שתף קטע נבחר

כאב הראש של אובמה: כלכלה במשבר ועולם בוער

אחרי שהסתיימו חגיגות ההשבעה, אובמה מקבל לידיו מדינה השרויה במיתון הקשה ביותר זה 80 שנה, אבטלה מאמירה, ומשבר כלכלי שהולך ומתרחב לתחום האשראי ומוצרי הצריכה. אבל גם העולם לא יכול לחכות: מהמזרח התיכון, דרך איראן ופקיסטן ועד רוסיה וסין - כולם תובעים את התייחסותו של הנשיא החדש

במזג אוויר קפוא ועם תחזית כלכלית ומדינית קודרת לא פחות, הושבע הערב (יום ג') ברק אובמה לנשיא ה-44 של ארצות-הברית. הציבור האמריקני מתלהב מהנשיא החדש, הזוכה לתמיכה מדהימה של 80 אחוזים מהציבור. הוא עתה יותר פופולרי מאשר לאחר בחירתו לנשיאות ב-4 בנובמבר. דמוקרטים לצד רפובליקנים, כולם שמים מבטחם באובמה, ומשוכנעים שצפוי לאמריקה עתיד ורוד תחת הנהגתו של האיש המיוחד הזה. 

 

השבעת הנשיא ה-44 של ארה"ב:

 

אבל ברק אובמה יודע, למרות מראית עין של קור הרוח שהוא מפגין, שהוא אינו הקוסם הודיני. הציפיות של האמריקנים מרקיעות שחקים - ואובמה מנסה להורידם לקרקע המציאות. בנאומו היום - וגם בדברים שנשא בקונצרט החגיגי שנערך שלשום, לעיני חצי מיליון איש נלהבים, ניסה אובמה נואשות להנמיך ציפיות.

 

"מעט דורות בהיסטוריה שלנו נתבקשו להתמודד עם אתגרים רציניים כל כך כמו אלה שבהם אנחנו נתקלים היום", שפך אובמה מים צוננים על ההמונים. "האומה שלנו במלחמה. הכלכלה שלנו במשבר, מיליוני אמריקנים מאבדים את מקומות העבודה שלהם ואת בתיהם", ביקש הנשיא להזכיר.


אובמה ובוש יוצאים מהבית הלבן בדרכם לטקס ההשבעה (צילום: AP)

 

ולמי שעדין לא הבין, הבהיר אובמה ש"אני לא אעמיד פנים שהתמודדות עם אחת הבעיות הללו תהיה קלה. זה יקח יותר מחודש, או שנה - וקרוב לוודאי שזה אף יקח שנים. לאורך הדרך יהיו אכזבות והתחלות מוטעות, ימי מבחן לנחישות שלנו כאומה".

 

בלי הכלכלה אין לאמריקה מה למכור

לא רק אמריקה מחכה לאובמה - כלשונו של סולן להקת יו-2 בונו בקונצרט שלשום - גם אירלנד ואירופה ישראל והפלסטינים. אבל עזבו אתכם מעזה, טהרן, קאבול או איסלמבאד. בלי כלכלה אמריקנית - אין לארה"ב מה למכור. אובמה קיבל לידיו מדינה שנקלעה למיתון הקשה ביותר מאז שנות השלושים של המאה שעברה. לא צריך להיות מומחה גדול בכלכלה כדי להבין שמדינה שלמעגל המובטלים שלה מצטרפים מדי חודש חצי מיליון איש נוספים, שרויה בצרות צרורות. כרגע שיעור המובטלים עומד על יותר מ-7 אחוזים, אבל התחזית היא ל-9 אחוזים ויותר.

 

אחת התחזיות מנבאת שיעור אבטלה דו ספרתי, שפירושו 30 מיליון מובטלים במדינה של 300 מיליון. וזה משפיע כמובן לא רק על מי אין לו פרנסה, אלא על משבר במוצרי הצריכה. מאז החל המשבר נסגרו כמאה רשתות וחנויות מובילות. האחרונה בתור היא רשת האלקטרוניקה השנייה בגודלה בארה"ב, "סירקט סיטי".

 

אם עד עכשיו נקלעו למשבר ענף המשכנתאות, הבנקים ותעשיית הרכב, המשבר שבפתח הוא בענף כרטיסי האשראי, שהוא הבסיס לכל פעילות כלכלית בארה"ב. הפתרון של אובמה הוא יצירת מקומות עבודה במגזר הציבורי, על ידי תוכנית שאפתנית לשיקום התשתיות של ארה"ב - כבישים, גשרים, מוסדות חינוך וכדומה, שלא טופלו עשרות שנים. זו השקעה טובה לעתיד, ואובמה גורס כי היא תיצור 2.5 מיליון מקומות עבודה.

 

 

אתגר בכל יבשת

אבל לאובמה יש בעיה נוספת: העולם לא יכול לשבת בשקט ולהמתין עד שארה"ב תפתור את הבעיות הכלכליות שלה. ישראל אמנם סיימה את המלחמה בעזה לפני ההשבעה, אבל הבעיה הישראלית-פלסטינית אינה יורדת מסדר היום.

 

למרות מה שאנחנו חושבים, אנחנו לא הבעיה הגדולה ביותר של ארה"ב. איראן אינה עוצרת - לא את תוכניתה הגרעינית ולא את התמיכה בארגוני הטרור החיזבאללה והחמאס. פקיסטן גרעינית שרויה במתח עם הודו על רקע פיגועי מומבאי ובשטחה פועלים לוחמי טליבאן ואל-קאעידה המכים באפגניסטן, שעומדת לרשת את עיראק כמוקד של לחימה. גם סעודיה הופכת למעוז של איסלאם וואהבי קיצוני.

 

בפני ממשל אובמה ניצבים גם אתגרים נוספים - שיפור מערכת היחסים עם רוסיה וסין, פירוקה הגרעיני של צפון קוריאה, שלא לדבר על אתגרי מניעת הרעב והמגיפות באפריקה ואי היציבות הפוליטית ביבשת השחורה, וכן הרדיקליזם באמריקה הלטינית שאותו מלבים צ'אבס ודומיו בחצר האחורית של ארה"ב.

 

השיערות כבר החלו להלבין

אובמה לא ייחכה אפילו יום אחד. מחר (ד') הוא עתיד לקיים שתי ישיבות ראשונות – אחת עם הצוות הכלכלי שלו והשנייה עם הצוות לבטחון לאומי. הפעולות הראשונות שלו היום ומחר יהיו לזמן את ראש המטות המשולבים ולבקש ממנו להציג בפניו תוכנית אמינה לפינוי מרבית החיילים האמריקנים מעיראק - שחלקם יועתקו לאפגניסטן. הוא יבצע אקט פומבי של סגירת מתקן הכליאה השנוי במחלוקת במפרץ גואנטנמו והפסקת העינויים בחקירה, כאיתות לעולם על חזרת אמריקה לתפקיד של

מנהיגה מוסרית. אין ספק שבקרוב מאוד נשמע ממנו הצהרות ומינויים הקשורים גם למזרח התיכון.

  

ביל קלינטון נכנס לבית הלבן צעיר - ויצא ממנו זקן בעידן של שגשוג ושלום (או אם תרצו של התעלמות מאל-קאעידה). ג'ורג' וו' בוש נכנס צעיר - ויצא זקן כשהוא מותיר אחריו כלכלה מקרטעת ושתי מלחמות. ברק אובמה יודע שעל התפקיד הזה משלמים בבריאות. מי שעוקב אחריו כבר גילה שעוד בטרם נכנס לבית הלבן כבר החל שיער לבן לבצבץ על קרקפתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים