שתף קטע נבחר

אולמרט: התגובה לפיגוע בוא תבוא

הפיגוע בו נהרג חייל צה"ל ונפצעו שלושה מאיים להצית את האש ברצועה, וראש הממשלה מזהיר את חמאס: "התגובה בשטח הייתה מבצעית בלבד". עם זאת, בואו של השליח האמריקני מיטשל לפגישות היום בירושלים, עשוי למתן את התגובה

"התגובה שניתנה בשטח על ידי כוחות צה"ל הייתה מבצעית, וזו אינה התגובה לאירוע בו נהרג חייל צה"ל ונפצעו שלושה. התגובה הישראלית לאירוע בוא תבוא", כך הבהיר הערב (יום ג') ראש הממשלה, אהוד אולמרט. גם גורמים בכירים בצה"ל קראו מוקדם יותר לתגובה "לא מידתית" על האירוע הקשה, שיבחן את מדיניות ישראל 10 ימים אחרי שהכריזה על הפסקת אש ברצועת עזה.

 

אחרי הפיגוע בכיסופים:

 

צה"ל פעל לאחר התקרית באזור הפיצוץ, גם בתוך השטח הפלסטיני. אחר הצהריים תקף חיל האוויר בחאן יונס, בתקיפה נפצע פעיל טרור הקשור לפיגוע. את האחריות קיבלה על עצמה קבוצה איסלמית המסונפת לאל-קאעידה בשם "גדודי הג'יהאד והתווחיד".

 

בפגישה עם מנכ"לי משרדי הממשלה בירושלים, אמר אולמרט: "לא בכדי אמרנו שהפסקת האש היא שברירית. לא בכדי ההוראה שניתנה היא לנצור את האש באופן חד-צדדי. ישראל לא חתמה על שום הסכם עם חמאס, אלא החליטה לנצור את האש חד-צדדית. דבר זה מאפשר לנו את מרחב התמרון הצבאי להגיב על האירועים מסוג זה.

 התגובה שנתנה בשטח על ידי כוחות צה"ל היא תגובה מבצעית, אולם איננה התגובה הישראלית לאירוע. התגובה לאירוע עצמו - בוא תבוא".

 

לדברי גורמים מדיניים בכירים, "מיד עם תום עופרת יצוקה הנחה אולמרט להכין טבלה של מקרים ותגובות במקרה שחמאס יחזור לבצע פיגועים. הטבלה עדיין בשלבי הכנה על ידי צה"ל ומערכת הביטחון. ישראל מכינה כעת את התגובה שלה".

 

שלושת חברי המטבחון - ראש הממשלה אולמרט, שר הביטחון אהוד ברק ושרת החוץ ציפי לבני - רואים בחומרה רבה את הפיגוע. לבני ביקשה לכנס את המטבחון היום, סמוך לכינוס הקבינט לביטחון לאומי. הקבינט יתכנס ללא קשר לתקרית בכיסופים, ועדיין לא ברור אם יעסוק בפיגוע ובתגובה הצפויה. גורמים רשמיים טוענים שנושא עזה לא יעלה לדיון. כך או כך, מכיוון שעל פי תפיסת אולמרט, לבני וברק, התקרית מפרה את התנאים שדרבנו את ישראל לנצור את האש, תגובה צבאית חריפה היא דבר מתבקש.

 

ישראל מחכה למיטשל

אלא שבמקביל להצהרות חריפות אלה מפי ראש הממשלה ושריו הבכירים, מצפים היום בירושלים לבואו של השליח המיוחד למזרח התיכון מטעם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, ג'ורג' מיטשל. הוא צפוי לבקר במעון ראש הממשלה, להיפגש עם השרים ברק ולבני ולהיוועד עם הנשיא שמעון פרס.

 

מסעו של מיטשל אמנם הוגדר על ידי מחלקת המדינה האמריקנית כביקור שנועד להקשבה בעיקר, אך למעשה יבקש מיטשל לייצב את הפסקת האש באזור. נוכחותו של השליח המיוחד כאן, ימים אחדים לאחר השבעת אובמה לנשיא, עשויה להיות גורם שימתן את תגובת ישראל. לבני מתעתדת לומר למיטשל בפגישתם: "צריך להתכונן לעוד פעולות ישראליות. העולם צריך להבין שאין לעצור אותנו במצב של הגנה עצמית מפני המשך התקפות הטרור".

 

ברק צפוי להמריא היום לוושינגטון כדי להיפגש עם עמיתו האמריקני רוברט גייטס, וייתכן שעם בכירי ממשל נוספים. בעקבות המתיחות הצבאית

האחרונה התעוררו סימני שאלה, אולם מלשכתו של ברק נמסר שהוא צפוי לנסוע כמתוכנן, לאחר פגישתו בירושלים עם מיטשל.

 

במקביל, נמשכת הפעילות לכינוס פגישה בין נציגי ארה"ב, האיחוד האירופי, ישראל ומצרים בבירת דנמרק, קופנהגן. הפגישה, כנראה בדרג של פקידות בכירה, נועדה להגביר את הפעילות נגד הברחות הרקטות ואמצעי לחימה לעזה. בלשכת לבני אמרו שמדובר בהמשך ישיר להתחייבות שרי החוץ של מדינות אירופה והסכם ההבנות שנחתם עם ארה"ב למאבק בהברחות. בירושלים מציינים כי הפירות הראשונים של ההבנה הזו כבר נקטפו במעצר הספינה האיראנית על ידי ארה"ב, ועליה אמצעי נשק שיועדו כנראה לעזה. "זה לא דיבורים - אלה מעשים", הבהירו בלשכת לבני.


פורסם לראשונה 27/01/2009 22:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבטיח תגובה. אולמרט
צילום: AFP
מומלצים