שתף קטע נבחר

צילום: AFP

אמא בעזה: "פעם עוד חלמתי על עתיד לבתי"

נערה נמלטה לדירה נטושה ונמצאה פצועה מתחת לשמיכה. אמא בורחת מבית לבית, אוחזת בבתה בת השנתיים, נמלטת מההפגזות. עשרות אלפים מצטופפים במקלטים מאולתרים. אין לאן לברוח. 1,205 הרוגים, כמחציתם אזרחים, 230 מהם ילדים. זו המציאות בעזה של "עופרת יצוקה"

המספרים מהצד הפלסטיני מדברים בעד עצמם: 1,205 בני אדם נהרגו, כמחציתם אזרחים, וכ-5,300 נפצעו מתחילת מבצע "עופרת יצוקה". אשה בורחת מביתה שהופגז והתמוטט, ומוצאת מקלט בבית ספר של האו"ם, אך לאחר מכן נאלצת להימלט שוב, הפעם לבית החולים, לאחר שגם בית הספר הותקף. לא רחוק משם, נערה פצועה, שנפגעה מפגז, פוסעת אל תוך דירה שנותרה נטושה, שם היא מתמוטטת. זו המציאות בעזה המופגזת במהלך מבצע "עופרת יצוקה".

 

ברחבי הרצועה סיפורים רבים על כ-200 אלף פלסטינים, שלטענת ארגוני זכויות אדם בעזה נאלצו לעזוב את בתיהם, על-מנת להימלט מאימת ההפגזות הישראליות, שמרעישות את עזה מזה שלושה שבועות, ומהחיילים הלוקחים חלק במבצע הקרקעי, שנועד לחסל את מוקדי חמאס. גם במקרה בו ההפגזות אכן יופסקו, במסגרת כזו או אחרת של הפסקת אש, אלפים עדיין יוותרו ללא קורת גג.

 

הבעיה היא שאין מקום בטוח אליו אפשר לברוח בעזה - פיסת אדמה לא גדולה במיוחד, באורך של 40 קילומטרים וברוחב של עשרה. "לאן נלך?" תהתה נבילה קילני, אוחזת בבתה התינוקת בחצר בית החולים "כמאל אדוואן". קילני הגיעה לבית החולים לאחר שנמלטה מבית ספר של האו"ם, שספג אש עזה בעודו מספק מקלט למאות בני אדם.

 

יציאה מעזה אינה אפשרית. הן מצרים והן ישראל לא מאפשרות לפלסטינים תושבי הרצועה להיכנס לתחומיהן, מלבד במקרים יוצאי דופן. "ילדים חפים משפע, נשים וגברים חפים מפשע, נהרגים פה בכל שעה. מה האנשים האומללים האלה אמורים לעשות? לאן הם ילכו עכשיו?" אמר ג'ון גינג, בכיר באו"ם השוהה בעזה.


פגז שנורה על עזה. ישראל מזהירה - ויורה  (צילום: AFP)

 

בינתיים משתוללת הלחימה ברחובות, בין הבתים ובתי הספר, בבניינים העמוסים בהם מתגוררים 1.4 מיליון אזרחי עזה. מעגל הדמים הוא בלתי-אפשרי: מחבלי חמאס משתמשים לעתים קרובות במבני בתי הספר ובתי החולים, ויורים מתחומם רקטות לעבר שטחי ישראל ואש לעבר החיילים. הכוחות הישראלים מגיבים במתקפות מהאוויר, וירי טנקים ותותחים. חיילי צה"ל מכוונים גם אל בתים, מבנים ציבוריים ותחנות משטרה, בהם מתאספים המחבלים. מפעולות אלה נהרגים לעתים קרובות גם אזרחים.

 

חמאס לא הגיב לטענות לפיהן הוא עושה שימוש באזרחים כמגנים אנושיים. ישראל, מצדה, נוהגת להזהיר את תושבי הבניינים מהם פועלים אנשי חמאס בטרם תפקיד. זאת, באמצעות הודעות טלפון מוקלטות וכרוזים שמושלכים מהאוויר. בנוסף, הטייסים נוהגים להפיל פגזים ריקים על גגות הבניינים, על-מנת להזהיר את האזרחים.


אש ולהבות במתחם אונר"א בעזה (צילום: AFP) 

 

אך למרות הזהירות, יותר מ-1,200 פלסטינים נהרגו במהלך המבצע. מהצד הישראלי ישנם 13 הרוגים, בהם שלושה אזרחים. לשם השוואה, במהלך מלחמת לבנון השנייה, מעל למיליון לבנונים נמלטו מאזור הקרבות, וכ-1,000 נהרגו.

 

המרכז הפלסטיני לזכויות אדם דיווח שכמעט 698 אזרחים נהרגו במהלך פעולת צה"ל בעזה. לטענת המרכז, מדובר ב-65 אחוזים ממספר ההרוגים הכולל. על-פי הדיווח, בהרוגים 230 ילדים, 76 נשים, שבעה אנשי כוחות ההצלה, שלושה עיתונאים ושני עובדים של האו"ם. 380 הרוגים נוספים הם גברים, שלטענת המרכז לא היו מעורבים בלחימה.

 

לטענת האו"ם, 45 אלף עזתים מצטופפים כעת ב-49 בתי ספר של אונר"א, שהוסבו למקלטים. מרכז "מזן" לזכויות אדם, היושב בעזה, טוען כי 150 אלף פלסטינים ברחו לבתיהם של חברים וקרובי משפחה.

 

כך למשל סיפורה של אמירה קורים בת ה-14, שדידתה פצועה אל דירה נטושה של כתב עיתונות, לאחר שאביה, אחיה ואחותה נהרגו באחת המתקפות. היא נמצאה ימים ספורים לאחר מכן, מתחבאת תחת שמיכה. "נשארתי עם אבא, והם שיגרו עוד רקטה ליד, ונפצעתי", אמרה ממיטתה בבית החולים.

 

קילני ובתה בת השנתיים נמצאות אף הן באותו בית חולים. "פעם חלמתי על עתיד לילדה", אמרה. "אבל איזה עתיד הולך להיות עכשיו?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות בעזה
צילום: AP
אחד מבתי הספר שהופגזו
צילום: AFP
מומלצים