שתף קטע נבחר

גיל שוחט מונה ליועץ בפסטיבל הים האדום

הפסנתרן, המלחין והמנצח, גיל שוחט, מונה כיועץ חיצוני לפסטיבל המוזיקה הקלאסית שמנהל מאסטרו ואלרי גרגייב באילת. המטרה - להרחיב ולהעשיר את התכנית במבצעים ויוצרים מישראל

הפסנתרן, המלחין והמנצח הישראלי, גיל שוחט, ששימש עד לאחרונה כמנהל מוזיקאלי של התזמורת הקאמרית הישראלית, מונה כיועץ חיצוני לפסטיבל הים האדום, שייערך בחודש פברואר הקרוב. במסגרת תפקידו ישמש שוחט כמנהל סדרות קאמריות חדשות שיתווספו לפסטיבל, ובהן ייקחו חלק סולנים והרכבים ישראליים.

 

במקביל ינחה שוחט את הקונצרטים הסימפוניים בניצוחו של מאסטרו גרגייב. "עד היום כמעט כל הפעילות של פסטיבל 'קלאסי בים האדום' היתה פעילות של אמנים מחו"ל, בעוד שכעת הפסטיבל משנה כיוון ומציע סקציה שלמה של פעילות ישראלית. לעת עתה מדובר בקונצרטים קאמריים בלבד, אבל אני משער שזה יגדל", אמר שוחט.

 

ולרי גרגייב (צילום: מרב יודילוביץ')

 

שוחט הדגיש ואמר כי הפוסק האחרון בעניין התכנייה הוא גרגייב, אך ניתנת לו יד חופשית בכל הנוגע לתחום התכנית הקאמרית. "כל הפעילות הנוספת לצד הקונצרטים הגדולים הם תחת פיקוחי ואני מאושר מהתפקיד החדש, שמתאים לי כמו כפפה ליד מכל הבחינות", אמר.

 

"זה מדהים וגם די קל לעבוד עם גרגייב. אין אצלו שטחים אפורים. זה או כן או לא. קבלת ההחלטות מאוד מהירה. הוא יודע מה הוא רוצה ובכל הנוגע אליי אני מרגיש שהוא נתן לי קנבס לבן וגדול ואמר: עשה! מזמן לא היה לי כזה חופש אמנותי".

 

יש מקום לכולם

שוחט מודה כי מדובר בתפקיד מקביל לזה שעשה במסגרת פסטיבל "קלאסי קאמרי" של התזמורת הקאמרית הישראלית ורשת ישרוטל, אבל מדגיש כי למרות שמדובר במקבילה הוא לא רואה בין שני הפסטיבלים כמתחרים. "אני מאחל איחולי הצלחה אמיתיים וכנים לתזמורת הקאמרית הישראלית ומשוכנע שאין מדובר בתחרות. כמו שאמר ליאונרד ברנשטיין, שתמיד היה עבורי השראה: 'יש מקום לכולם. אם אתה טוב, תצליח'. אני מאוד מקווה שהקהל הישראלי ייתן אמון גם בכוחות המקומיים שלוקחים השנה חלק בפסטיבל".

 

על שיתוף הפעולה עם גרגייב אומר שוחט: "דרכנו הצטלבו מספר פעמים בעבר. הכרנו ב-1996 דרך חנוך רון ומיד לאחר מכן גרגייב הזמין ממני קונצ'רטו לויולה עבור יורי בשמט, מנגני הויולה החשובים בעולם שאמור היה לבצע אותה בפסטיבל באילת שנה לאחר מכן. זה לא קרה, כיוון שהפסטיבל בוטל ברגע האחרון ואת הקונצ'רטו הזה ביצעה לראשונה טביאה צימרמן בברלין, תחת ניצוחו של מי שהפך לימים לבעלה, סטיבן סלואן".

 

"לאורך השנים נפגשתי עם גרגייב מספר פעמים, אבל עדיין לא בשלה השעה לשיתוף פעולה עד השבוע. כשקיבלתי טלפון ממפיק הפסטיבל שהציע לי את התפקיד, חשבתי שזו הזדמנות מצוינת לסגור מעגל".

 

אחד מהאירועים המרכזיים בתכנית שרקח יהיה הקונצרט בהשתתפות הפסנתרן אלכסנדר קורסנטייה, זוכה הפרס הראשון בתחרות רובינשטיין. "יש לנו היכרות רבת שנים", אומר שוחט, "ניצחתי עליו בקונצרטים רבים בין השאר באילת. הוא פסנתרן אהוב מאוד".

 

מעבר לכך, אומר שוחט כי במפגש בין קורסנטייה הגרוזיני לגרגייב, שנולד בחבל אוסטיה, טמונה תקווה. "זו הצהרת שלום במובן מסוים שיש לה גם משמעויות פוליטיות, אבל מצד שניהם המשמעות המרכזית היא שהמוזיקה גוברת על כל מחלוקת פוליטית". קורסנטייה יבצע בפסטיבל את הקונצ'רטו השלישי מאת רחמנינוב שזיכה אותו בפרס רובינשטיין לפני עשור.

 

במציאות תרבותית תקציבית עגומה, הופנתה לא פעם ביקורת על הפניית משאבים לאירועים שמתרכזים בהבאת אמנים זרים, ועוסקים לכאורה פחות בקידום כוחות מקומיים, כמו למשל "פסטיבל ישראל" בירושלים ו"דאנס אירופה". ביקורת שכזו הושמעה גם כנגד "קלאסי בים האדום". עקב כך הוחלט להרחיב את התכנית ולהעשירה ביוצרים ומבצעים מקומיים.

 

מה בסדרה

את הסדרה הקאמרית בפסטיבל יפתח הקונצרט "בעיקר מנדלסון", שמציין 200 להולדתו של המלחין היהודי. בקונצרט יבצעו הכנר אקהרט לורנצן ורעייתו הפסנתרנית בתיה שטייבוק, ביחד עם שלישיית ירושלים, את הסונטה לכינור ופסנתר בפה מינור אופ.4 ואת שלישיית הפסנתר מס. 2 מאת מנדלסון, כמו גם טריו פסנתר מס. 1 מאת אביה קופלמן.

 

הקונצרט השני בסדרה, "לגעת ברוח", יתחיל בסוויטה האינטימית לצ'לו מאת באך, ימשיך בטריו לפסנתר מאת אלפרד שניטקה, יחזור שוב לבאך עם הפרטיטה מס. 5 ויסתיים בפנטסיה בפה מינור מאת פראנץ שוברט, שנחשבת ליצירת המופת הגדולה ביותר שנכתבה לפסנתר בארבע ידיים. בקונצרט זה ישתתפו הפסנתרנים ויקטור סטניסלבסקי וגיל שוחט, הצ'לן צבי פלסר ושלישיית ירושלים.

 

הקונצרט השלישי בסדרה יציע את "שביעייה" מאת גיל שוחט, שבוצעה בבכורה עולמית בפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית בירושלים, ואת השישייה לפסנתר ולכלי נשיפה מאת פרנסיס פולנק, הנחשבת כאחת היצירות החשובות לכלי נשיפה בכל הזמנים.

 

בקונצרט זה ישתתפו לצדו של שוחט נגני "אנסמבל אליסיום", שייקחו חלק במקביל

גם בקונצרט "בטהובן יורד דרומה", שייפתח בבכורה עולמית ליצירה מאת מיכאל וולפה (שמוגדרת כמיניאטורות לאנסמבל קאמרי בהשראת שירים של אבא קובנר) ויינעל ביצירת המופת של בטהובן, השביעייה במי במול מז'ור אופ. 20.

 

את התכנית ינעל הקונצרט "האם את אוהבת ברהמס", בו ינגן שוחט ביחד עם הכנר אקהרט לורנצן, נגנית הויולה יעל פטיש והצ'לנית חגית גלזר את חמישיית הפסנתר בפה מינור של ברהמס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוחט. מינוי כנגד הביקורת
צילום: עמית גושר
לאתר ההטבות
מומלצים