שתף קטע נבחר

נעצר קצין מילואים שסירב לצאת למבצע בעזה

קצין מילואים בהנדסה קרבית סירב להשתתף במבצע "עופרת יצוקה" והוכרז כנפקד. לפני שנעצר אמר ל-ynet: "ישראל מפציצה את אחד האזורים הצפופים בעולם והורגת נשים וילדים בלי לאפשר לפנות אותם". בצה"ל אומרים כי ננקטת יד קשה נגד המשתמטים

נעם ליבנה, קצין מילואים בהנדסה קרבית בדרגת סגן, נעצר אמש (יום ב'), לאחר שסירב להשתתף במבצע "עופרת יצוקה". ליבנה הועבר לחקירת המשטרה הצבאית. לפני מעצרו, פרסם ליבנה מאמר ב-ynet, שבו הסביר מדוע סירב.

 

לפני שנעצר, סיפר ליבנה ל-ynet שסירב גם לפני כשמונה שנים לשרת בשכם: "קיבלתי צו 8 ביום שבת לפני שבועיים. הגעתי ביום ראשון בבוקר ואמרתי למפקד הפלוגה שאני מסרב מטעמי מצפון ומוסר.

הבהרתי לו שזה לא חדש, שסירבתי בעבר וישבתי בכלא. הגעתי כדי להדגיש שאני לא בורח, אני לא מוציא גימלים ותצטרכו להחליט מה לעשות איתי. בסוף היום הלכתי ואמרתי שיקראו לי מתי שהם ירצו. אתמול התקשרו אלי ואמרו לי שאני נפקד. אמרתי שאני עדיין עומד בהצהרה שלי".

 

על סירובו להשתתף במבצע, סיפר ליבנה: "אני שואל אם ישראל מיצתה את כל האפשרויות האחרות לפני שהיא משתמש באלימות? התשובה היא לא. ישראל מפציצה את אחד האזורים הצפופים בעולם והורגת נשים וילדים בלי לאפשר לפנות אותם. אני שומע דיווחים על תינוקות שגוססים בידי אמותיהם המתות. חולים שלא מקבלים טיפול. אנשים שחיים ללא אספקה בסיסית. זה אסון הומניטרי".

 

ליבנה טען כי הצבא בוחר פחות ופחות להתמודד עם הסרבנים. "רוב האנשים שפנו ל'אומץ לסרב' הועברו ליחידות לא לוחמות, 'החליקו' את זה כדי לטעון שאין סרבנות". בארגון "אומץ לסרב" הופתעו ממעצרו של ליבנה, שכן צעדים שכאלה ננקטים לעתים רחוקות.

 

במקום להתעמת - הסרבנים מועברים לתפקידים אחרים

משיחות עם אנשי מילואים, שסירבו להשתתף במבצע ברצועת עזה מטעמי מצפון, נראה שהצבא בחר בדרך אחרת כדי להתמודד איתם. כאשר נשפט הסרבן הראשון, איש חימוש המשרת בהנדסה הקרבית, מיהרו בצה"ל להכחיש כל קשר בינו לבין סרבנות. לאחר כמה ימים הודו בדובר צה"ל כי טעו והאיש אכן סירב. והוא לא היחיד.

 

"קיבלתי צו 8 במוצאי שבת לפני שבועיים", סיפר סמ"ר (מיל') יצחק בן מוחה, לשעבר לוחם מילואים בחטיבת הצנחנים, שכתוצאה מסירובו בעבר לשרת בעזה - הוצב בפלוגת המפקדה ללא תפקיד מוגדר. "הגעתי ביום ראשון לבסיס לנקודת גיוס. אמרו לי שאני לא משובץ לתפקיד מסוים והשאירו אותי לחכות. ישבתי יומיים בבסיס עד יום שני בערב. אז אמרו לנו שאנחנו הולכים להקים אוהלים עבור הכוחות הלוחמים. סירבתי, ולמחרת שלחו אות הביתה".

 

בן מוחה מציין שהוא לא פציפיסט, ושהוא מכיר בצורך של צבא חזק. "אבל זה צריך להיות צבא מגן ולא צבא תוקף וכובש. הצהרתי שאני מוכן להגיע לכל אימון לכמה זמן שצריך, אבל לא לקחת חלק בשירות מבצעי כלוחם או כתומך לחימה", לדבריו, המדיניות של הצבא בשנים האחרות היא לא לשפוט סרבנים, שכן גם בעבר לא נשפט, כדי לא לעורר הד.

 

השתמטות בקרב המתגייסים הטריים

גם בקרב החיילים הסדירים, נראה שהמאבק בסרבנים מתרחש בשקט. בשבוע שעבר היתה אמורה מאיה יחיאלי, בת 19 מירושלים, להתגייס לצה"ל. בבקו"ם הודיעה כי היא פציפיסטית, אולם המבצע בעזה שינה את עמדתה והיא החליטה שלא לקבל פטור - אלא להיאבק.

 

"בצו ראשון כבר הצהרתי שאני לא רוצה להתגייס מטעמי מצפון", היא סיפרה.

"היתה לי ועדת מצפון והצהרתי שאני פציפיסטית, אבל דחו אותי. ערערתי, ולאור הפעולה בעזה ביטלתי אותו. לא רציתי פטור. הרגשתי שזה זמן קריטי להגיד משהו על החברה הישראלית, שאני חלק ממנה ולכן אחראית למעשים שלה. הגעתי לבקו"ם, סירבתי להתחייל. נשפטתי ל-14 יום, אני מניחה שיהיו עוד משפטים כי בכל פעם אני אסרב". כאשר הגיעה יחיאלי לכלא 400 בצריפין לרצות את עונשה לא נמצא לה מקום והיא שוחררה בסוף השבוע לביתה.

 

"שקט בדרום לא יבוא מהפגזת עזה", הוסיפה יחיאלי. "אני רוצה לצטט תושבת שדרות, שאמרה לי שהיא הרגישה פעם ראשונה שישראל אכפת ממנה ומשלומה כשחתמו על התהדייה. אני בטוחה שיש לא מעטים כמוה. אני מרגישה שזו בגידה בכל הערכים שלי להצטרף לצבא כובש".

 

עו"ד מיכאל ספרד, ששוחח עם מספר מסרבני "עופרת יצוקה", ציין כי אין לו ספק שצה"ל למד את "לקחי הסרבנות" ובוחר מראש שלא לשלוח צווים לאנשים שיש סיכוי גדול שיסרבו. "אני מכיר הרבה אנשים שהופתעו שהם לא קיבלו צו 8, כולל אני. העובדה הזו מוכיחה שהצבא החליט מראש לא לגייס אותם ולא להסתכן בכך שהם יסרבו. יש פה קשר ישיר לכך שסרבנים שסרבו בעבר לשרת בשטחים לא קיבלו צו בכלל. לצה"ל יש מדיניות לזהות את הסרבנים ולנפות אותם מראש".

 

דוד זוננשין מתנועת "אומץ לסרב" הוסיף: "אנחנו מקבלים הרבה פניות מאנשים שקיבלו צו 8. אבל בהשוואה לעבר, למשל במבצע 'חומת מגן', אז נשפטו כמאה סרבנים, הצבא ממסמס את זה ואנשים שמוכנים ללכת לכלא ולהתמודד עם ההשלכות של הסירוב, הולכים הביתה. נראה שרוב הסירובים נגמרים בשיחה עם מפקד הפלוגה".

 

צה"ל: נוקטים יד קשה

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ככלל, מקרי הסרבנות וההיעדרות בזמן לחימה מטופלים בחומרה, איש איש לפי נסיבותיו הוא. החייל נועם לבנה עצור, ובעניינו נפתחה חקירת מצ"ח ועם סיומה יועברו ממצאיה לעיוון וחוות דעת הפרקליטות הצבאית".

 

לגבי יצחק בן מוחה, מסרו גורמים צבאיים, כי הוא היה בשירות במילואים פעיל במשך ארבעה ימים ולאחר שיחה עם מפקדיו הוחלט כי הוא יסיים את שירותו משום שאין בו צורך יותר.

"במהלך שירותו לא התבטא החייל בנושא סרבנות וכמו כן לא סירב בפועל. החייל שירת במילואים שלוש פעמים השנה", אמרו הגורמים.

 

בעניין מאיה יחיאלי, נמסר מדובר צה"ל: "מדיניות צה"ל בטיפול במשתמטים מהשירות הינה מחמירה ביותר. לפי כחודש הושלם מבצע למאסרם של עשרות משתמטים שלא התייצבו לגיוסם במחזור נובמבר האחרון. כפועל יוצא של מבצע זה נוצרה מצוקת מקום במתקן הכליאה. בכדי למצות את הדין עם המתגייסת שבנידון נדחה תחילת מעצרה למועד מאוחר יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים