שתף קטע נבחר

סקר: 76% מתנגדים להפסקת אש בלי שליט

"מדד המלחמה והשלום": הציבור היהודי תומך בפעולה בעזה - ומתנגד לסיומה אם ייפסק הירי והמעברים ייפתחו, או אם שליט לא ישוחרר כחלק מהסכם. אצל הערבים, התמונה הפוכה. נתניהו ולבני צמודים-צמודים במדד האמון

רוב מכריע מהציבור היהודי בישראל מתנגד להפסקת אש בעזה ללא שחרור גלעד שליט. כך עולה מנתוני סקר "מדד המלחמה והשלום" החודשי, שנצבע הפעם כולו בצבעי מלחמת עזה ונערך כשבוע וחצי לאחר תחילת מבצע "עופרת יצוקה". מעבר לתמיכה המכרעת בפעולת צה"ל, ניכר גיבוי ציבורי להמשכה גם אם ינצור חמאס את האש בתנאים מסוימים.

 

לשאלה "אם אפשר יהיה להגיע לחתימה על הסכם לפסקת אש עם חמאס, אבל שחרור גלעד שליט לא יהיה כלול בהסכם - האם לדעתך ישראל צריכה או לא צריכה לחתום על הסכם כזה?",

 השיבו 76.5 אחוזים מהנשאלים בשלילה. 17.5 אחוזים ענו בחיוב.

 

לשאלה האם ישראל צריכה או לא צריכה להפסיק את הפעילות הצבאית ברצועה אם חמאס יהיה מוכן להפסיק את הירי על יישובים בדרום בתמורה לפתיחת המעברים - השיבו 80% בשלילה, כלומר, הרוב סבור שישראל אינה צריכה לעצור את המבצע גם אם החמאס יסכים להצעה מעין זו.

 

לפני הימים האחרונים - שכללו עוד חללים לצה"ל, הרוגים פלסטינים רבים וגם עובדי או"ם - המבצע להיבטיו השונים זכה לתמיכה גורפת של הציבור היהודי בישראל: תומכים או תומכים מאוד במבצע 94 אחוזים מהציבור, 92 אחוזים סבורים שיש בו תועלת ביטחונית לישראל, ורוב ברור, אם כי קטן יותר - 62 אחוזים - סבור כי המבצע תורם לישראל גם מבחינה מדינית.


כניסה קרקעית - הכרחית (צילום: דובר צה"ל)

 

92 אחוזים מצדיקים את התקפות חיל האוויר בעזה למרות הנזק שהן גורמות לתשתיות, והסבל של האוכלוסייה האזרחית ברצועה. גם ההחלטה להכניס כוחות קרקעיים לעזה במסגרת המבצע זוכה בתמיכה רחבה: 70 אחוזים סבורים שזה היה צעד הכרחי.

 

ברק מוביל במדד האמון על פני לבני ונתניהו

בשאלה האם להמשיך את המבצע, קיימת כמעט תמימות דעים בציבור: 90 אחוזים מהנשאלים סברו שיש להמשיך עד שישראל תשיג את מלוא מטרותיה. תמיכה זו מלווה בהערכת הרוב הגדול (70%) כי הסיכויים שהמבצע ישיג את מלוא מטרותיו הם גבוהים או די גבוהים וכי לממשלה יש תוכנית פעולה ברורה באשר להמשך הפעולה בעזה (75%).

 

יש להניח כי התמיכה הרחבה הזו בהמשך הלחימה ניזונה במידה רבה מההערכות החיוביות של הציבור כיום ביחס לכושר הלחימה של צה"ל (93%) ולכושר העמידה הגבוה של היישובים בדרום (87%).

 

על רקע התמיכה הרחבה, אין הפתעה בכך שהמנהיגות הקשורה במבצע זוכה לציוני אמון גבוהים יחסית, אם כי יש הבדל בין האישים השונים. בראש סולם האמון ניצב הרמטכ"ל גבי אשכנזי, עם 85 אחוזי אמון, ככל הנראה משום שצה"ל הוא "מעל" לזירה המפלגתית.


ברק, אתמול באימון בצאלים (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

אחריו ניצבים בצמוד הנשיא שמעון פרס ושר הביטחון אהוד ברק (62%), כשמתחתם - ממש צמודים - שרת החוץ ציפי לבני ויו"ר הליכוד, בנימין נתניהו (53%) לשניהם. בתחתית הסולם נמצא ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הזוכה ב 44 אחוזי אמון בלבד.

 

ולבסוף, הממצאים מהמדגם של אזרחי ישראל הערבים יוצרים תמונה הפוכה לעמדות הציבור היהודי כמעט בכל השאלות. כך, לדוגמא, 85 אחוזים מהערבים מתנגדים למבצע; 93 אחוזים חושבים שישראל צריכה להפסיק אותו על בסיס הסכם שיכלול הפסקת ירי על ידי החמאס בתמורה לפתיחת המעברים; ו-80 אחוזים סבורים שישראל צריכה לחתום על הסכם להפסקת אש גם אם הוא לא יהיה כרוך בשחרור שליט.

 

מדד המלחמה והשלום ממומן על ידי "מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום" ו"תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב. את הראיונות הטלפוניים ביצע מכון ב. י. כהן באוניברסיטת תל-אביב בין 4 ל-6 בינואר, בינואר והם כללו 593 מרואיינים/ות, המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בארץ. טעות הדגימה למדגם היא כ- 4.5%. האחריות האקדמית המשותפת על הפרויקט, כולל ניסוח השאלונים וניתוח הממצאים, היא של פרופ' אפרים יער מאוניברסיטת תל-אביב ופרופ' תמר הרמן מהאוניברסיטה הפתוחה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין מחכים לו
צילום: AP
אש תותחנים לעזה
צילום: רויטרס
בוכים בהלוויית ניתאי שטרן ז"ל
צילום: AP
מומלצים