצא מהכלל.

 

גם בבחירות 2006 אי אפשר היה שלא להתרשם מכך שלתקשורת היה סדר יום, היתה אג'נדה. ולאג'נדה אז קראו קדימה. תחקיר בודד שפורסם אז על אהוד אולמרט זכה לנחרת בוז של כולנו. כי אולמרט הרי היה התקווה שהחליפה את שרון. והתקשורת הריעה.

 

לכן אני חושב שפרס סוקולוב שהוענק השנה לאריה גולן ולי, ניתן לא רק לאנשים אלא גם לתפיסה. תפיסה שלפיה אפשר לסקר ולפרש ולדווח באופן ענייני. בלי לרצות להחליף את מקבלי ההחלטות. בלי להריע או לבקר כל הזמן. ובעיקר, בלי להתחשבן.

זהו פרס שהוא תעודת כבוד לשידור הציבורי.

  

מתוך דברים שנשא ירון דקל, מגיש "הכל דיבורים", רשת ב', הפרשן הפוליטי של ערוץ 1, שקיבל השבוע עם אריה גולן את פרס סוקולוב לתקשורת האלקטרונית, 2008

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים