שתף קטע נבחר

בדרך לגואנטנמו ישראלי

אין תקדים במשפט הבינלאומי למעצרם של "לוחמים בלתי חוקיים" ללא משפט. אפילו דו"ח וינוגרד הזהיר מכך

כחלק מהיערכות זרועות הביטחון ללחימה ברצועת עזה, לא נפקד חלקה של הפרקליטות הצבאית שהחליטה, כך דווח טרם המלחמה, להקים מנגנון שיפוטי מיוחד שיכריז על אנשי החמאס כפושעי מלחמה, או במינוח המשפטי-צה"לי השגור בפי כל: "לוחמים בלתי חוקיים". עוד דווח כי יש צפי שבמלחמה ייתפסו אלפי אנשים שיוגדרו כלוחמים בלתי חוקיים. קיימת רק בעיה אחת. אין דבר כזה "לוחמים בלתי חוקיים".

 

המבצע בעזה כבר סיפק תמונות של עשרות אם לא מאות שבויים בלתי חוקיים שהובאו למכלאות ענק. ההיסטוריה המשפטית של הלוחמים הבלתי חוקיים בישראל, ראשיתה בצורך שעלה להמשיך להחזיק במוסטפה דיראני והשייח' עובייד כבני ערובה עד להחזרתו של רון ארד. החוק נתפר במיוחד למידותיהם, שכן הבסיס המשפטי הקיים לא איפשר את המשך החזקתם ללא משפט, כבני ערובה, עד לשובו של ארד.

 

מאז עברו החוק והמונח גלגולים רבים: לאחר ההתנתקות מרצועת עזה, הוחלט לנסות ולהחילו על תושבי הרצועה שעצרו השב"כ וצה"ל, ובכך למנוע מהם את מעמד שבויי המלחמה מצד אחד ואת היכולת להתמודד מול ההאשמות נגדם במסגרת ההליך הפלילי, מצד שני. הם הוגדרו בפשטות כלוחמים בלתי חוקיים על ידי הפרקליטות, ושללו מהם זכויות אדם בסיסיות המעוגנות באמנת ז'נבה. זה היה אמור להספיק. בתי המשפט בישראל אישרו את המשך החזקתם במעצר בלתי מוגבל על בסיס משפטי רעוע זה, כחלק מנטייתם הטבעית ליישר קו עם מערכת הביטחון בכל עת שזו שולפת מנדנה את מטבע הלשון החמקמק, "צרכי הביטחון".

 

גם במלחמת לבנון השנייה הוחזקו לבנונים שתפס צה"ל בזמן בלתי מוגבל ומבלי שהיתה תלויה נגדם אשמה זו או אחרת, בהתאם לחוק הדרקוני ולהגדרות השרירותיות של בכירי הפרקליטות. הם הושמו במעצר מיד עם תפיסתם, וזאת תחת להעמידם לדין על מעשיהם אם בוצעו, כפי שמצופה וכפי שנדרש בחלק מהמקרים.

 

כעת נתבשרנו כי הנטייה והרצון חזקים מאי פעם והאישורים המשפטיים כבר ניתנו: השימוש בחוק כליאת הלוחמים הבלתי חוקיים הופך בימים אלו לנחלת הכלל לגבי מאות אנשים.

 

אותם "שבויים" ימצאו עצמם במעמד מיוחד, נטול זכויות; מעמד שהוא בפועל פיקציה משפטית המנוגדת לדין הבינלאומי, ללא זכויות של שבויי מלחמה או של אסירים; מעמד שהפרקליטות הצבאית מנסה ליצוק לתוכו את התוכן המתאים לה, ומנסה להכשיר שרץ שבתי המשפט בבריטניה ובארה"ב, מדינות שנאבקות גם הן בטרור מדי יום ונוטלות חלק ישיר באותה "מלחמה נגד הטרור", סרבו לקבל, וקבעו כי מדובר בנוהל פסול, בלתי חוקתי שמנוגד בעליל להוראות המשפט הבינלאומי. למרות זאת, נדמה שאנו בדרך להקמת גואנטנמו משלנו, דווקא בשבוע בו התבשרנו כי הנשיא הנבחר של ארצות הברית, ברק אובמה, עומד לסגור את מכלאת הענק המקורית

 

בתי המשפט שלנו ימשיכו ככל הנראה ליישר קו עם הדרישות הבלתי נלאות ותאבונם הגובר של צרכי ביטחון, על מנת להשביע את צרכני הביטחון.

 

אמנם, היה זה דווקא בית המשפט העליון אשר פסק כי אין יצור משפטי המכונה "לוחמים בלתי חוקיים", למגינת ליבו של הצבא. בד בבד, אותו בית משפט אישר וממשיך לאשר לגורמי הביטחון לעשות שימוש מאסיבי בחוק שלמעשה מתיר החזקת בני אדם ללא משפט מבלי שקיימת לגביהם כל אשמה, בניגוד מפורש לדין הבינלאומי. בפועל, ובניגוד לרטוריקה של בית המשפט עצמו, הוענקה לפרקליטות החותמת הנכספת ליישום שאיפותיה.

 

רבות דובר לאחרונה על היישום המוצלח של לקחי מלחמת לבנון השנייה, בעקבות דו"ח וינוגרד. אחד מפרקי הדו"ח החבויים עסק במשפט הבינלאומי ובצורך להתאים את דפוסי הלחימה לכללים אלו.  לצד הצורך בהטמעת הנורמות הבינלאומיות בצבא, נקבע כי על ישראל להתמודד עם האתגרים שמציבים לפתחה הסכסוכים הנוכחיים, תוך שמירה על עקרונות המשפט הבינלאומי, ותוך למידה והתייעצות עם מדינות אחרות הנמצאות במצב דומה. בארצות הברית כבר מתחילים להפיק את הלקחים והנזקים של גואנטנמו והשימוש במונח "לוחמים בלתי חוקיים". חבל שדווקא הפרקליטות הצבאית החליטה להתעלם דווקא מהמלצה זו של ועדת ויונוגרד.

 

שלומי זכריה חבר בצוות המשפטי של ארגון זכויות האדם "יש דין"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור יבנה
שלומי זכריה
צילום: ליאור יבנה
מומלצים