שתף קטע נבחר

ההאטה מחריפה: המדד המשולב ירד ב-1%

הירידה בדצמבר, כפי שמשתקף בנתוני בנק ישראל, ממשיכה את המגמה של החודשים האחרונים. היצור התעשייתי והפדיון במסחר ושירותים והייבוא וייצוא הסחורות והשירותים - ירדו

מגמת ההאטה במשק ממשיכה - ביתר שאת: המדד המשולב למצב המשק בחודש דצמבר ירד ב-1%. הירידה החדה במדד החודש המצטרפת למגמה השלילית בחודשים האחרונים, מצביעה על החרפת ההאטה במשק ברבעון האחרון של 2008. ההאטה ניכרת בנתוני המאקרו של המשק עוד משלהי הרבעון השני אשתקד.  

 

מבנק ישראל נמסר שהן מדדי היצור התעשייתי והפדיון במסחר ושירותים והן מדדי יבוא ויצוא הסחורות והשירותים - ולמעשה כל רכיבי המדד - ירדו בחודש שעבר.

בשורות האיוב מגיעות גם מחודשים עברו: מדדי ספטמבר-נובמבר עודכנו כלפי מטה, בין השאר בעקבות עדכון משמעותי שביצעה הלמ"ס במדד היצור התעשייתי ובמדד היצוא הסחורות, כן במגמות של מדדי הפדיון והיצור התעשייתי בחודשים אלו.

 

היכן "נפלנו"?

מנתוני בנק ישראל עולה כי מדד הייצור התעשייתי ירד בנובמבר בשיעור של 0.7%. זאת, לאחר עליה של 0.3% בחודש אוקטובר. מדד הפדיון של המסחר והשירותים ירד בנובמבר בשיעור של 0.4%, בהמשך לירידה בו של 2.3% באוקטובר. מדד יצוא השירותים ירד בדצמבר בשיעור חד של 13% לאחר עליה בו של 8.2% בנובמבר. במדד יצוא הסחורות נרשמה ירידה של 7.1% בדצמבר לאחר עליה של 1.8%בנובמבר. מדד הייבוא ירד בדצמבר בשיעור חד של 19.3%, לאחר עליה של 1.7% בנובמבר.

 

נתוני המדד המשולב לחודש דצמבר אינם משכללי את נתוני הפדיון ונתוני הייצור התעשייתי של דצמבר, אלא על אומדן המתבסס על נתוני החודשים הקודמים לו ועל המגמה הנגזרת מהם. זאת משום שנתונים אלו עדיין לא נמסרו על ידי הלמ"ס. זאת אף הסיבה לתיקונים המתבצעים מעת לעת בנתוני חודשים עברו.

 

מדד מלניק

מדד מלניק למצב המשק ירד ב-1.2% בחודש דצמבר 2008. לדברי פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה: "מתחיל להיווצר חשש לכניסת המשק למיתון." 

 

מדד מלניק למצב המשק עלה בשנת 2008 ב-4.8% בממוצע, לאחר עליות של 5.9% ו-7.3% ב-2007 ו-2006 בהתאמה. במהלך שנת 2008 הגיע לסיומו פרק הצמיחה המהיר שאפיין את כלכלת ישראל והחל ברביע השלישי של שנת 2003; למעשה מחודש מאי 2008 המשק הפסיק לצמוח והחל מחזור עסקים חדש של פעילות ממותנת. התפתחות זו מבטאת את השפעת המשבר הכלכלי העולמי על המשק הישראלי ובעיקר את ירידת הביקושים העולמיים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מפוטרים - פחות ייצור. לשכת התעסוקה
צילום: ירון ברנר
מומלצים