שתף קטע נבחר

ילדים בעזה בטראומה: "הישראלים עוד כאן"

יותר משבוע מתום הקרבות, ילדי עזה שחזרו ללימודים מתקשים להתגבר על ההלם. מה אומר לאמו ילד בן 6 שביתו נהרס?

"כשאגדל אני רוצה להיות יהודי, כדי שיהיה לי טנק גדול ואהיה חזק". כך אמר ל-ס', מורה מעזה שביתה נהרס בהפצצות חיל האוויר, בנה בן ה-6. היא הביטה בו בפליאה, אז הוא ניסה להרגיע והוסיף: "אל תדאגי, אני לא אפגע בך".

 

שבוע לאחר תום המלחמה ברצועת עזה, ההלם לא חלף. מעבר לכ-1,300 הרוגים, יש עוד מספרים שמנפקות סוכנויות הסיוע, ומתארים את גודל האסון - 4,000 בתים הרוסים, 21,000 בתים שנפגעו קשות, 100 אלף בני אדם מחוסרי בית. אך המספרים הללו אינם חושפים את מלוא הסיפור.


הרס בבית ספר בעזה (צילום: AP)

 

אחת מתוצאות הלחימה העזה, היא הנזק הפסיכולוגי שנגרם לילדים. אמה של נאג'ה,

 תלמידה בת 9 בבית הספר האמריקני הבין-לאומי שבצפון הרצועה - שנהרס ברובו - תוהה כיצד מתמודדים. היא שואלת האם לאו"ם ולסוכניות הסיוע יש תוכנית שתעזור לילדים להשתקם מהטראומה.

 

אביה של נאג'ה, שהיא תלמידה מצטיינת, קנה לה ולאחיה ציפורים צבעוניות כדי לנסות ולהשכיח מהם את מראות המלחמה. אך נאג'ה השקטה לא מצליחה להתנער מהזכרונות הטריים: "אני יודעת שהישראלים יצאו מכאן, אבל אני מרגישה שהם עדיין כאן", היא אומרת.

 

אתמול חזרו בעזה חצי מיליון ילדים ללימודים בבתי הספר, לראשונה מאז תמו הקרבות.

 באחד מבתי הספר שבמחנה הפליטים ג'בליה התקיימה פעילות מיוחדת בהנחיית צוות שהוכשר לטיפול בטראומה באמצעות פעילויות קבוצתיות. בין היתר שיתפו הילדים בחוויותיהם מהמלחמה, בקורותיהם וקורות הקרובים להם.

 

עסאם בעג'ה, מורה לאנגלית בבית הספר, סיפר: "הם עדיין לא מוכנים ללמוד כרגיל. אני לא מוכן לחזור וללמד עדיין". במקביל, הוסבר לתלמידים על-ידי הדגמה חיה, כיצד יש לטפל בחומרים מסוכנים כמו חלקי פצצות, שעדיין נותרו במקומות שונים בעזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלמידות בג'בליה
צילום: AP
ילד בהריסות בעזה
צילום: AFP
מומלצים