שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ליקויים חמורים במפעלי מכתשים אגן

שבוע וחצי לאחר השריפה במפעל "אגן כימיקלים" באשדוד חושף תחקיר "ידיעות אחרונות" שורה של ליקויים חמורים במפעל ובמפעלים האחרים בקבוצת מכתשים אגן. בין היתר צינור שפכים תעשייתיים בלב פארק בבאר שבע, שנפרץ ודולף, חומרים רעילים בקרבת מרכזי קניות, ליקויים שהובילו לדליפות במפעל ברמת חובב ואיחסון לקוי במפעל באשדוד. תחקיר "ידיעות אחרונות"

כשבוע וחצי לאחר השריפה במפעל אגן כימיקלים באשדוד חושף היום (ו') תחקיר "ידיעות אחרונות" כי זה תקופה מתריע המשרד להגנת הסביבה על ליקויים חמורים במפעל, ובמתקנים אחרים של חברת "מכתשים-אגן".

 

בביקורי פתע שערכו נציגי המשרד נמצא כי בשל מחסור במקום, חומרים רגישים טופלו באזור התפעולי, בין מבנה המשרדים לבין חדר האוכל וגם בסמוך לשער הכניסה. עוד עולה מהתחקיר כי מפעל החברה בבאר-שבע עמוס בחומרים כימיים קטלניים למרות קרבתו למרכזי קניות, וכי רעלים פורצים מצינור השפכים של המפעל ופוגעים בסביבה.

 

מכתשים-אגן תעשיות בע"מ עוסקת בייצור ובפיתוח תכשירי הדברה שונים לקטילת עשבים ומזיקים. היא משתייכת לקונצרן כור, שבמאי 2006 עבר לשליטת איש העסקים נוחי דנקנר, ומעסיקה כ‭3,200-‬ עובדים, כחצי מהם בישראל.

 

מתקני הייצור המרכזיים שלה בישראל הם ברמת-חובב, בבאר-שבע ובאשדוד. בחלק מהתהליכים נעשה שימוש בגזים רעילים ובחומרים מסוכנים מסוגים שונים, לרבות חומרים אורגנו-זרחניים, שפיזורם באוויר בריכוזים גבוהים עלול להיות קטלני. למרות היותה אחת מהמובילות בעולם בתחומה, בשנים האחרונות אירעו בכמה ממתקני החברה מספר לא מבוטל של תאונות ותקלות שונות.

 

באר שבע: קרובים לתושבים

פארק נחל באר-שבע מוקם בימים אלה לאורך נחל שזוהם במשך שנים. הפרויקט אמור לכלול שטחי טבע ציבוריים ומתחמי פנאי ובידור, אגם ואמפיתיאטרון. אבל יש בו עוד דבר.

 

בלב הפארק, בתוואי שלא ידוע במלואו לרשויות, עובר צינור שדרכו זורמים שפכים תעשייתיים מעורבים בשפכים רגילים ממפעל אגן בבאר שבע. השפכים עוברים בצינור בלחץ ולפיכך, כשהצינור נבקע עלולים השפכים לפרוץ בעוצמה. במשרד להגנת הסביבה חוששים מביקוע של הצינור באזור הפארק ומאפשרות שילדים ומבלים במקום יבואו במגע עם שפכיו.

 

מנתוני המשרד להגנת הסביבה עולה כי הקו נפרץ שמונה פעמים מתחילת ‭.2008‬ בפעמיים האחרונות בדצמבר ולפני כשבועיים זרמו שפכים לכיוון הנחל. במשרד מתריעים גם מהקרבה של הצינור לשני צינורות מים העובדים ככל הנראה בסמוך לו, ומאפשרות של זיהום.

 

בעניין צינור השפכים, נמסר מהחברה: "מדובר בקו אשר נבנה בהוראת הרשויות ובפיקוחן... מצער כי נוצר הרושם המוטעה והבלתי מבוסס כאילו השפכים העוברים בקו מסוכנים משפכים עירוניים גולמיים... בכ‭30-‬ שנה אירע מספר קטן של פריצות בקו". בחברה טענו כי פריצות הקו נעשו כתוצאה מעבודות קבלני העירייה שפעלו ללא תיאום"

 

חומרים בכבישים

בשנתיים האחרונות ניסו לקדם תוכנית לביטול הקו ולהפרדה בין השפכים התעשייתיים לשפכים הרגילים. במפעל וגם בעיריית באר שבע לא מתלהבים. במאי אשתקד הודיע ראש העיר יעקב טרנר כי הוא מתנגד לסגירת הקו. הוא הסביר כי החלופה כרוכה בשינוע חומרים מסוכנים במכליות בכבישי העיר, וזו אינה מקובלת עליו. הדבר יכול להעלות תמיהה משום שהמפעל עצמו משנע חומרי הדברה מרוכזים בכיוון ההפוך - מרמת חובב לבאר שבע.

    

הקמת מפעל מכתשים ברמת-חובב ב‭1976-‬ נועדה להרחיק מבאר-שבע את הפעילות התעשייתית המסוכנת ולהפחית את הסיכון לתושבי העיר. אלא שגם היום כאמור, חלק מחומרי ההדברה שמיוצרים ברמת-חובב מועברים למפעל בבאר-שבע ומטופלים בו.

 

במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי במפעל בעיר אלפי טונות של חומרים מסוכנים, בהם חומרי הדברה, חומרים דליקים וחומרים ממיסים, וניסו - לשווא - להרחיקם ממרכזי קניות הסמוכים לו. גם שאיפת המשרד להעתיק את המפעל מבאר שבע לרמת חובב נתקלה בהתנגדות.

 

בחברה טוענים כי בבאר שבע לא מתבצעים תהליכי ייצור הכוללים ריאקציות כימיות, ושאין בסיס לדרישה לפינוי המפעל משום שהוא עומד באופן עקבי בכל התקנים והוראות החוק.

 

רמת חובב: זהירות רעלים

נדמה שמכל מתקני מכתשים-אגן, המפעל ברמת-חובב הוא המסוכן ביותר לסביבתו, לעובדים באזור, לאלפי הבדואים שבקרבת מקום ובמקרים קיצוניים גם לתושבי באר-שבע ואלפי החיילים שעתידים לאכלס את עיר הבה"דים.

 

בשטח המפעל מטופלים חומרים כימיים וגזים רעילים שמוגדרים מסוכנים ביותר, כמו סופרתיון וכותניון - חומרי הדברה אורגנו-זרחניים - וחומרים רעילים נוספים.

 

באוגוסט 2007 אירע במפעל ברמת חובב פיצוץ באחד המתקנים לייצור סופרתיון. מדידות העלו כי חומרים רעילים הגיעו עד ‭2.5‬ ק"מ מזרחה מהמפעל, לא הרחק מבית הספר שבו לומדים כ‭2,000-‬ מילדי הבדואים. תשעה מעובדי המפעל נפגעו קל.

 

באפריל 2008 אירעה תקלה נוספת. הפעם נפלט לאוויר כותניון. בדו"ח ועדת הבדיקה שבראשה עמד מנהל המחוז הצפוני שלמה כץ, פורטו שורה של תקלות חשמל, ליקויים ואילתורים שגרמו לענן החומר הרעיל להיפלט. עוד נטען בדו"ח כי במפעל לא הופקו לקחים מתקלות קודמות, ומוצגים בו מקרים משנים קודמות.

 

בין מסקנותיה חרצה ועדת כץ כי על המדינה לדאוג לפינוי כל מי שמתגורר בטווח חמישה ק"מ מרמת-חובב, תוך דגש על פינוי בית הספר, כ‭2.5-‬ ק"מ משם. במכתשים חולקים על ממצאי הוועדה. "עמדת החברה כפי שהובאה גם בפני ועדת החקירה שמינה השר היא כי מדובר באירוע בהיקף מצומצם ביותר, שנמשך דקות ספורות ולא חרג מגבולות המפעל...". 

  

אשדוד: איחסון לקוי

הסיפור האחרון והלוהט, תרתי-משמע, הוא זה של אגן כימיקלים באשדוד. במפעל מיוצרים רעלים לקטילת עשבים, ומוחזקים בו מגוון חומרים מסוכנים. על אף שכ‭300-‬ מטר משם נמצא המושב ניר-גלים, עם השנים גדל היקף הפעילות.

 

"לאורך שנים‭,"‬ מעיד גורם במשרד להגנת הסביבה, "המפעל גדל, הגדיל ייצור, אבל שטחו נשאר כשהיה". לדבריו,  התוצאה הייתה שחומרים מסוכנים הוחזקו לא רק במחסנים המיועדים, אלא גם באזור התפעולי, בין מבנה המשרדים לבין חדר האוכל וגם בסמוך לשער הכניסה. "בביקורים מסודרים שעשינו שם זה לא היה, אבל בביקורי פתע ראינו את זה‭."‬

 

מהחברה נמסר: "אחסון החומרים במפעל אגן באשדוד מתבצע באופן המקצועי ביותר ותוך נקיטת מרב אמצעי הבטיחות. המפעל עומד בכל דרישות הרשויות בנושא זה, ורשויות הסביבה עורכות ביקורות תכופות במפעל בכדי לוודא עמידתו בדרישות אלה‭.“‬

 

בעניין השריפה נמסר: "צוות חירום של המפעל פעל לפי הנהלים לטיפול בדלקה, אליו הצטרפו כוחות כיבוי וביחד הביאו לסיום האירוע תוך זמן קצר. החברה מינתה ועדה פנימית לבדיקת נסיבות האירוע‭."‬

 

התחקיר המלא במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השריפה במפעל באשדוד
צילום: אבי רוקח
צילום: חיים הורנשטיין
מפעל מכתשים ברמת חובב
צילום: חיים הורנשטיין
היו"ר אברהם ביגר
צילום: אוראל כהן
מומלצים