שתף קטע נבחר

דו"ח העוני: לפני המשבר - הפערים גדלו

מספר העניים נותר יציב יחסית, אך המדדים בדו"ח הביטוח הלאומי שכולל את מחצית שנת 2008 הצביעו על החרפת מצבם של העניים. החשש: רבים יצטרפו בקרוב למעגל, בהם מפוטרים מהמעמד הבינוני. ויש גם כמה נקודות אור, לפני החושך

עוד לפני שהמשבר הכלכלי שמשפיע על חיי רבים מאיתנו מתבטא גם בדו"חות הרשמיים, מצביע דו"ח העוני של הביטוח הלאומי שמתפרסם הבוקר (יום א') על המשך המגמה המדאיגה: העניים נעשים עניים יותר. מספרן המוחלט של הנפשות שמתחת לקו העוני נותר יציב יחסית, אולם לפי התחזית הלא מפתיעה - המצב רק יהיה גרוע יותר.

 

לקריאת הדו"ח המלא (בפורמט PDF)

 

בשיחה עם ynet הזכירה מנכ"ל הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני, כי בחודש דצמבר חל גידול של 22 אחוזים בתביעות חדשות המוגשות למוסד. "החמרת המצב תהיה תלויה במשך המשבר. כמה שהוא יימשך יותר זמן, כך יהיו יותר אנשים שעלולים לעבור אל מתחת לקו העוני. יש גם מאפיין חדש - אנשים שמשתייכים היום למעמד הביניים, שפוטרו מעבודתם. אם המשבר יימשך והם יהיו מובטלים הרבה זמן, רמת חייהם תרד והם ייכנסו לסטטיסטיקת העניים".

 

לפי הדו"ח, שמתייחס לתקופה שבין יולי 2007 ליוני 2008, מדד עומק העוני, שבודק את יחס פערי ההכנסות בין העשירים לעניים, המשיך במגמה מהשנים האחרונות - ועלה מ-34.3 אחוזים ב-2007 ל-34.8 אחוזים ב-2007/8.


 

המדד בו משתמשים לבדיקת חומרת העוני עלה בכ-2 אחוזים בהשוואה לדו"ח הקודם. בקרב משפחות חד-הוריות נרשמה עלייה חדה במיוחד בהקשר זה, ואילו אצל קשישים, עולים, ערבים וצעירים - המצב דווקא השתפר.

 

בסך הכל, מאז 2005 - בתקופה שבה מימדי העוני היו יציבים יחסית - עלו מדדי העומק וחומרת העוני ב-6-5 אחוזים. המשמעות: האוכלוסייה שלא נחלצה מעוני נעשתה ענייה יותר.  

 

עוד לפני המשבר: נעצרה העלייה ברמת החיים

מנהל אגף המחקר במוסד לביטוח לאומי, דניאל גוטליב, הדגיש בשיחה עם ynet כי מצבם של העניים רק הולך ומחמיר. לדבריו, "בדו"ח הנוכחי ניתן לראות את התייצבות העוני ושיפור קל במצבם של ערבים וקשישים. יחד עם זאת, אין כאן את הנתונים של חודשי המשבר ולכן בדו"חות הבאים נראה תמונה אחרת. המצב עכשיו הרבה יותר גרוע בגלל המשבר וגם בגלל המלחמה".

 

עוד עולה מהדו"ח כי קצב העלייה ברמת החיים - שנבדקת לפי רמת ההכנסה הפנויה - הואט ביחס לשנים האחרונות. זו עלתה ריאלית רק בכמחצית האחוז בהשוואה ל-2007. 

 

הממצאים מעידים על המשך היציבות בתחולת העוני - כלומר מספר האנשים שמתחת לקו העוני - בקרב משפחות, נפשות וילדים. על פי הדוח היו בישראל בתקופה האמורה 418,000 משפחות עניות, שכללו 1,631,000 נפשות, מתוכן 777,400 ילדים עניים. מבחינת אחוזים באוכלוסייה, נמשכה מגמת הירידה: מ-32.3 אחוזים ב-2007 ל-31.8 אחוזים ב-2007/8.

 

חלקן של המשפחות העובדות באוכלוסייה הענייה מוסיף להיות גבוה - ואף עלה מעט, מ-45.7 אחוזים בשנת 2007 ל-66.4 אחוזים בדו"ח האחרון.

 

אחוז המשפחות מרובות הילדים אמנם עלה - אך למרות שרותב מהן שייכות למגזר הערבי, נרשמה ירידה באחוז המשפחות הערביות העניות מ-51.4 אחוזים בדו"ח הקודם ל-50.1 אחוזים כעת. ההסבר נעוץ בעיקר בשיפור במצבן של משפחות קטנות - בעיקר אלו שבראשן עומד קשיש - שהרי מצב הקשישים באופן כללי השתפר, לאור העלאת הקצבאות.

 

בעקבות פרסום הנתונים טוענים באיגוד העובדים הסוציאליים כי המדינה אטומה לצרכי השכבות החלשות וכי דו"ח העוני רק מוכיח כי קיימת אדישות וחוסר אכפתיות של המדינה כלפי אנשים החיים בעוני.

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, אמר: "כל ילד נוסף שנכנס למעגל העוני מהווה פגיעה בחוסן הלאומי של מדינת ישראל בעתיד הקרוב והרחוק, אולם זה לא מזיז ולא משפיע על אף אחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מצב הקשישים דווקא השתפר מעט
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: מיכאל קרמר
אסתר דומיניסיני. מזהירה מהשלכות המשבר
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים