מדוע קיצוץ הריבית לא חיזק את הדולר?
הורדת הריבית לא הביאה להתחזקות הדולר מול השקל, כמצופה. עידן יאול, מנהל דסק אג"ח בתמיר פישמן: הדולר ירד בהתאם להיחלשותו מול המטבעות המובילים בעולם; בטווח הארוך הוא יתחזק בציפייה שארה"ב תצא מהמיתון לפני ישראל
בנק ישראל קיצץ אתמול (ב') את הריבית במשק ב-0.75% לרמת שפל חדשה של 1%, אך למרות המהלך שאמור לתמוך בדולר מול השקל, נחלש היום המטבע האמריקני ב-0.375% ושערו היציג נקבע על 3.98 שקלים. מדוע הורדת הריבית לא חיזקה את הדולר, כמצופה?
"הדולר נחלש מול השקל בהתאם למגמה העולמית", מסביר עידן יאול, מנהל דסק אג"ח בבית ההשקעות תמיר פישמן, "כבר אתמול ראינו היחלשות של הדולר כנגד המטבעות המובילים בעולם, ובראשם האירו שהתחזק מול הדולר בכ-1.5%. מגמה זו מובילה להיחלשות מסוימת של הדולר בשוק המקומי, למרות הורדת הריבית".
יאול מעריך, עם זאת, כי בטווח הארוך תימשך מגמת התחזקותו של הדולר. "אנחנו עדיין מאמינים שנכון להחזיק בתיק סולידי רכיב מסוים של מט"ח, ושומרים על שיעור של 15%-10% מט"ח כרכיב הגנתי בתיקים סולידיים".
מדוע הדולר צפוי להמשיך ולעלות?
"בחודשים האחרונים מצטברים נתונים שליליים במשק הישראלי, החל מספטמבר האחרון, והם צפויים להחריף בחצי שנה הקרובה. חולשת המשק המקומי באה לידי ביטוי בין היתר בירידת המדד המשולב מספטמבר עד דצמבר 2008 באופן משמעותי, ובגידול של 1.8 מיליארד דולר בגירעון המסחרי ב-2008, לעומת שנת 2007."להערכתנו, המשך הצטברות הנתונים השליליים במשק המקומי יתמכו בחולשת השקל. בנוסף הדולר צפוי ליהנות מתנועות הון מישראל לשווקים מפותחים כמו ארה"ב. המשקיעים יוציאו דולרים לארה"ב, תוך ציפייה להתאוששות מהירה יחסית של המשק האמריקני בהשוואה למשקים אחרים בעולם, ביניהם ישראל שנכנסה למיתון מאוחר וצפויה לצאת ממנו מאוחר. תנועת ההון תגרום לחולשת השקל, ובנוסף פער הריביות הנמוך בין ישראל לארה"ב לא יצדיק החזקה של השקל".
אם כך, מה הסיבה לחולשתו הנוכחית של הדולר?
"הדולר עבר בתקופה האחרונה התחזקות משמעותית מול המטבעות המובילים בעולם. ההערכה שהדולר ימשיך להתחזק בולטת על רקע הנתונים החיוביים שפורסמו אתמול בארה"ב: נתוני המכירות של בתים יד שנייה לחודש דצמבר הצביעו על 4.74 מיליון יחידות דיור שנמכרו, לעומת ציפיות נמוכות של 4.4 מיליון יחידות דיור; גם מדד האינדיקטורים המובילים לחודש דצמבר רשם עלייה של 0.3% למרות ציפיות מוקדמות לירידה של 0.3%".
יאול מציין כי בטווח הקרוב הדולר עלול להיות מושפע מנתוני התמ"ג לרבעון הרביעי של 2008 במשק האמריקני, אשר צפויים להתפרסם ביום שישי ועל פי התחזיות יהיו שליליים. "ייתכן שלנתון זה תהיה השפעה משמעותית על הדולר בשוקי המניות בעולם - אם הוא יהיה שלילי מאד הוא צפוי להחליש את הדולר, ואם הוא יהיה פחות שלילי, הדולר צפוי להתחזק".
אילוסטרציה
צילום: index open
מומלצים