שתף קטע נבחר

קו-אנזים Q10: התוסף המופלא שמונע מחלות

מחקרים מצאו קשר הדוק בין אי ספיקת לב לחוסר בקו-אנזים Q10. פרופ’ פרנקלין רוזנפלדט, מנתח לב בכיר שהתארח בארץ, מסביר על תוסף התזונה שטוב לא רק ללב

רוב האנשים לא ממש יודעים מדוע תוסף התזונה קו־אנזים Q10 כה חשוב ומה בדיוק הוא עושה, וחלק גדול מהרופאים גם יפטרו אותם ב”אה, לא מועיל־לא מזיק”. ובכן, יש לפחות שתי סיבות טובות מדוע הוא כה חשוב: ראשית, חומר זה, הקרוי גם יוּבִּיקְוִוינוֹן – שם הלקוח מהמילה הלטינית Ubiquitas (נמצא בכל מקום) – פעיל בכל תא מתאי גופנו. הוא משמש בתפקיד מפתח בהפקת אנרגיה בתאים, תהליך המתרחש במיטוכונדריה, ”תחנת הכוח” של התא. נוסף על כך, פועל קו־אנזים Q10 כנוגד חמצון רב־עוצמה, שיכול לחסל רדיקלים חופשיים עוד לפני שהם גורמים לנזק, באמצעות הגנה על ה־DNA ועל דופנות התאים, וכן על מערכות אנזימתיות שונות הקשורות בחילוף החומרים בגוף.

 

בשל חשיבותו הרבה בגופנו נחקרה יעילות הטיפול ב־Q10 בהקשר לשורה ארוכה של מחלות, בהן מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות חניכיים ומיסב השן, סוכרת, הפרעות נוירולוגיות ואפילו הזדקנות. אבל אין ספק שמרבית תשומת הלב המחקרית מתייחסת למחלות הלב וכלי הדם. ובנושא זה התמקדה הרצאתו של פרופ’ פרנקלין רוזנפלדט, מנתח לב אוסטרלי בעל שם עולמי, החוקר זה שנים את יעילותו של ה־Q10, בוועידה שערכה לאחרונה חברת סולגאר, באוניברסיטת בר אילן.

 

קו־אנזים Q10 ומחלות לב

מאחר ששריר הלב צורך כמות גדולה של אנרגיה, הריכוז הגבוה ביותר של Q10 נמצא בתאיו. מחקרים מצביעים על קשר הדוק בין מצבים של אי ספיקת לב ובין מחסור בו. יש הטוענים שמחסור זה הוא הגורם הראשוני לכמה בעיות תפקודיות של שריר הלב, ואילו אחרים מציעים שתפקידו בהתפתחותן משני. כמו כן, מחקרים רבים הראו תוצאות חיוביות בשימוש בתוסף זה בחולים באי ספיקת לב. הממצאים הראו שיפור הדרגתי ומשמעותי בתפקוד הלב ובתסמינים, בהם עייפות, כאבים בחזה ודופק בלתי סדיר. נמצא גם שנטילת תוסף Q10 יכולה לסייע בוויסות לחץ

 הדם ובהפחתתו בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, ובפרט בחולים סוכרתיים הסובלים מלחץ חמצוני שלו תפקיד קריטי בהתפתחות המחלה וסיבוכיה.

 

פרופ’ רוזנפלדט פיתח מערכות טיפוליות לחולי לב כרוניים ולחולים העומדים בפני ניתוח לב פתוח וחקר את יעילות הטיפול ב־Q10 בקרב חולים אלה. ”חלק גדול מהחולים שעוברים ניתוחי לב הם מבוגרים בגיל 70־80”, הוא אומר, ”וההחלמה מהניתוח אצלם איננה טובה. במחקר שערכנו ביחידה לחקר ניתוחי לב, בשנת 2005, מצאנו שמתן של 300 מ”ג קו־אנזים Q10 ליום, שבועיים לפני ניתוח מעקפים או החלפת מסתם, הביא לעלייה ניכרת ברמות ה־Q10 במיטוכונדריות, לשיפור במדדים של התכווצות תאי שריר הלב ובהחלמת החולים לאחר הניתוח. במחקר נוסף”, מוסיף פרופ’ רוזנפלדט, ”נתנו לחולים שילוב של תוספים, בהם Q10, אומגה 3, חומצה אלפא ליפואית, סלניום ומגנזיום, והתוצאות היו דומות, עם שיפור בהחלמת החולים. כיום אנו נותנים Q10 במשך שישה חודשים לכל החולים שעוברים ניתוח לב, ובהמשך נשווה את תוצאות מהלך ההחלמה שלהם לאלה של תקופות קודמות, שבהן החולים לא קיבלו את התוסף”.

 

סטטינים ומחסור בקו־אנזים Q10

אחד הנושאים העיקריים שנבדקו במחקרים היה הקשר בין קו־אנזים Q10 לתרופות ממשפחת הסטטינים, המהוות את הטיפול הנפוץ ביותר כיום לטיפול בעודף כולסטרול. הסטטינים פועלים להורדת רמות הכולסטרול בכך שהם מעכבים את פעילותו של האנזים CoA reductase־HMG בכבד, הדרוש לייצור הכולסטרול בכבד. אלא שאליה וקוץ בה – מכיוון שלאנזים זה יש תפקיד מפתח בסינתזה של Q10, הרי שעיכובו מוריד גם את רמות הקו־אנזים בדם.

 

אף שעובדה זו ידועה היטב, השאלה שעליה עדיין חלוקים הרופאים, היא אם הפחתת רמות ה־Q10 גורמת לתופעות לוואי או לסיכונים? פרופ’ רוזנפלדט: ”עצם העובדה שהסטטינים גורמים להורדת רמות ה־Q10 בדם, אין פירושה בהכרח שהם מורידים גם את הרמות ברקמות השריר”, הוא מסביר. ”כדי לבדוק אם יש ירידה ברקמות השריר, יש צורך לבצע ביופסיה של השריר. הבעיה היא שלא פשוט לבדוק זאת בבני אדם, ולכן אין לנו הרבה מידע. עם זאת, מחקרים שנערכו בחיות מצביעים על כך שסטטינים המסיסים בשומן, כגון סימבסטין וליפיטור, מורידים את רמות הקו־אנזים בשריר הלב. האם יש להורדה זו השפעה? ובכן, ראשית ידוע שאנשים רבים הנוטלים סטטינים סובלים מכאבים בשרירים. שנית, מחקרים שבהם

 נערכו בדיקות אקו־קרדיוגרפיה לאנשים הנוטלים סטטינים שלא סבלו ממחלות לב, מצביעים על דיכוי של תפקוד הלב. שלישית, נמצא שאצל אנשים הנוטלים סטטינים יש עלייה ברמות האנזימים בכבד, מה שמצביע על נזק ורעילות לכבד. כלומר, נראה שקיימת פגיעה בשלושה איברים”.

 

אבל גם הממצאים האלה עדיין אינם מספיקים כדי להשיב על השאלה, שכן מתברר שלא כל מי שנוטל סטטינים סובל מבעיות אלה. אם כך, האם בעיות אלה קשורות לרמות הקו־אנזים Q10? ”כדי לנסות להשיב על השאלה”, מסביר פרופ’ רוזנפלדט, ”נערכו כמה מחקרים שבהם קיבלו אנשים שנטלו סטטינים וסבלו מכאבי שרירים תוסף Q10. באחד מהם נמצאה הפחתה ברמות הכאב ברמות של 80%. לעומת זאת, מחקר אחר שנערך בניו זילנד, לא מצא שום השפעה. כדאי לציין, שבעוד שבמחקר הראשון המשתתפים סבלו בתחילת המחקר מכאבי שרירים חמורים, הרי במחקר בניו זילנד המשתתפים סבלו רק מכאבים קלים, כך שייתכן מאוד שזו הייתה הסיבה לחוסר ההשפעה שנמצאה. מעבר למחקרים, יש הוכחות אנקדוטליות רבות לכך שאנשים הסובלים מכאבי שרירים עקב נטילת סטטינים, ונוטלים Q10, מדווחים על הפחתה ניכרת ברמות הכאב".

 

במחקר אחר, שבחן את נושא הרעילות של הסטטינים לכבד, החדירו חוקרים סטטינים לתרבית של תאי כבד. התוצאה הייתה שרבים מהתאים מתו. לאחר מכן החדירו החוקרים לתרבית Q10 ולמרבה הפלא תהליך התמותה של התאים נפסק. ”ממצאים אלה מצביעים על כך שהסטטינים אכן גורמים לרעילות בכבד, ושגם בעיה זו יכולה להיבלם על־ידי קו־אנזים Q10.


מקורות מן החי

קו־אנזים Q10 מצוי בעיקר בדגים ובבשר. מקורותיו העיקריים הם:

» סרדינים ומקרלים טריים

» בשר בקר (לב וכבד)

» כבש

» ביצים

 

מקורות מן הצומח

גם מזונות צמחיים מכילים Q10, אם כי בכמות נמוכה יחסית. מזונות אלה חייבים להיות טריים ולא מעובדים, שכן חלק ניכר מהקו־אנזים Q10 נהרס בתהליכי העיבוד, השימור, ההקפאה והאחסון. מקורותיו העיקריים הם:

» תרד

» ברוקולי

» בוטנים

» דגנים מלאים 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקור מצוין לקו-אנזים Q10. ביצה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים