שתף קטע נבחר

בעולם כבר הצביעו: 6 שעות נסיעה לשגרירות

מכל הממלכה הבריטית באו נציגי ישראל ללונדון כדי לשלשל את המעטפות הכפולות - וגם על התמזה הקולות צפים. בניו יורק הצביעו לראשונה שליחי סוכנות צעירים, אחת מהם סיפרה: "חיפשתי את מצעי המועמדים, אבל לא מצאתי באתרים שלהם"

בישראל ניאלץ לחכות עוד 11 יום על מנת לממש את זכותנו הדמוקרטית - אבל לונדון לא מחכה. וגם לא ניו יורק. כ-4,500 בעלי זכות בחירה ברחבי העולם החלו אמש בהליך ההצבעה המוקדמת ב-90 נציגויות, כדי שקולותיהם יספיקו להגיע לישראל ולהיספר בזמן. כמה מהם אמנם לא טסו לארץ, אבל עשו דרך ארוכה במיוחד בשביל לשלשל את המעטפות.

 

המצביעים הם עובדי מדינה - נציגי משרד החוץ, משרדי ממשלה אחרים, קציני ביטחון, וכן עובדי אל על ונציגי הסוכנות - וגם ילדיהם, אם גילם אינו עולה על 20.

 

 

עידו הורוביץ, שליח הסוכנות שמייצג בבריטניה את תנועת הנוער "הבונים" בעלי החולצה הכחולה, האו אחד מ-300 בעלי זכות בחירה בממלכה. הוא ורעייתו בילו שש וחצי שעות על הכביש כדי להצביע.

 לדבריו, הוא מקנה לכך חשיבות רבה ורואה בהצבעה "חובה דמוקרטית". 

 

מסתבר שגם מעבר לים הקולות צפים. ממש רגע לפני הכניסה אל מאחורי הפרגוד, סיפרה שליחת הסוכנות ליאנה מזרחי שהיא "עדיין מתלבטת אם להצביע לציפי או לליכוד". מזרחי נמצאת בלונדון שלוש שנים עם בנותיה ובעלה, וזו עבורה פעם שנייה שהיא מצביעה כשליחה. בעבר הצביעה בקזחסטן. "אני לא יודעת עד כמה הקולות שלנו פה בלונדון ישפיעו, כי הם בודדים, אבל צריך למלא את החובה האזרחית".

 

השגריר בבירת אנגליה, רון פרושאור, הביע שביעות רצון מבואם של שליחים מכל בריטניה לקלפי, ואמר ל-ynet עם צאתו מההצבעה: "אני מאמין שהצבעתי עבור המנהיגות הנכונה".

 

תהליך הבחירה בחו"ל מתבצע ב"מעטפות כפולות", בדומה לבחירת החיילים. בוועדת הבחירות לא הספיקו לשלוח את כל פתקי המפלגות - ולכן בתוך הקלפי מחכים לבוחר רק פתקים לבנים ריקים, עליהם נכתבות אותיות המפלגה. הפתק מוכנס למעטפה כחולה, שמוכנסת למעטפה נוספת עליה פרטי הבוחר. פרטים אלו מוצלבים בישראל עם ספר הבוחרים, כדי למנוע כפילות.

 

הצבעה ראשונה - מעבר לים

הנציגות בניו יורק היא הגדולה ביותר בה מתקיימות הבחירות מעבר לים. בתפוח הגדול של ארצות הברית מרוכזות משלחת ביטחונית, כלכלית, שליחי משרדי התמ"ת והתיירות, משלחת ישראל באו"ם והקונסוליה המקומית, שם הוצב הקלפי.


השגרירה שלו מצביעה. "לא שיניתי את דעותיי" (צילום: רלי כהן)

 

לראשונה בחייהם, הצביעו שליחי הסוכנות היהודית לקהילת מטרווייסט בניו ג'רסי. הנציגים, רובם בגילאי 18-19, נמצאים בשנת שירות לפני גיוסם המתוכנן לצה"ל באוקטובר. "גיבשנו את דעתנו בעיקר באמצעות ynet והאינטרנט", סיפרה מיה סאבו (18) מרעננה. "הרי אין לנו כאן תעמולת בחירות או משהו בסגנון. אני אפילו לא יודעת מה ההורים שלי מצביעים".

 

דקות ספורות לפני כניסתם, כמה מהצעירים לא היו בטוחים למי ייתנו את קולם. "יש לי השערות, אבל אני עוד לא בטוחה לגמרי", אמרה רחלי בן שימול (19) מאופקים. "ניסיתי להיכנס לאתרים של כל המועמדים לראשות הממשלה ולקרוא את המצעים שלהם, אבל לא ממש היה שם את מה שחיפשתי בבירור".

 

בין המצביעים היום בקלפי בבניין הקונסוליה בניו יורק נמנו גם קונסול ישראל בניו יורק, אסף שריב, ושגרירת ישראל באו"ם גבריאלה שלו ובן זוגה. מאחר שמטה לחמם של רבים מהמצביעים תלוי בפתקים שהכניסו למעטפות ובשל היותם דיפלומטים מקצועיים, הם סרבו לחשוף במי בחרו.

 

"מרגש לראות את הישראלים הדיפלומטים כאן באים להצביע", אמרה ל-ynet. "זו חובה ראשונה במעלה, ואני מקווה שתהיה השתתפות ערה גם בארץ, כי כל קול קובע".

 לדבריה, "הדעות שלי לא השתנו על פני השנים, אבל אני חושבת שכל מי שמצביע מאמין שהמפלגה והרשימה עבורה הוא מצביע, דואגת לטובת המדינה ואזרחיה גם בימים הקשים שעברנו ואולי עוד עומדים לפניהם".

 

למרות שאינם זוכים ליום חופשי כמו בארץ - הנציגים לא מוותרים על מימוש הזכות. "בניגוד לחששות בארץ מאחוז הצבעה נמוך, אנחנו רואים שבקונסוליה שיעורי הצבעה גבוהים, המעידים על הרצון להשפיע על עיצוב מערכות השלטון בישראל", אמר הקונסול שריב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר בלונדון, רון פרושאור
צילום: חגית קלימן
היועץ המדיני באו"ם, אמיר וייסברוד, ורעייתו
צילום: רלי כהן
בקלפי בלונדון. מכל הממלכה
צילום: חגית קלימן
מומלצים