שתף קטע נבחר

צילום: AFP

צעדת מחאה ביפו: אלף הרוגים זה לא הרתעה

במקביל לישיבת הקבינט, השתתפו אלפי בני אדם בהפגנה נגד מבצע עופרת יצוקה. מפגין שהגיע מהדרום: "סופגים את הטילים, אבל ההפגזות בעזה רק יגרמו ליותר שנאה"

אלפי בני אדם הפגינו הערב (שבת) נגד המלחמה בדרום וקראו לישראל לעצור את המתקפה וההרג ההמוני בעזה. בין המפגינים שהשתתפו בצעדה ההמונית מתל אביב לכיוון יפו, גם תושבי הדרום, סטודנטים במכללת ספיר, המתנגדים למלחמה. "אלף הרוגים בעזה זו לא פעולת הרתעה", אומר ערן זייתון, תושב קיבוץ גברעם.   


מפגינים ביפו (צילום: עופר עמרם)

 

המפגינים הרבים צעדו מגן צ'ארלס קלור בחוף הים בתל אביב לכיוון יפו, והניפו שלטים וקריאות שונות נגד המבצע בעזה, בהם: "ברפיח ובנתיבות ילדות רוצות לחיות", "ראש הממשלה - העורף לא איתך", "במלחמת הבחירות מנצחים בתי קברות". כמו כן הניפו המפגינים את דגלי ישראל ופלסטין זה לצד זה. בסיומה ערכו המפגינים דקת דומיה, לזכר קורבנות הלחימה בשני הצדדים.

 

בין המפגינים קבוצה של סטודנטים ממכללת ספיר שבדרום, אשר מתגוררים מזה שנים בטווח הרקטות הנורות מעזה. למרות הירי הבלתי פוסק בשנים האחרונות לעבר יישובי הדרום, בהם הם מתגוררים, הם מתנגדים למבצע. "המבצע הזה רק ייצר עוד מחבלים פוטנציאלים והוא לא יעצור את ירי הרקטות", אומר ערן זייתון, תושב גברעם, "הירי נמשך היום, כשצה"ל בעזה, ויימשך גם כשייצא".

 

זייתון, המתגורר מילדותו ביישובי הדרום, חש היטב על בשרו את אימת הרקטות. לדבריו, למרות הירי, אסור היה לישראל לצאת למבצע בעזה. "אני מתנגד להרג חפים מפשע משני הצדדים. מה שישראל עושה זו התנהגות תוקפנית שמביאה להרג של אזרחים. כשאני רואה גופות בטלוויזיה כואב לי - עלינו ועליהם. נעשה בעזה עוול לעם שגם ככה אין לו מה להפסיד ואויב שאין לו מה להפסיד הוא המסוכן ביותר".

 

"ההפגזות יגרמו ליותר שנאה"

שי דשבסקי, תושב קיבוץ ארז שבדרום, מספר כי בכל פעם שנשמע הצבע האדום ואחריו פגיעת רקטת קסאם, מתעורר בו כעס, אולם לדבריו המלחמה איננה הפתרון. "נכון, אני וחבריי סופגים את הטילים, אבל ההפגזות בעזה רק יגרמו ליותר שנאה. דיכאנו במשך שנים את הפלסטינים, והכיבוש והמצור הם שהביאו אותם לתמוך בהתנגדות".

 

לדברי דשבסקי, המלחמה לא תשים קץ לירי מעזה. "המלחמה רק יצרה עוד גזענות בחברה הישראלית ועוד שנאה בצד הפלסטיני. אנחנו בדרום נצטרך לסבול את מה שיקרה אחרי המלחמה - את הכעס והשנאה".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) שהשתתף בהפגנה, סבור כי "כל מה שנעשה היום בנוגע להפסקת האש וכל סיכום עם מצרים או הפלסטינים יכול היה להתקיים ללא שלושה שבועות של הרס, מוות ואסונות משני הצדדים.

אנחנו רואים כאן שמעגל המתנגדים הולך וגדל. רואים את זה בכל הארץ והיום בתל אביב. זו הפגנת ענק שמראה שיותר ויותר ישראלים מבינים שכל יום נוסף של המלחמה הוא מיותר ומעמיק את השנאה".

 

הסופר ניר ברעם, מתח ביקורת על השמאל הישראלי, שלא התנגד למלחמה. "זה כישלון של השמאל הציוני שלא הבין מהרגע הראשון שהמבצע הזה הוא חזרה על טעויות העבר ויש להציב אלטרנטיבה ברורה נגדו. בתוך זה כישלון מנהיגותי של חוסר אומץ לב להגיד בקול ברור את מה שאנשים לא רוצים לשמוע - שזה מבצע חסר תכלית של דם ואש".

 

ברעם, מפעילי "התנועה החדשה-מרצ" וממנסחי מצע המפלגה, מתח ביקורת גם על התנהלות מפלגתו, בשבועות האחרונים. "הכישלון הזה גם הכישלון של מרצ והתנועה החדשה שלא הבינו איזה נזק יגרום המבצע. אנשים שהאמינו במסגרת של התנועה החדשה, שהאמינו שמשם יבוא השינוי, יצטרכו היום לשקול האם זו המסגרת שבה ייעשה השינוי. אני מטיל בזה ספק".

 

שולמית אלוני: "עזה הפכה למחנה מעצר"

מוקדם יותר היום נערך בבית האגודה למען ערביי יפו אירוע שכותרתו "סוכת אבלים נגד הרג אזרחים". בין יתר באי האירוע הייתה גם שרת החינוך לשעבר, שולמית אלוני, שאמרה כי "לנוכח המעשים הקשים שנעשו במלחמה הזאת, צה"ל אינו יותר צבא ההגנה לישראל".

 

לדבריה, "הפכנו את עזה למחנה מעצר ענק שבו מיליון וחצי איש. אין יוצא ואין בא. מי שנמצא במחנה מעצר זכותו להגיב". השרה הוסיפה ואמרה כי צה"ל הוא צבא כיבוש גס, הפועל ללא כל התחשבות במשפחות, בזקנים, בנשים ובטף. "הייתי בין הלוחמים במלחמת העצמאות, חשבנו אז שאנחנו מקימים חברת מופת, אבל ישראל זנחה את ערכיה ואת ערכי מגילת העצמאות", הבהירה.

 

סא"ל (במיל') יואל פיטרברג, ממקימי מערך האפצ'ים בחיל האוויר ומחתומי מכתב הסרבנים, שנכח באירוע, טען כי חלה התדרדרות מוסרית קשה בחיל האוויר. לדבריו, "עד לאינתיפאדה השנייה לא היינו רשאים במהלך סיכול ממקוד לבצע כל פגיעה, אם במרחק 500 מטר נמצאו 'לא מעורבים'. ראינו מכונית שהתקרבה לכפר – הפסקנו משימה. עכשיו משגרים פצצות טון על בית משפחה והטייס לא יודע מי היה בבית".

  

בפתח הבית הוצבה רשימת שמות ההרוגים האזרחיים בלחימה, יהודים וערבים, ובצדה הודלקו על ידי הנאספים נרות זיכרון. האירוע נערך בידי מספר ארגונים משותפים: בית הספר לשלום בנווה שלום, עמותת עו"סים שלום, ופורום המשפחות השכולות.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מאיה לקר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה ביפו.
צילום: עופר עמרם
מפגינים ביפו. "המבצע לא יעצור את הירי"
צילום: עופר עמרם
מומלצים