שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

מובארק בפסגה בשארם: להסיר את המצור מעזה

מנהיגי מדינות ערב ואירופה באו לפסגה בסיני, בניסיון להפוך את הפסקת האש השברירית ליציבה. המארח מובארק הודה לתמיכה הבינלאומית בתוכניתו, וביקש להבטיח את נסיגת ישראל מהרצועה. סרקוזי: נסייע בכל דרך למנוע הברחות נשק

גיבוי בין לאומי נרחב להפסקת האש. מנהיגי מדינות ערב ואירופה התאספו בצהריים (יום א') בשארם א-שייח כדי להביע תמיכה במאמציה של מצרים להפוך את הפסקת האש השברירית בעזה להסכם יציב שיאפשר נסיגה ישראלית מהרצועה. בנוגע לפתרון המשבר הקשה ברצועה, סוכם על "פסגה הומניטרית" שתארח מצרים בעוד כמה ימים.

 

מנהיגי בריטניה, צ'כיה, מצרים, צרפת, גרמניה, ירדן, ספרד וטורקיה - וכן מזכ"ל האו"ם באן קי-מון - נפגשו בצהריים בעיר הקיט המצרית בסיני, כדי לתאם מדיניות משותפת בסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לאחר שלושה שבועות של לחימה בתוך רצועת עזה ומסביב לה. ישראל לא הוזמנה לפסגה.

 

מארגן הכינוס, נשיא מצרים חוסני מובארק, אמר כי בפסגה מוצגת "התמיכה הבינלאומית לתוכנית המצרית ליצירת שקט ברצועת עזה, לאורך זמן", והביע תקווה להמשך תמיכת מדינות המערב.  

 

בדברי הסיכום לפגישה סימן מובארק את המטרות - וכיוון גבוה: "יש לגבש את הפסקת האש ובשלב הבא - להבטיח את נסיגת הכוחות הישראלים מרצועת עזה, לחזור לרגיעה, לפתוח את מעברי הגבול ולהסיר את המצור. אני מקווה ש-2009 תהיה השנה בה יסתיימו כל הסכסוכים".

 

ר"מ בריטניה: לגייס מיד עזרה הומניטרית

נושא הברחות הנשק לחמאס נותר הבעייתי ביותר. מדינות המערב הבטיחו לסייע, וארצות הברית חתמה הסכם ערבויות עם ישראל בנושא, אך מצרים הדגישה שלא תסכים להצבת כוח בינלאומי בשטחה. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אמר: "התחייבנו לסייע לישראל ולמצרים בכל הדרכים הטכניות, צבאיות, ימיות ודיפלומטיות הנחוצות כדי למנוע הברחות נשק".


קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל (צילום: רויטרס)

 

בעודו מכיר בקשיים שבדרך, הביע סרקוזי רצון להאיץ את המאמצים בדרך ליעד הסופי - הקמת מדינה פלסטינית. "לדעתנו, זו תחילת המסע", אמר. "עלינו להמשיך ולהגביר את המאמצים להשיג הסדר, שיהיה מבוסס על שתי מדינות זו לצד זו, מדינה פלסטינית ומדינת ישראל, לה יש את הזכות להגן על עצמה".

 

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר גם הוא בכינוס כי "הפסקת האש השבירה הזו צריכה להיות מלווה בהפסקת ירי הטילים ובתקווה להתחלת מו"מ רציני עד להסכם סופי".

 

בראון הודה למובארק על יוזמתו ומה שכינה "מנהיגותו המופלאה" - והתייחס למשימה שבה יש לטפל כעת: "צריך להתייחס לטרגדיה ההומניטרית הזו לא רק באהדה, אלא בגיוס מיידי של עזרה. זו הסיבה שהיום אנו נעזור לילדים עם טראומה, לבנות מחדש את הבניינים שנהרסו, אנו נעזור לנטרל פצצות שלא התפוצצו באזור כדי שהאנשים לא יפגעו".

 

הוא סיכם את דבריו בהבעת אמונה שמנהיגי האזור "יוכלו גם הם לראות שביל לשלום".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הדגיש: "יש לי אחריות רחבה לטפל בכל הסבל של האנשים". הוא אף קבע את לוח הזמנים: "אשגר משלחת שתעריך את הצרכים ההומניטריים. בתוך 10 ימים נוכל לקבל הערכה של הצרכים, ובתוך שלושה שבועות נוכל להציג דו"ח של הדרוש להתאוששות ראשונית". 

 

חמאס הצטרף להפסקת האש הישראלית

ישראל הכריזה אמש על הפסקת אש חד צדדית ובצהריים השיב חמאס בהכרזה משלו, על הפסקת אש בת שבוע, שבמהלכה דרש מצה"ל לסגת מתוך הרצועה. עם זאת, הפעולות הצבאיות משני עברי המתרס נמשכו - והוכיחו את שבריריותה של הפסקת האש, ושני הצדדים חלוקים בדעותיהם לגבי ההמשך.

 

"התבצעו הפרות של הפסקת האש. עתה המטרה היא להפוך את הפסקת האש לעמידה וארוכת-טווח", אמר דובר משרד החוץ המצרים חוסאם זאכי לרשת הטלוויזיה הפאן-ערבית "אל ערבייה", עוד טרם הכינוס. השגריר הפלסטיני למצרים, נביל עמר, אמר כי הסוגיה הבוערת ביותר עתה היא נסיגת כוחות צה"ל מתוך הרצועה, וכי חייבים להפעיל לחץ על ישראל לסגת לאלתר.

 

כמה מהמשתתפים בכינוס - בהם בריטניה צרפת וגרמניה - הציעו לשגר ספינות קרב למזרח התיכון כדי למנוע מחמאס לקבל משלוח נשק דרך הים.

דיפלומט אירופי אחד ציין כי ההצעה היא חריגה מהמדיניות האירופית המקובלת, שעד כה נמנעה מלסייע צבאית לאף אחד מהצדדים בסכסוך.

 

ראש ממשלת בריטניה אמר לעיתונאים בדרכו לשארם כי הצי הבריטי יוכל לסייר בים האדום ובמפרץ עדן כדי למנוע הברחות נשק. עם זאת, הוא הבהיר כי ראשית יתמקד בסוגייה ההומניטרית. "העדיפות הראשונה שלנו היא להעביר מזון וציוד רפואי לאלה הזקוקים לו נואשות. ישראל חייבת לאפשר גישה מלאה לעובדי סיוע הומניטריים ולהכניס פנימה ציוד. חייבים גם להפסיק את הבידוד הכלכלי של עזה, באמצעות פתיחה מחדש של המעברים".


פורסם לראשונה 18/01/2009 15:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק, עמרו מוסא וסרקוזי
צילום: AP
בראון בפסגה. דאגה הומניטרית
צילום: AP
ההכנות לפסגה, היום
צילום: רויטרס
מומלצים