שתף קטע נבחר

דיפלומט מערבי: שיקום עזה כמעט בלתי אפשרי

דיפלומטים מערביים מתבוננים בדאגה בהרס הגובר ברצועה: "נראה שנצטרך לשלם על הכל שוב". ברשות הפלסטינית מקווים שכספי השיקום יגיעו לידיהם. השאלה הגדולה: כיצד ישפיע המשבר הכלכלי על היקף התרומות

מתחילים להתכונן ל"יום שאחרי". תחת ערפל הקרב הסמיך, עדיין בלתי אפשרי לקבוע כמה כסף יידרש כדי לשקם את הרצועה, אך לנוכח ההרס הרב, ניתן כבר להעריך כי מדובר בסכום עצום. גורמים במערב שמימנו את הקמתן של חלק ניכר מהתשתיות בעזה מלכתחילה, מתקשים לשמור על קור רוח לנוכח ההפגזות. "אנחנו רותחים", אמר דיפלומט מערבי. "נראה שנצטרך לשלם על הכל שוב". 

 

הדיפלומט, שנאבק במשך חודשים כדי לשכנע את ישראל לאפשר הנחת צינורות ביוב חדשים ברצועה, סבור כי השיקום יהיה משימה כמעט בלתי אפשרית, לנוכח הקשיים שצפויים להערים ישראל וחמאס. בין היתר, נטען, עבודות השיקום לא יתאפשרו כל עוד ישראל אינה מאפשרת יבוא לרצועה של פלדה ובטון - חומרים המשמשים לבניית טילים והקמת מנהרות.

 

בכל זאת, באיחוד האירופי כבר החלו ההכנות לכנס גיוס תרומות לשיקום הרצועה. אבל מארגניו ספקנים לגבי היכולת לגייס כספים רבים, לנוכח המשבר הכלכלי העולמי. כמו בעבר, צפוי שרוב התורמים יתנו את תרומתם בכך שהכסף לא יגיע לידי חמאס, ויעמיד את הארגון בפני החלטה - למחול על כבודו או לוותר על הסיוע. הפעם, טוען גורם אמריקאי, כשהצרכים כה רבים, יתקשו בחמאס לוותר על הסיוע, ויאפשרו להעבירו לרשות.

 

בארה"ב מקווים שהמאמץ הפוסט-מלחמתי לשקם את רצועת עזה מהריסותיה, יעזור לרשות הפלסטינית להחזיר לידיה את השליטה ברצועה, שנשלטת מאז ההפיכה ב-2007 על ידי חמאס.


ההריסות בעיר עזה, היום (צילום: AFP)

 

גורמים בארה"ב ובמדינות נוספות במערב העריכו בימים האחרונים כי המלחמה החלישה את כוחו של חמאס ואת יכולתו להיאחז בשלטון, והדבר יאפשר להפקיד את משימת השיקום בידי נשיא הרשות, מחמוד עבאס (אבו-מאזן).

 

אולם דיפלומט אירופי המעורב במגעים בנושא ביטל את הרעיונות האלה, וטען כי זהו "מתכון לכישלון". לדבריו, בין הגורמים שיכולים להכשיל תוכנית כזו - המשך העימותים הפנים-פלסטיניים, וחוסר הלגיטימיות של אבו-מאזן, שייתפס כמשת"פ של ישראל.


המנצח הגדול במלחמה יהיה זה שיבנה מחדש את עזה (צילום: AFP) 

 

כך או אך, קובע דיפלומט מערבי, "המנצח הגדול במלחמה יהיה זה שיבנה מחדש את עזה". לדברי אותו דיפלומט, בארה"ב למדו לקח ממלחמת לבנון השנייה, שם איחרו להצטרף למאמצי השיקום של לבנון, ואלה התנהלו בהובלת חיזבאללה ובמימון איראני. "חיזבאללה יצא מזה חזק מאי פעם", הוא אומר.

 

לפיכך, בממשל האמריקאי כבר מתחילים לתכנן דרכים לחיזוקו של אבו-מאזן. "איננו רוצים שחמאס ירוויח ממאמצי השיקום, ונשתדל שהכספים המעורבים לא יגיעו לידיו", אומר גורם בממשל בוש. "הכסף והקרדיט צריכים להיות של הגורם הלגיטימי - הרשות הפלסטינית".

 

ישנם אף גורמים בממשל המאמינים כי הציבור ברצועה יאשים את חמאס בנזקי המלחמה, ויחזיר את הרשות לשלטון. אותם גורמים מעריכים גם כי הרס מנהרות ההברחה ממצרים יקשו על חמאס לגייס כסף וחומרי בניין שיאפשרו לו להתמודד מול הרשות על הובלת פרויקט השיקום. ברשות, כבר החל ראש ממשלתו של אבו-מאזן, סלאם פיאד, להכין תוכניות בינוי וליצור קשרים עם תורמים פוטנציאליים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-מאזן. יתחזק?
צילום: רויטרס
סלאם פיאד. החל בהכנות
צילום: AP
ההריסות בעזה, היום
צילום: AFP
מומלצים