שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חיפה ביקשה לפנות חומרים מסוכנים מהמפרץ

בעקבות ירי הקטיושות על נהריה ביקשה עיריית חיפה מהמשרד להגנת הסביבה להורות למפעלים באזור המפרץ לפנות חומרים מסוכנים מתחומים מחשש לפגיעה ואסון המוני. דו"ח שפיר, שגובש כאחד מלקחי מלחמת לבנון, קבע כי יש למגן את המתקנים במפרץ - אך לא ריאלי לפנותם

לאחר ירי הקטיושות הבוקר (ה') על נהריה פנתה עיריית חיפה למנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה וביקשה ממנו להורות על הפחתת מלאי החומרים המסוכנים המאוחסנים באזור מפרץ חיפה.

 

העירייה קיימה הערכת מצב בעקבות האירועים בנהריה וביקשה מהמשרד ומגורמים נוספים לקבל נתונים מעודכנים על כמות החומרים המסוכנים המאוכסנים באזור.

 

בקשה דומה, לפינוי חומרים מסוכנים מאזורים הנמצאים בטווח הרקטות, הושמעה גם בשבוע שעבר בהקשר של מפעלים הנמצאים באזור הנגב. ח"כ מיכאל מלכיאור (מימד) קרא למפעלים באזור רמת חובב ומפעלים נוספים באזור עוטף עזה להתחיל בפינוי והפחתה של החומרים המסוכנים מתחומם באופן מיידי.

 

בענף חומרים מסוכנים בפיקוד העורף, האמון על הנושא, אמרו כי מתחילת מבצע "עופרת יצוקה" הגישו צווים והנחיות בעניין זה למפעלים בדרום, ובין היתר אף סגרו מפעל בנתיבות שלא שעה להוראות באשר לפינוי חומרים מסוכנים.

 

חשש לפגיעה היקפית חמורה

כזכור, בתקופת מלחמת לבנון השנייה הופחתה במידה רבה כמות החומרים המסוכנים, ובעיקר האמוניה שבמיכל הנמצא במפעל "חיפה כימיקלים" שבמפרץ חיפה. כחלק מהפקת הלקחים לאחר המלחמה הוקמה ועדה ציבורית בראשות האלוף במיל' הרצל שפיר שבחן את היערכות המתקנים המכילים חומרים מסוכנים בצפון הארץ למצבי חירום.

 

על פי פרסומים בתקשורת הדו"ח שחלקו נותר חסוי, העריך כי פגיעה במתקן המכיל חומרים מסוכנים עלולה לפגוע באוכלוסייה בהיקף של עד 100 אלף איש, ברדיוס של עד 10 ק"מ. הדו"ח המליץ על אמצעים נוספים שיש לנקוט כמו מיגון, הטמנת צנרת ועוד, אך התייחס לבעייתיות הכרוכה בהעתקת המפעלים או מתקני החומרים המסוכנים מהמפרץ, וקבע כי בנתונים הקיימים אין מנוס מהשארת המצב הקיים, ודיון על העברת מכלים או מפעלים אינו מציאותי.

 

באפריל שעבר תורגלו באזור חיפה תרחישים שונים וביניהם פגיעת טיל במיכל האמוניה במפרץ חיפה, חשש לדליפה של החומר הרעיל ברדיוס רחב ופגיעה מאסיבית באוכלוסיה. בתום התרגיל אמר המשנה למנכ"ל המשרד, ד"ר יוסי ענבר: "לא קיבלנו את כל המלצותיו של דו"ח שפיר, אבל את רובן כן קיבלנו ואנחנו פועלים על פיהן. הואיל והדברים אינם חדשים ואנחנו, לצערי או לשמחתי, מתורגלים ומנוסים - אני די רגוע".

 

בתגובה לתרחיש שהוצג באותו תרגיל אמרה אז דוברת "חיפה כימיקלים", כי במשך השנים הושקעו במיגון המיכל מיליוני דולרים. "מדובר במיכל האמוניה הממוגן בעולם. מתוך סקר סיכונים שבחן לפני מספר שנים כ-400 מיכלי אמוניה ברחבי העולם עולה כי מיכל האמוניה במפרץ חיפה הוא הממוגן ביותר בעולם".

 

בהכנת הידיעה השתתפו יעל עברי-דראל ואסף שמואלי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
מפרץ חיפה. ארכיון
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים