שתף קטע נבחר

צילום: AFP

רייס על ההימנעות באו"ם: "זו ההחלטה הנכונה"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, תקף את מזכירת המדינה האמריקנית וכינה את החלטתה "מבוישת". רייס לא נשארה חייבת והצדיקה את הימנעותה של ארצות הברית בהצבעה על המבצע בעזה: "איפשרנו למועצת הבטחון להמשיך לדבר"

שעות ספורות אחרי שראש הממשלה אהוד אולמרט תקף הערב (יום ב') את מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, על הימנעותה בהצבעה במועצת הביטחון של האו"ם בנוגע להפסקת הלחימה בעזה מגיעה גם התגובה מארצות הברית. רייס התייחסה בראיון טלוויזיוני להחלטתה ואמרה: "זו היתה ההחלטה הנכונה. אפשרנו למועצת הבטחון להמשיך לדבר על הנושא, אבל אנחנו הפגנו את החששות שלנו".

 

אולמרט תקף את החלטתה של רייס ואמר: "היא נשארה די מבוישת, הצעה שהיא הכינה וארגנה, ובסוף היא לא הצביעה בעד". בראיון לערוץ הכבלים MSNBC, לא נשאלה רייס באופן ישיר על ההתבטאות של אולמרט, אך הדגישה כי "ארצות הברית תומכת בזכות של מדינות להגן על עצמן ולכן היא תומכת בזכותה של ישראל להגן על עצמה. אנחנו תומכים בהפסקת אש יציבה, שלא יירו יותר רקטות על ישראל".

 

על המצב ההומניטרי בעזה, אמרה רייס כי "הנשיא הדגיש את הדאגה שלנו לאזרחים ישראלים ופלסטינים. לחצנו על ישראל בנושא המסדרון ההומניטרי, בנושא מזון וסיוע רפואי. אנחנו מודאגים ממצב האוכלוסיה הפלסטינית. הם במצב נואש. אף אחד לא צריך לחיות בתנאים אלה".

 

"חמאס מחזיק תושבים כבני ערובה"

היא הוסיפה: "דיברתי עם ראש הממשלה ושרת החוץ של ישראל ותוך שעות הוסדר המסדרון ההומניטרי. הישראלים מנסים להגיב. התגובה הטובה ביותר היא שהחמאס יפסיק לירות לעבר ערים ישראליות. ישראל צריכה להגיב לצרכים ההומניטרים, אבל החמאס הוא זה שמחזיק את התושבים כבני ערובה".

 

רייס סירבה לאשר או להכחיש את הפרסום ב"ניו יורק טיימס" לפיו ארצות הברית מנעה מישראל את האפשרות לתקוף את אתרי הגרעין באיראן. "אני לא אגיב על הכנות פנימיות", אמרה.  

 

היא הצדיקה את אסטרטגית הסנקציות הדיפלומטיות כלפי טהרן ואמרה: "איראן משלמת מחיר כלכלי כבד. במוקדם או במאוחר אנשים הגיוניים באיראן יחליטו שזה מחיר גבוה מדי".  

 

רייס התייחסה לדבריו של הנשיא הנבחר ברק אובמה שהבהיר כבר כי ינסה לקיים מגעים ישירים עם איראן. "השאלה אינה מגעים או לא מגעים. השאלה היא האם איראן מוכנה לבצע שינוי אסטרטגי. יש לנו קואליציה בינלאומית ששולחת מסר חזק לאיראן שהיא לא יכולה להמשיך בפיתוח הגרעין ולתמוך בארגוני טרור כחיזבאללה וחמאס".

 

"הצלחנו להשיג קונסנזוס"

רייס הסבירה את המדיניות של הממשל היוצא ואמרה: "הנשיא קבע שמסלול דיפלומטי הוא המתאים. לחץ באמצעות סנקציות שלנו ושל האו"ם ושל האירופים, יהיה מספיק לגרום לאיראן לשנות מסלול. הצלחנו להשיג קונצנזוס של הקהילה הבינלאומית לומר לאיראן לשנות כיוון. ב-2005 לא היה קונצנזוס בינלאומי. עכשיו יש. השגנו הרבה".

 

על המרוץ בין לוח הזמנים הדיפלומטי לבין ההתקדמות האיראנית, אמרה רייס כי "אין דיפלומטיה אידיאלית. יש אופציות קשות. מדיניות אחרת עלולה להביא לתוצאות קשות אחרות".

 

בדבריה התייחסה רייס להשלכות של פתיחת מערכה מול איראן על היחסים עם עיראק. "מדובר בהקשר אזורי. לארצות הברית יש יחסים עם עיראק כבסיס למזרח תיכון אחר. זה צריך להילקח בחשבון", אמרה.

 

"הדיפלומטיה הבינלאומית אינה מהירה, אבל היא יכולה להיות יעילה. האיראנים נתקלים בקשיים כי יש להם בעיות עם המערכת הפיננסית הבינלאומית. ההשפעה על הכלכלה האיראנית מורגשת. אנחנו רואים ביקורת על מהלכי אחמדי-נג'אד, אנחנו שומעים ביקורת פנימית על הבדידוד של איראן ובאביב יהיו בחירות באיראן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מתחרטת. רייס
צילום: AP
התקפה נדירה. אולמרט
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים